Testul de sarcină pe săptămâni
26 iunie 2023Complicații și afecțiuni ale sarcinii: sângerările vaginale
27 iunie 2023Burtica ta incepe să se rotunjească, iar între timp te-ai obișnuit cu simptomele specifice. Ai început, deja, să te gândesti la un nume și abia aștepți să afli dacă va fi băiețel sau fetiță. Și, pentru că sarcina începe să se cunoască, te pregătești pentru o sesiune de shopping de haine pentru graviduțe. Nu uita să te informezi, însă, despre analize viitoare mămică: al doilea trimestru de sarcină. Vei merge iar la medic, pentru a vedea ce face bebe și cum s-a adaptat organismul tău la sarcină.
Analize viitoare mămică: al doilea trimestru de sarcină, din nou la medic
În trimestrul 2 de sarcină, cuprins între săptămânile 13-27, e important să revii la medic pentru noi investigații. La 4 luni de sarcină, în săptămâna cu numărul 16, e bine să te programezi pentru vizita de rutină. Tot atunci trebuie repetată hemograma. Astfel, va fi verificat nivelul hemoglobinei din sânge. Totodată, vei afla dacă ai nevoie de suplimente cu fier sau alte vitamine care să-ți fortifice organismul.
De asemenea, vei face o nouă ecografie, una mult așteptată, care îți va spune sexul bebelușului.
În plus, medicul va face un nou screening pentru anomalii cromozomiale, în completarea analizelor făcute în primul trimestru. Prin noile investigații (triplu test sau dry test specific trimestrului doi), medicul va putea să depisteze o eventuală schimbare în dezvoltarea sarcinii.
Dacă există suspiciuni sau noile rezultate par să indice o problemă, va trebui să mai faci niște teste genetice și o amniocenteză. Aceste investigații vor arăta clar dacă există complicații. Pe baza lor, medicul va putea să ia cea mai buna decizie pentru tine și bebelușul tău.
Bebelușul mișcă în burtică!
Tot în această perioadă, adică în preajma săptămânii de sarcină cu numărul 20 (sau chiar mai devreme, dacă nu ești la prima sarcină) vei trăi cele mai emoționante momente. Vei simți, pentru prima data, cum bebelușul tău se mișcă în burtică. Va fi o experiență care te va înduioșa precum nimic altceva și îți va reaminti de ce este să faci toate vizitele medicale recomandate pe durata sarcinii.
Marchează în calendar cea de-a 22-a săptămână de sarcină!
Va fi momentul în care vei reveni la medic, pentru a repeta unele analize (hemoleucograma, analiza biochimică a sângelui, analizele de urină, dozarea de anticopri pentru toxoplasmă).
De asemenea, ți se va face o ecografie Doppler, care anticipează o eventuală problemă de tensiune mărită. Totodată, vei mai face o ecografie 3D sau 4D, pentru verificarea modului în care s-au dezvoltat organele fătului de la vizita anterioară. Astfel, te vei asigura că nu au apărut semne ale unei malformații.
Medicul va observa cum s-a dezvoltat creierul, cum bate inima, dar și care este starea unor organe precum ficatul, splina sau rinichii. Acesta va analiza bebelușul de la vârful năsucului până la piciorușe, pentru a depista din timp o eventuală anomalie.
Pe durata sarcinii, orice femeie își va pune tot felul de întrebări. Își va face griji și orice disconfort o va pune pe gânduri. De aceea, dincolo de necesitatea de a depista la timp o problemă, investigațiile au rolul de a te liniști că totul e bine. Astfel, având o stare de spirit pozitivă, cele nouă luni vor trece mai ușor.