Vacanță la mare în timpul sarcinii: ești pregătită?

sarcina

Odată cu venirea anotimpului călduros, planurile noastre de vacanță încep să prindă contur. Binefăcatorul soare, marea albastră de cristal, nisipul gata să fie explorat de tălpile noastre fierbinți, cocktailurile reci pe șezlong și bronzul arămiu – acestea sunt doar câteva dintre minunățiile cu care vara ne încantă în fiecare an.

Ce ne facem însă dacă așteptăm un bebe? Putem să ne mai bucuram de tot ce ne oferă un concediu la malul mării? Este necesar să luăm măsuri de precauție?

Iată ce ai voie și ce nu dacă ești însărcinată în concediu la mare.

Sarcina – Expunerea la soare

Statul la soare expune orice persoană la razele UV, raze ce se pot dovedi periculoase pentru oricine, nu doar pentru femeile însărcinate. Pentru o viitoare mămică însă, expunerea la soare poate fi cu atât mai periculoasă cu cât nivelul ei hormonal este crescut, pielea fiind astfel mai sensibilă la radiații. Cu o piele mai sensibilă, arsurile pot apărea mult mai usor, iar riscul dezvoltării melanomului (cancer de piele) este mai ridicat. De asemenea, este cunoscut faptul ca razele solare distrug acidul folic din organism, iar așa cum știm, acidul folic este crucial în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.

Mersul la plajă – măsuri de precauție sarcina

Cu toate acestea, este necesar să precizăm că gravidelor nu le este interzis mersul la plajă și chiar dacă nu pot sta la soare cât e ziua de lungă, ele se pot bucura de  vacanța binemeritată dacă își iau cateva măsuri de precauție. Intervalele orare recomandate de specialițti sunt cele cuprinse între 7-9:30 dimineața și după orele 18:00. Gravidelor (și nu numai!) li se recomanda să evite expunerea la soare între 10:00 si 18:00, când razele sunt prea puternice, iar temperatura corpului poate crește alarmant.

Înotul în mare

Înotul este unul dintre puținele exerciții fizice recomandate în timpul sarcinii, fiind benefic atât pentru  gravidă cât și pentru făt, cu riscuri minime spre inexistente. Înotul pune în mișcare atât mușchii membrelor superioare, cât și mușchii membrelor inferioare, ceea ce le ajută pe mămici să se simta mai ușoare. În timpul unei sesiuni de înot, mămica nu va mai simți atât de tare greutatea burticii și va reuși să se relaxeze. În plus, înotul ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, crește tonusul muscular, alungă oboseala și conferă o stare de bine.

În cazul vacanțelor exotice…

Vacanțele exotice nu sunt indicate în timpul sarcinii, din cauza riscurilor ridicate la care este supusă viitoarea mămică. Daca totuși vă hotărâți să petreceți o vacanță în doi într-o destinație îndepartată, este necesar să verifici lista cu vaccinurile pe care trebuie să le faci înainte de a ajunge acolo. O mulțime de vaccinuri sunt contraindicate în sarcina, așa că este necesar să discuți cu medicul tău înainte de a lua o decizie în acest sens.

Lasă un comentariu


1 + = 5