Pregătiri de naștere: 5 lucruri de făcut înainte de marele eveniment
28 aprilie 2023Metoda calendarului. Da sau ba?
28 aprilie 2023Sarcina extrauterină, sarcina molară și durerile abdominale
În timpul sarcinii, pot apărea unele complicații care să necesite supraveghere și tratament medical. Este important ca femeile însărcinate să aibă o îngrijire prenatală adecvată, pentru a detecta și trata posibile complicații și afecțiuni ale sarcinii, încă din stadii incipiente. Printre problemele cu care te poți confrunta, se numără sarcina extrauterină, sarcina molară și durerile abdominale. Află cu Barza cum poți identifica eventuale nereguli în sarcina ta, dar și cum le poți preveni!
Sarcina ectopică sau extrauterină
Deși este întâlnită în numai 2% din sarcini, sarcina ectopică (sau sarcina extrauterină) reprezintă o problemă medicală serioasă, despre care e bine să știi întrucât îți poate pune viața în pericol. Apare atunci când un ovul fertilizat își face “cuib” în exteriorul uterului (de obicei, în trompele uterine).
O sarcină extrauterină se manifestă prin:
- dureri abdominale;
- sângerări vaginale;
- disconfort în zona pelvină;
- intensificare a stării de disconfort atunci când faci mișcare;
- grețuri sau vărsături.
O astfel de sarcină poate fi cauzată de infecții intime nedepistate sau netratate corespunzător. De asemenea, anumite intervenții chirurgicale anterioare, la nivelul trompelor, dar și fumatul pot cauza sau favoriza apariția sarcinii extrauterine.
Sarcina molară
În ceea ce privește sarcina molară, aceasta apare la 1 din 1000 de sarcini și reprezintă o problemă la nivelul placentei. Mai exact, atunci când fertilizarea nu decurge firesc, rezultă un țesut care se dezvoltă la nivelul uterului, dar care nu evoluează într-un embrion normal.
Astfel, în cazul unei sarcini molare complete, există doar fragmente de placentă, fără bebeluș. În situația unei sarcini molare parțiale, există inclusiv un embrion, dar care prezintă anomalii ce nu-i permit să se dezvolte.
Pe lângă simptomele întâlnite la sarcină ectopică, o sarcină molară mai poate fi semnalată prin:
- hipertensiune arterială;
- un nivel foarte ridicat al hormonului hCG;
- lipsa ritmului cardiac la făt.
Alte complicații și afecțiuni ale sarcinii
Viitoarele mămici se mai pot confrunta pe durata sarcinii cu:
- cefalee;
- hipertensiune arterială (preeclampsia);
- diabet gestațional;
- dureri abdominale.
Durerile abdominale
Pe durata sarcinii, te poți confrunta cu dureri abdominale mai mult sau mai puțin supărătoare. Dacă acestea apar rar și sunt de scurtă durată și intensitate, probabil nu ai de ce să îți faci griji. Este bine, însă, să iei legătura cu medicul pentru a te asigura că totul este în regulă.
Dacă disconfortul este unul semnificativ, iar durerile persistă, nu le ignora. Trebuie să mergi la medic, mai ales dacă durerile sunt însoțite de sângerări și scurgeri vaginale, febră, frisoane sau orice alt disconfort. Ar putea fi semne ale unor complicații ale sarcinii precum sarcina ectopică, avortul spontan sau o naștere prematură. Ar mai putea semnala, totodată, probleme la nivel de placentă sau chiar o infecție urinară.
Încearcă să nu te alarmezi de la cel mai mic semn de disconfort abdominal. Unele dureri sunt cauzate de constipare, de balonare sau poate fi vorba de durerile de ligament rotund, dureri care apar pe măsură ce sarcina evoluează. Corpul tău suferă mici transformări, menite să-l ajute să susțină sarcina.
Cum poți trece mai ușor peste durerile abdominale superficiale
În cazul în care durerile nu sunt cauzate de o problemă medicală, le poți ameliora cu puțină mișcare. Poți face o scurtă plimbare, gimnastică ușoară sau o baie în apă călduță. O bună hidratare este, de asemenea, benefică!
Nu uita! Organismul se adaptează la sarcină și depune eforturi deosebite pentru a hrăni bebelușul. Este un proces solicitant, care poate deveni copleșitor și care necesită o monitorizare permanentă. Prin urmare, e indicat să cunoști riscurile la care ești predispusă, pentru a ști cum să te protejezi atât pe tine, cât și pe bebelușul tău.
Complicații și afecțiuni ale sarcinii: fii informată!
Continuă să citești despre complicații și afecțiuni ale sarcinii: sângerările vaginale, în acest articol, avortul spontan și afecțiunile tiroidiene – AICI.
Dacă suspectezi că ai pierderi de lichid amniotic, acum te poți testa ușor și rapid la domiciliu cu Amniotestul de la Barza, un absorbant-test, pentru diagnosticare in vitro.