Metoda calendarului. Da sau ba?
28 aprilie 2023Ghidul tău pentru o sarcină sănătoasă
28 aprilie 2023Felicitări! Testul de sarcină pozitiv ți-a dat vestea cea mare: vei fi mămică, iar el va fi tătic! E un nou început în viața voastră de familie, cu noi responsabilități, dar și cu multe experiențe de neuitat. Pentru ca bebe să fie bine, iar tu să ai o sarcină lipsită de probleme, probabil că te întrebi, deja, ce analize trebuie să facă o viitoare mămică, în primul trimestru de sarcină.
Află cu Barza ce investigații se impun pentru a ști că sarcina ta este în regulă, dar și pentru preveni eventualele complicații.
Analize viitoare mămică: primul trimestru de sarcină
E important sa faci analizele medicale trimestriale din timpul sarcinii sau testele speciale. Acestea îți vor fi recomandate în funcție de vârsta pe care o ai sau ținând cont de eventuale antecedente fiziologice și patologice ale tale sau ale partenerului tău.
Analizele se fac pe baza unor probe de sânge, urină, secreții vaginale sau celule recoltate din colul uterin.
E bine să le faci pe toate și să oferi medicului informații complete privind istoricul tău medical. Doar așa vei beneficia de cele mai bune sfaturi medicale.
Primul trimestru de sarcină, prima vizită la medicul ginecolog
Prima vizită medicală înseamnă și prima ecografie. Aceasta are rolul de a confirma sarcina, dar și de a depista o eventuală sarcină extrauterină.
Dacă sarcina nu a fost planificată și este, pur și simplu, o surpriză plăcută, probabil că nu ai făcut, în avans, analizele prenatale. Scopul acestora este de a face o evaluare completă a stării tale de sănătate. Totodată, așa îți vei lua și toate măsurile de precauție, pentru ca bebelușul să se dezvolte armonios.
Prima vizită la ginecolog, în calitate de viitoare mamică, ar trebui să aibă loc în cel mai scurt timp de la aflarea veștii.
Va trebui să faci următoarele analize:
- identificarea Rh-ului și a grupei de sânge;
- testul Papanicolau;
- analizele uzuale de sânge (hemoleucograma), precum și analiza biochimică a sângelui, coagulograma și calcemia;
- testarea pentru Listeria, Chlamydia, Gonoree, Sifilis, HIV, virusul herpetic, Mycoplasma, Ureaplasma;
- analizele pentru colesterol și trigliceride;
- serologia hepatitelor B și C;
- dozarea de anticorpi Citomegalovirus, anticorpi rubeolă și anticorpi toxoplasmoză;
- analizele de urină.
Dacă ai făcut aceste analize și totul decurge bine în săptămânile ce vin, următoarea vizită la medic va trebui să o faci la 12 săptămâni de sarcină. Atunci ți se va face o nouă ecografie, cea de morfologie fetală. Cu ajutorul acesteia, medicul află dacă cel mic e bine, cum sunt mișcările sale și dacă inima sa bate normal.
Importanța evaluări stării de sănătate a bebelușului din burtică
Tot la acest termen, medicul va evalua starea de sănătate și dezvoltarea organelor copilului. Acesta va stabili cam ce greutate are și dacă se dezvoltă normal în raport cu vârsta sarcinii.
Astfel, pe baza ecografiei pot fi depistate diverse anomalii. Există, însă, unele malformații (precum cele anorectale sau metabolice) care nu pot fi descoperite cu ajutorul ecografiei, înainte de naștere. De la caz la caz, medicul poate recomanda investigații suplimentare (de exemplu, un RMN Fetal) pentru un diagnostic complet.
Tot în cadrul acestei vizite ți se va face și un screening, pentru depistarea anomaliilor cromozomiale (cum ar fi Sindromul Down). Această investigație se face prin dublu test sau dry test. În plus, probabil că medicul îți va efectua și o examinare pelvină.
Examinarea pelvină constă în verificarea întregului aparat genital (adică a vulvei, a cervixului, a uterului, a trompelor uterine, a ovarelor și a vezicii urinare). Totodată, ți se vor recolta probe pentru confirmarea faptului că nu există vreo infecție intimă.
Importanța depistării infecțiilor intime cât mai rapid
Dacă ai simptome supărătoare, cel mai bine este să nu aștepți până la vizita medicală. Pentru a depista o vaginită bacteriană, o candidoză sau alte afecțiuni genitale, te poți testa acasă, folosind gama Veneris. Primești un diagnostic rapid și sigur, cu o precizie de peste 98,4%, similară testelor de laborator. În cazul unui rezultat pozitiv, este recomandat să te adresezi medicului în cel mai scurt timp.
În al doilea trimestru de sarcină, vei merge iar la medic, pentru a vedea ce face bebe și cum s-a adaptat organismul tău la sarcină. Citește articolul dedicat analizelor din al doilea trimestru de sarcină.
Barza îți recomandă să ai grijă de tine și de sarcina ta, pentru că doar așa te poți bucura, pe deplin, de cele nouă luni uimitoare!