
Fertilitatea masculină & feminină
27 aprilie 2023
Schimbări în cuplu care apar odată cu sarcina
27 aprilie 2023
În viața oricărei femei, decizia de a deveni mamă reprezintă o alegere importantă. Teoretic, nu există vârsta potrivită pentru a deveni mamă, însă fiecare femeie are propriile idealuri și dorințe. Astfel, marele moment poate varia în funcție de foarte mulți factori. În acest articol, vom explora avantajele și dezavantajele diferitelor etape ale vieții unei femei. Astfel, vă vom oferi un ghid pentru a înțelege mai bine ce implică luarea acestei decizii personale.
Ce implică o sarcină la 20 de ani
La această vârstă, fertilitatea este la apogeu, iar corpul femeii este, în general, în cea mai bună formă fizică. Poate suporta mai ușor sarcina și nașterea. În această etapă, greutatea optimă a femeii o ajută la scăderea riscurilor de complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional și hipertensiunea arterială.
Tinerii părinți au, totodată, resurse de energie și adaptabilitate, fiind mai predispuși să facă față cerințelor ridicate ale creșterii unui copil. Dar fiecare persoană este diferită și nu toate femeile se simt pregătite să devină mame atât de devreme.
Din păcate, cazurile de preeclampsie tind să fie frecvent întâlnite în rândul viitoarelor mămici de 20 de ani.
În același timp, preocupările financiare și educaționale, care se suprapun cu nașterea, pot fi, de asemenea, stresante.
Sarcina între 25 și 29 de ani
Din punct de vedere medical, șansele de a rămâne însărcinată la 29 de ani sunt, aproximativ, aceleași ca la 20 de ani. De asemenea, nici avantajele și dezavantajele stilului de viață nu sunt foarte diferite.
În acest interval, însă, ai mai multă înțelepciune și răbdare pentru a te dedica, în totalitate, creșterii unui copil.
Sarcina la 30-35 de ani
Multe femei de această vârstă consideră că sunt mai stabile emoțional și financiar. Cele mai multe au cariere fulminante și resurse suficiente pentru creșterea unui copil.
Amânarea obținerii unei sarcini până la această vârstă îți poate oferi, de asemenea, oportunitatea de a călători și de a-ți realiza alte dorințe personale, înainte de a te angaja pe deplin în rolul de mamă.
E important să ai în vedere că fertilitatea începe să scadă după vârsta de 35 de ani, iar concepția poate deveni mai dificilă și asociată cu un risc crescut de complicații în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, dacă ești încă destul de ocupată din punct de vedere profesional sau dacă nu ai găsit partenerul perfect, nu trebuie să te simți supusă vreunei presiuni.
Ce implică obținerea unei sarcini în intervalul 35-40
Scăderea fertilității devine accelerată, începând cu vârsta de 37 de ani. Din acest motiv, multe femei aleg să discute cu un ginecolog despre dorința lor de a rămâne însărcinate, după mai mult de șase luni de încercări eșuate.
Pentru a spori șansele de a obține o sarcină, este foarte util Testul de ovulație Barza, rapid și ușor de făcut la domiciiu. Acesta este un test rapid, care detectează prezența hormonului luteinizat (LH) în urină. Astfel, afli care este cea mai bună perioadă în care poți rămâne însărcinată.
Riscurile în sarcină încep, de asemenea, să crească. Există, așadar, o mai mare predispoziție la afecțiuni precum: hipertensiunea arterială, diabetul în timpul sarcinii, preeclampsia și anomaliile cromozomiale.
Sarcina la 40-45
În rândul femeilor de peste 40 de ani, crește riscul complicațiilor timpurii ale sarcinii, cum ar fi sarcinile extrauterine și avorturile spontane.
De asemenea, viitoarele mămici sunt mai predispuse să sufere de preeclampsie, diabet, placenta previa și travaliu prematur (rată mai mare de deces fetal).
Riscurile cresc și mai mult dacă au afecțiuni preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul sau obezitatea. Femeile care urmează tratamente de fertilitate sunt mai predispuse să obțină sarcini multiple. Acest fapt amplifică, de asemenea, riscul apariției complicațiilor.
***
Indiferent de vârsta la care alegi să devii mamă, este important să fii pregătită fizic și emoțional pentru călătoria minunată a maternității. Poți fi o mamă extraordinară indiferent de vârsta la care decizi să aduci un copil pe lume.