Am voie să merg la dentist în timpul sarcinii?

Sarcina este o responsabilitate majoră, iar îngrijirea personală în această perioadă delicată necesită o atenție deosebită. Dacă în mod normal mersul la dentist trece în categoria controalelor periodice, în timpul sarcinii, vizita la stomatolog ridică unele semne de întrebare. Iată tot ce trebuie să știi despre mersul la dentist când ești însărcinată!

Informează-ți stomatologul că ești însarcinată!

Deși nu există o bază reală pentru a susține argumentul conform căruia mersul la dentist reprezintă un risc în timpul sarcinii, este important să-ți informezi stomatologul că ești însărcinată. În acest caz, dacă urmezi o anumită schemă de tratament, dacă prezinți o sarcină cu risc ridicat sau dacă ai anumite probleme de sănătate, dentistul tău poate recomanda amânarea anumitor proceduri dentare până la încheierea sarcinii. Explicații: radiografiile dentare în timpul sarcinii necesită precauție suplimentară, iar folosirea anumitor analgezice și medicamente anestezice în timpul procedurilor dentare necesită acordul obstetricianului.

Sarcina și problemele dentare

Deși multe femei parcurg cele 9 luni de sarcină fără a dezvolta vreo afecțiune dentară, există anumite probleme de natură dentara ce pot apărea în timpul sarcinii.

Gingivita de sarcina

Gingivita de sarcina este o afecțiune dentară comună la gravide, așa cum îi spune și numele, ce se manifestă prin inflamarea gingiilor, frecventă mai ales în primul trimestru de sarcină. Se pare că această afecțiune se dezvoltă din cauza depunerii unui strat bacterian pe țesutul gingival, sensibilizându-l. Variația nivelului de hormoni din timpul sarcinii stă la baza apariției acestei afecțiuni.

În cazul gingivitei, gingiile ajung să rețină și să dezvolte o mulțime de bacterii cauzatoare de boli, bacterii ce pot ajunge în tot corpul prin sânge și, în unele cazuri, chiar și în uter.

Risc ridicat de cădere a dinților

Foarte multe femei însărcinate sunt predispuse căderii dinților, dintr-o mulțime de motive. Consumul ridicat de carbohidrați în timpul sarcinii, grețurile matinale ce cresc aciditatea bucală, senzația de greață în timpul perierii dinților și  pofta ridicată de dulciuri reprezintă doar câțiva dintre factorii ce influențează apariția problemelor de natură dentară.

Periajul regulat al dinților și folosirea unei ațe dentare – principalele arme in prevenirea infecțiilor – se pot dovedi problematice în timpul sarcinii, în special din cauza grețurilor matinale și a sensibilității crescute a gingiilor.

Specialiștii recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu perii mai fini, o pastă de dinți care să curețe, dar care să nu aibă un gust pregnant, precum și clătirea cavității bucale cu apă de gura. De asemenea, stomatologii sfătuiesc mămicile care se confruntă cu grețurile matinale să nu se spele pe dinți imediat dupa un episod de vomă. Refluxul și voma repetate deterioreaza smalțul dintilor, iar actiunea de periere îi zgarie și îi agresează.

Periajul în timpul sarcinii trebuie făcut cu atenție, acordând suficient timp acestei activități.

Tumori gingivale

Impropriu denumită tumoare, această afecțiune reprezintă creșterea în exces a gingiei și poate conduce la dificultăți în masticație, sângerări, uneori durere locală. Acestea sunt benigne și nu reprezintă formațiuni canceroase.  Deși excesul gingival  poate dispărea după sarcină, uneori necesită intervenția medicului stomatolog.

Cariile dentare

Cariile dentare pot apărea în timpul sarcinii fie din cauza consumului de dulciuri, fie din cauza amânării periajului. Așa cum am menționat mai devreme, periajul se poate dovedi dificil, mai ales din cauza inflamațiilor gingivale și a grețurilor matinale.

În folclor se spunea că apariția cariilor este vina bebelușului, care „consumă” calciul din oase. De asemenea, în concepția populară, pentru fiecare sarcină, o femeie își va pierde cel puțin un dinte. Aceste idei sunt simple mituri, așa că nu ai de ce să-ți faci griji.

Așadar, este mersul la dentist sigur?

Da, este sigur! Sarcina predispune femeile la apariția multor afecțiuni de natură dentară, de aceea se recomandă vizita medicului stomatolog în perioada sarcinii, precum și exigența în ingrijirea dentară.

Medicul stomatolog este cel care îți cunoaște istoricul dentar, fiind astfel cel mai în măsură să-ți ofere sfaturi pentru îngrijirea danturii și sfaturi privind procedurile care pot fi efectuate în timpul sarcinii și cele care nu sunt sigure pentru bebeluș. Din aceste considerente, este imperios necesar să faci câteva vizite cabinetului dentar în timpul sarcinii.

Atenție! Există totuși unele proceduri care se recomandă a fi amânate până la încheierea sarcinii.

Anesteziile nu se vor face niciodata cu substanțe care conțin adrenalină, deoarece pot produce contracții ce pot dăuna fătului. De asemenea, extracțiile dentare se evită pe cât posibil în primul trimestru, cât și în ultima lună de sarcină, iar efectuarea radiografiilor dentare se recomandă a fi amânată până după naștere.

Dacă există urgența efectuării unor radiografii, acestea se pot realiza în perioada sensibilă doar în caz de urgență și cu protecția abdomenului viitoarei mămici. În prezent, aparatele de radiografie emit o doză de radiații mult mai scăzută față de cele de acum câteva decenii, fiind așadar mai sigure.

O bună igiena orală este necesară în timpul sarcinii și nu numai, așa că mămicilor li se recomandă tratatarea oricărui inconvenient cu o vizită la cabinetul stomatologului. Deși reticența mămicilor le împiedică să meargă la dentist în timpul sarcinii, trebuie să știi că o vizită făcută din timp te poate salva de o mulțime de probleme de natură dentară ce pot aparea ulterior.

Aparatura ultimilor ani a scăzut considerabil riscul în cazul procedurilor dentare, de aceea nu trebuie să-ți fie teamă să treci pragul cabinetului stomatologic.

O discuție deschisă cu dentistul tău  cu privire la evoluția sarcinii, medicamentația folosită, precum și tabieturile de îngrijire dentară va fi întotdeauna binevenită. Specialistul va evalua starea ta de sănătate (dentară) și va efectua doar acele proceduri care sunt perfect sigure pentru tine și bebelușul tău.

9 Comentarii pentru “Am voie să merg la dentist în timpul sarcinii?”

 • Elena spune:

  Sunt insarcinata in 4 sapt. Vreau sa scot o masea care este rupta si nu o mai pot recupera. Ce fel de anestezic este voie sa foloseasca medicul stomatolog pt a nu afacta fatul?

 • Răbușapcă Mădălina spune:

  Buna ziua am o masea cariata cat ma costa sa imi pun alta

 • Bucsuta ileana spune:

  Buna seara am o masea gaurita si ma doare foarte tare nu mai stiu ce sa fac sunt gravida in 14 sapt oare pot s-o scot sa merg la dentist!

  • Testul Barza spune:

   Buna ziua. Puteti merge la dentist si urma tratamente stomatologice. Important este sa va anuntati medicul dentist de faptul ca sunteti insarcinata.

 • Daniela spune:

  Buna ziua!
  Sunt insarcinata in 17 saptamani .Am o masea sparta,care bineinteles este cariata.In spatiul gol mi-a crescut gingia excesiv pana deasupra dintelui și ma doare cand ating cu dintii de sus.
  In aceasta perioada pot merge la dentist?
  Ce proceduri sunt permise?
  Va multumesc!

  • Testul Barza spune:

   Buna ziua. Puteti merge la dentist si urma tratamente stomatologice. Important este sa va anuntati medicul dentist de faptul ca sunteti insarcinata.

 • Radu Mara spune:

  Pot sa imi curat o carie din masea si apoi sa o plombez daca sunt insarcinata?

 • 0727161814 spune:

  buna sunt in gravida in 10 saptamani se poate sa imi fac dinti din fata am doua gauri

Lasă un comentariu


54 + = 63