Incontinența urinară în sarcină
7 iulie 2023Ceasul biologic, mit sau realitate?
10 iulie 2023Procesul nașterii este un moment special și unic în viața unei femei. Decizia potrivită: naștere naturală sau cezariană? Aceasta este una dintre cele mai importante alegeri pe care trebuie să o faci legată de naștere. Ambele metode au avantaje și dezavantaje, iar alegerea potrivită variază în funcție de circumstanțele individuale. Află cu Barza aspecte-cheie, necesare pentru a te ajuta să iei o decizie informată în legătură cu nașterea.
Nașterea naturală: avantaje și riscuri
Nașterea naturală, numită și vaginală, este procesul prin care femeia dă naștere prin canalul de naștere. Unei femei însărcinate îi este recomandat să nască natural, dacă nu apar complicații.
Nașterea naturală, chiar dacă durează mai mult, are multiple avantaje atât pentru mamă, cât și pentru copil.
Avantaje naștere naturală
În primul rând, procesul nașterii naturale poate ajuta la stabilizarea sistemului imunitar al nou-născutului, prin trecerea prin canalul vaginal și contactul cu bacteriile benefice prezente acolo.
De asemenea, nașterea naturală poate facilita o legătură mai strânsă între mamă și copil, deoarece contactul pielii cu piele se poate realiza imediat după naștere. În plus, proaspăta mămică își poate alăpta rapid bebelușul.
Un alt avantaj al nașterii naturale este timpul de recuperare mai scurt al mamei. Datorită absenței inciziilor chirurgicale, riscul de complicații postoperatorii este mai mic, iar femeile pot reveni mai rapid la activitățile normale după naștere.
Este important de menționat că după o naștere naturală, lăuza necesită doze mai scăzute de analgezice, comparativ cu mamele care au născut prin cezariană.
Când nu e indicată nașterea naturală?
Nașterea naturală nu este o opțiune pentru toate femeile însărcinate. Unele au indicație pentru cezariană, în special dacă în cadrul sarcinii apar complicații. Printre factorii care nu permit nașterea naturală se pot afla:
- mama este diagnosticată cu diabet, tulburări de coagulare, probleme cronice cardio-vasculare sau de vedere;
- vârsta mamei este mai mare de 35 de ani;
- sarcina este multiplă (mai mult de un făt în uter);
- mămica a efectuat o cezariană în ultimii 2 ani;
- mămica a consumat alcool sau droguri în timpul sarcinii;
- sunt prezente complicații ale dezvoltării placentei.
Despre cezariană, cu bune și rele
Cezariana este o procedură chirurgicală prin care bebelușul este extras printr-o incizie în abdomen și uter. Există circumstanțe în care cezariana poate fi preferată sau chiar necesară.
Unul din motivele pentru care cezariana este preferată de unele mămici, dincolo de teama de durere, este că poate fi programată, ceea ce oferă siguranță și predictibilitate.
Când se recomandă cezariana
Cezariana poate fi recomandată în cazurile în care există complicații medicale. E recomandată cezariana când bebelușul are o poziție anormală sau apare distocia de umăr (umăr blocat în timpul nașterii). De asemenea, cezariana e prima opțiune când mama se confruntă cu probleme de sănătate care o pot pune în pericol pe ea sau afecta copilul. Este cazul, de ezxemplu, când mama suferă de placenta praevia (placenta care acoperă cervixul).
Cu toate acestea, este important să ții cont și de riscurile asociate cu o intervenție chirurgicală majoră.
Riscuri naștere prin cezariană
De exemplu, ai putea sa te confrunți cu o inflamare și infectare a uterului care se poate manifesta prin febră, dureri și scurgeri vaginale urât mirositoare.
Sângerările vaginale abundente ar putea fi o altă problemă destul de întâlnită în astfel de situații, motiv pentru care te vei simți mai slăbită din cauza cantității mai mari de sânge pierdută în comparație cu o naștere naturală.
Totodată, nu este de neglijat nici riscul de a face o tromboză venoasă, adică mici cheaguri de sânge în vene. Trombii devin cu atât mai periculoși dacă ajung la nivelul plămânilor, pentru că îți pot pune viața în pericol, afectând capacitatea de funcționare a plămânilor prin dezvoltarea unui embolism pulmonar. Deși există tratamente și măsuri de prevenție pentru astfel de situații, riscul nu poate fi eliminat complet.
Un alt risc pe care operația cezariana îl implică este și cel al infectării plăgii în zona inciziei de la nivelul abdomenului. Și tot la capitolul riscuri menționăm traumatismul chirurgical, rar întâlnit dar totuși de luat în calcul. Presupune producerea unor leziuni la nivelul altor organe (cel mai adesea la vezica urinară) și, evident, o intervenție chirurgicală în plus. Mai mult decât atât, nașterea prin cezariană determină un risc crescut de complicații la următoarea sarcină, complicații care îți pot pune viața în pericol – riscul de ruptură uterină (dacă sarcina următoare a avut loc la un interval mult prea scurt față de prima).
Decizia potrivită: naștere naturală sau cezariană?
Este important să subliniem că fiecare naștere este unică și fiecare femeie are circumstanțe individuale care trebuie luate în considerare în luarea deciziei. Este esențial să existe o comunicare deschisă și sinceră între femeie și medicul ei obstetrician-ginecolog pentru a evalua opțiunile disponibile și a lua o decizie informată.
Fiecare naștere este o experiență unică și nu există o singură cale corectă sau greșită de a aduce pe lume un copil.