Complicații și afecțiuni ale sarcinii: sângerările vaginale
27 iunie 2023Amniotest: monitorizează pierderile de lichid amniotic
28 iunie 2023Pe timpul gravidității, te poți confrunta cu diverse complicații și afecțiuni care să necesite supraveghere medicală și tratament adecvat. Avortul spontan sau pierderea sarcinii în una din primele 20 de săptămâni este o problemă întâlnită în, aproximativ, 15% din sarcinile înregistrate. Află cu Barza ce legătură există în sarcină între avortul spontan și afecțiunile tiroidiene, dar și cum poți preîntâmpina pierderea sarcinii cu ajutorul unor metode de prevenție revoluționare!
Factori de risc și simptome în avortul spontan
Experiența unui avort poate fi una dificilă, din punct de vedere emoțional, dar este important de reținut că, dacă ai avut grijă de tine și de sarcină, nu ar trebui să te învinovățesti.
De obicei, semnele care prevestesc un avort sunt sângerările și scurgerile vaginale de țesut, durerile abdominale și cele de spate.
Specialiștii explică faptul că, în cazul fătului, pot apărea diverse anomalii genetice, care nu sunt “moșteniri” de la părinții lui. Dacă ești însărcinată, e important, totuși, să știi că riscul de avort este mai mare:
- la femeile care au depășit 35 de ani;
- la cele care s-au mai confruntat în trecut cu două sau mai multe avorturi consecutive;
- la femeile care suferă de boli cronice;
- la cele care fumează, consumă alcool sau droguri.
Un alt factor de risc ar mai putea fi greutatea mamei. Ne referim fie la obezitate, fie la o greutate cu mult sub cea normală, fapt care poate face dificilă ducerea sarcinii la termen.
Există, așadar, unele situații, în care avortul poate fi consecința unei afecțiuni a mamei. Amintim aici cazurile de:
- diabet gestațional nediagnosticat;
- infecții intime netratate;
- probleme de col uterin neinvestigate;
- afecțiuni tiroidiene nedepistate la timp.
Tiroida joacă un rol crucial în timpul sarcinii, deoarece hormonii tiroidieni sunt necesari pentru dezvoltarea normală a creierului și sistemului nervos al fătului.
Cum pot afecțiunile tiroidiene să împiedice dezvoltarea sarcinii
Hipotiroidismul netratat sau tratat incorect poate crește riscul de naștere prematură, preeclampsie, anemie și probleme de dezvoltare neurologică a fătului.
Tiroidita autoimună (boala Hashimoto sau tiroidita postpartum) poate provoca fluctuații ale nivelurilor de hormoni tiroidieni. Dacă aceste afecțiuni nu sunt tratate corespunzător, pot apărea complicații în timpul sarcinii, cum ar fi: oprirea sarcinii din evoluție sau nașterea prematură.
Cum despistezi rapid afecțiunile tiroidei (TSH)
Ca femeie însărcinată, este important să detectezi și să tratezi, la timp, orice afecțiuni ale tiroidei.
Un instrument de mare ajutor este testul rapid pentru afecțiuni ale glandei tiroide. Este vorba despre un test specific, ușor de făcut acasă, în orice moment al zilei. Acesta depistează în mai puțin de 10 minute, într-o picătură de sânge, nivelul hormonului de stimulare tiroidiană (TSH). O valoare crescută a acestui hormon indică funcționarea lentă a tiroidei (hipotiroidism). În cazul obținerii unui rezultat pozitiv, trebuie să te adresezi medicului tău.
Monitorizarea regulată a nivelurilor de hormoni tiroidieni și administrarea adecvată a tratamentului, dacă este necesar, pot ajuta la menținerea unei funcții tiroidiene sănătoase în timpul sarcinii și, totodată, la prevenirea complicațiilor asociate.
Ce poți face pentru a preveni un avort
Din păcate, nu depinde doar de tine. Dar ce poți face este să ai grijă de sănătatea ta și să mergi la medic pentru analize, atât pentru cele prenatale, cât și pe durata sarcinii, periodic sau ori de câte ori simți că ceva nu este în regulă.
E important să cunoști faptul că, deși ai trecut printr-un avort, poți avea ulterior o sarcină perfect sănătoasă. Foarte puține femei (sub 5%) se confruntă cu două avorturi consecutive.
Mai trebuie să știi că mișcarea (exercițiile de gimnastică ușoară, plimbările) și contactele sexuale nu pot provoca avortul. Dimpotrivă, ele sunt benefice pentru o stare generală bună și un tonus excelent.
Ai citit despre Complicații și afecțiuni în sarcină – Sarcina extrauterină, sarcina molară și durerile abdominale și despre sângerările vaginale?