Infecțiile urinare în sarcină

Când ești însărcinată apare o grijă accentuată pentru sănătate. Este normal, acum organismul tău este total responsabil pentru a da viată unui nou pui de om care trebuie să fie perfect sănătos. Ești mai atentă la alimentație, la medicamente, la produsele de îngrijire personală, la semnele diferite pe care le oferă organismul. De multe ori întrebi medicul unele lucruri firești, dar este evident, nu vrei să dai greș în vreun fel. În această perioadă organismul este mai delicat, mai vulnerabil iar sarcina poate duce la unele complicații neașteptate atât pentru tine cât și pentru copil.

Nu trebuie să te mire sau să te panicheze faptul că în urma analizelor de rutină ți-a ieșit o infecție urinară. Este foarte posibil să nu ai niciun simptom! Află că asta se întâmplă unui mare număr de gravide. 

De ce sunt gravidele predispuse la infecții urinare? 

Infecțiile urinare sunt frecvente în timpul sarcinii. Acest lucru se datorează faptului că fătul în creștere poate exercita presiune asupra vezicii urinare și asupra tractului urinar. Aceasta captează bacteriile sau determină scurgerea urinei.

Există, de asemenea, modificări fizice de luat în considerare. Încă de la șase săptămâni de sarcină, aproape toate femeile însărcinate suferă o dilatare a uretrei, când uretra se extinde și continuă să se extindă până la naștere. Tractul urinar mai mare, împreună cu volumul crescut al vezicii urinare și scăderea tonusului vezicii urinare, toate fac ca urina să rămână mai mult timp în uretra. Acest lucru permite bacteriilor să crească.

Pentru a agrava lucrurile, urina unei femei însărcinate devine mai concentrată. De asemenea, conține anumite tipuri de hormoni și zahăr. Acestea pot încuraja creșterea bacteriilor și pot reduce capacitatea organismului de a lupta împotriva bacteriilor „rele” care încearcă să intre în organism.

Care sunt simptomele infecției urinare? 

Așa cum menționam și mai sus, este foarte posibil să nu aveți niciun simptom. În general, semnele și simptomele unei infecții urinare includ:

 • arsuri sau urinare dureroasă
 • urină tulbure sau cu sânge
 • dureri pelviene sau lombare
 • urinare frecventă
 • senzația că trebuie să urinezi frecvent
 • febră
 • greață sau vărsături

Un procent între 2 și 10% dintre femeile însărcinate se confruntă cu infecțiile urinare. Chiar și mai îngrijorător, acestea pot să reapară în timpul aceleiași sarcinii. Femeile care au avut infecții urinare înainte sunt mai predispuse să le facă în timpul sarcinii. Același lucru este valabil și pentru femeile care au avut mai mulți copii.

Cât de periculoasă poate fi infecția urinară în timpul sarcinii? 

Orice infecție în timpul sarcinii poate fi foarte periculoasă pentru mama și copil. Acest lucru se datorează faptului că infecțiile cresc riscul travaliului prematur. De asemenea, o infecție urinară netratată în timpul sarcinii poate duce la o greutate sub cea normală a fătului poate face ravagii și după naștere. Spuneți imediat medicului dacă aveți simptome de infecție urinară în timpul sarcinii. Dacă vi se prescriu antibiotice, nu uitați să le luați până la ultima pastilă pentru a elimina infecția.

Reguli de prevenție în sarcină a infecțiilor urinare

 • goliți frecvent vezica urinară, mai ales înainte și după sex
 • purtați doar lenjerie de corp din bumbac
 • nu folosiți lenjerie intimă pe timp de noapte
 • evitați spălarea zonei intime cu geluri de duș neadecvate sau săpunuri dure
 • beți multă apă pentru a rămâne hidratate
 • ștergeți-vă întotdeauna când folosiți toaleta din fată către spate. Puteți folosi pentru un plus de siguranță șervețele intime pe bază de bicarbonat de sodiu.

Cum tratez infecția urinară în timpul sarcinii?

Majoritatea infecțiilor urinare în timpul sarcinii se tratează cu antibiotice. Medicul îți va prescrie un antibiotic sigur pentru sarcină, dar eficient în același timp pentru eliminarea bacteriilor din organism. Durata tratamentului și alegerea medicamentelor depind de simptome, de starea de sănătate a gravidei și de tipul de bacterii din urină. Este foarte important să respectați întocmai schema de tratament prescrisă pentru a elimina cât mai mult posibilitatea reinfectării. Nu luați niciodată antibiotice fără sfatul medicului!

Partenerul meu poate lua infecția urinară de la mine? 

Dacă în timpul infecțiilor urinare aveți contact sexual neprotejat, partenerul va fi infectat și el. Din acest motiv, ambii parteneri trebuie să se trateze simultan. În caz contrar, infecția nu se vindecă. Explicația este simplă: bacteriile de la femeie trec la partener, iar în corpul acestuia trebuie să se adapteze și se modifică. Astfel modificate, ajung din nou în corpul femeii (prin contact sexual) și de data aceasta sunt mai puternice. Să nu te mire faptul că dacă la prima infecție ți-ai făcut antibiograma și ai descoperit antibioticul eficient, se poate ca la o reinfectare de la partener, antibioticele cu care te-ai tratat prima dată sa nu mai fie eficiente. La fiecare nouă infecție se face o nouă urocultura cu antibiogramă.

Cum pot afla cel mai ușor că am infecție urinară? 

Pentru depistarea infecției urinare puteți folosi testele rapide Veneris pentru depistarea infecțiilor urinare. Puteți face testele și după terminarea medicației pentru a vă asigura că tratamentul a fost finalizat cu succes. Testele sunt unisex, se efectuează la domiciliu, au o precizie de peste 99% (aceeași precizie ca a analizelor de laborator) iar rezultat este gata în 1-2 minute.

Testul Veneris pentru infecții urinare depistează infecția tractului urinar inferior (cistita), cat și cel superior (pielonefrita), prin măsurarea celor patru parametri semnificativi din urină: leucocite, nitriți, proteine și sânge. În cazul în care rezultatul este unul pozitiv, luați legătura cât mai repede cu medicul, pentru a stabili paşii următori. Pentru consult, trebuie să prezentați medicului instrucțiunile de utilizare prezente în ambalaj.

Detectată din timp și tratată corespunzător, conform indicațiilor medicului, infecția urinară în sarcină nu reprezintă un pericol pentru sănătatea mamei și a fătului. Tratamentul este destul de ușor de urmat, iar simptomele se ameliorează după 2-3 zile.

 

Sursa: https://www.healthline.com/

Lasă un comentariu


74 − 72 =