Mituri și realități despre îngrijirea zonei intime
24 aprilie 2023Pregătirea pentru sarcină: 8 pași importanți
27 aprilie 2023Potrivit American Pregnancy Association, doar una din 10 femei însărcinate va avea un flux abundent de lichid pe măsură ce membranele amniotice se rup. Pentru majoritatea, însă, scurgerile de lichid amniotic vor fi lente și greu de detectat.
Fiind însărcinată, poți fi destul de confuză și îngrijorată, pentru că scurgerile de lichid amniotic pot fi foarte ușor de confundat cu pierderile de urină. Află cu Barza cum îți poți monitoriza, rapid și confortabil, scurgerile de lichid din timpul sarcinii.
Rolul lichidului amniotic în sarcină
Bebelușul tău crește în interiorul unui sac amniotic care, pe înțelesul tuturor, este o pungă plină cu lichid, plasată în uter, având rol de protecție, hrănire și dezvoltare pentru făt.
La începutul sarcinii, în corpul viitoarei mame se produc doar câțiva ml de lichid amniotic, cantitatea maximă de aproximativ 800-1000 ml fiind atinsă după 36 săptămâni, ca mai apoi, începând din săptămâna 38, nivelul lichidului amniotic să scadă până în momentul efectiv al nașterii. Prea puțin lichid amniotic înseamnă olihidromatoza și prea mult lichid – polihidromatoza.
Lichidul amniotic protejează copilul de infecții, având în compoziție hormoni, celule ale sistemului imunitar și nutrienți. Acesta preia din organismul mamei proteine, carbohidrați, fosfolipide, lipide și electroliți.
În timpul sarcinii, fătul înghite și urinează lichid amniotic – astfel începând să-i funcționeze rinichii – lichid pe care îl transportă la plămânii care încep să i se dezvolte. Practic, fătul are un rol important în menținerea nivelului de lichid amniotic necesar.
În interiorul sacului amniotic, există două membrane care formează un perete, și anume amnionul și corionul, al căror rol este de a-l menține sănătos pe bebeluș. Aceste membrane se rup în timpul travaliului, când lichidul se scurge, fiind un semn că fătul e pregătit să vină pe lume. În termeni populari acest proces e numit “ruperea apei”.
Amniotestul Barza depistează rapid scurgerile de lichid amniotic
Amniotestul permite detectarea scurgerilor de lichid amniotic, garantând o acuratețe a rezultatelor mai mare de 97, 06%. Autotestarea este simplă, ușor de făcut acasă.
Testul arată, se folosește și se comportă ca un absorbant, cu diferența că își va schimba culoarea, în numai 15 minute, dacă va intra în contact cu un fluid caracterizat de o valoare a pH-ului mai mare sau egală cu 6,5. Lichidul amniotic are de obicei o valoare a pH-ului mai mare de 6,5.
Dacă absorbantul nu își schimbă culoarea sau dacă rămâne galben, înseamnă că scurgerile nu sunt de natură amniotică.
Dacă absorbantul își schimbă culoarea în albastru sau verde, trebuie să iei legătura urgent cu medicul care îți urmărește sarcina!
Amniotestul ajută la:
- prevenirea complicațiilor sau a nașterii premature;
- identificarea unei posibile rupturi a membranelor (în special după amniocenteză);
- confirmarea faptului că ți s-a rupt apa.
Amniotestul este întrebuințat frecvent și în practica medicală obstetricală.