Analize viitoare mămică: al doilea trimestru de sarcină
26 iunie 2023Complicații și afecțiuni în sarcină: avortul spontan și afecțiunile tiroidiene
27 iunie 2023Ca o viitoare mămică precaută, vrei să știi care sunt principalele simptome ce indică o eventuală afecțiune medicală a sarcinii tale. Printre problemele întâlnite frecvent în sarcină se numără și sângerările vaginale. Află cu Barza care sunt factorii care provoacă aceste pierderi de sânge, dar și când devin acestea un motiv de îngrijorare și vizita la medic este absolut necesară.
Sângerările vaginale: principalele cauze și explicații
Pe durata sarcinii, sângerările vaginale sunt destul de des întâlnite și te pot speria foarte ușor. Ele nu indică întotdeauna o problemă, mai ales dacă au loc în primul trimestru de sarcină.
De exemplu la, aproximativ două săptămâni de la concepție, ai putea avea o sângerare ușoară (sângerarea de implantare). Aceasta poate fi confundată cu menstruația, în cazul în care apare în perioada așteptată a ciclului menstrual.
Sângerările care apar în primul trimestru mai pot fi, însă și semne ale unor afecțiuni și complicații precum avortul spontan, sarcina ectopică, sarcina molară sau cancerul cervical. Ele mai pot indica diverse alte probleme, la nivelul colului uterin.
În cel de-al doilea trimestru de sarcină, dacă apar sângerări, acestea pot semnala, pe lângă un avort spontan, probleme ale placentei, un travaliu prematur, leziuni la nivel de col uterin, dar și infecții intime netratate. De pildă, infecțiile vaginale și inflamațiile pot irita mucoasa vaginală și pot provoca sângerări în timpul sarcinii. Este important să se trateze aceste infecții pentru a evita complicațiile.
Cervicita (inflamarea colului uterin) poate provoca sângerări vaginale în timpul sarcinii. Această afecțiune poate fi cauzată de infecții precum Chlamydia sau Gonorhea.
Alte posibile cauze ale sângerărilor vaginale în sarcină
Ruperea vaselor de sânge
Pe măsură ce uterul se extinde și se adaptează creșterii fătului, pot apărea rupturi minore ale vaselor de sânge din colul uterin sau din mucoasa vaginală, ceea ce poate duce la sângerări ușoare.
Placenta previa
Aceasta este o condiție în care placenta se atașează în partea inferioară a uterului, acoperind parțial sau total deschiderea cervicală. Placenta previa poate provoca sângerări vaginale severe în timpul sarcinii și necesită supraveghere medicală adecvată.
Dezlipirea de placentă
Aceasta este o situație gravă în care placenta se dezlipește de peretele uterin înainte de naștere. Dezlipirea de placentă poate provoca sângerări vaginale abundente și poate pune în pericol atât mama, cât și fătul.
Concluzii
În al treilea trimestru, orice sângerare, oricât de mică, trebuie investigată prompt, pentru a peveni eventualele dificultăți la naștere.
Pe final de sarcină, vor apărea din nou sângerări, în cantități micuțe. Acestea sunt normale și anunță că bebe se pregătește să vină pe lume.
Indiferent de stadiul sarcinii tale, ia legătura cu medicul obstetrician de fiecare dată când ți se întâmplă să sângerezi. Dacă prin sângerare ai eliminat țesut sau ai avut o sângerare însoțită de dureri abdominale, crampe, febră, frisoane sau contracții trebuie să ajungi urgent la spital, pentru a primi un diagnostic sigur și un tratament eficient.
Citește mai multe pe subiect: în articolul Complicații și afecțiuni ale sarcinii află despre sarcina extrauterină, sarcina molară și durerile abdominale. Iar dacă vrei să știi mai multe despre avortul spontan și afecțiunile tiroidiene, află de AICI.