Cele mai bune sfaturi pentru diminuarea grețurilor matinale
27 aprilie 20237 lucruri neobișnuite despre sarcină
27 aprilie 2023Vara este un anotimp de care te poți bucura chiar dacă ești însărcinată. Cu siguranță va trebui să acorzi mai multă atenție expunerii la soare, precum și temperaturilor ridicate. Dacă ții cont de recomandările medicului tău, dar și de câteva reguli simple, vacanța la mare în timpul sarcinii poate fi un binemeritat răsfăț.
Află cu Barza la ce trebuie să fii atentă când mergi la mare cu burtica de graviduță!
La mare în timpul sarcinii: este soarele nociv?
Statul la soare expune orice persoană la razele UV, raze ce se pot dovedi periculoase pentru oricine, nu doar pentru femeile însărcinate.
Pentru o viitoare mămică însă, expunerea la soare poate fi cu atât mai periculoasă cu cât nivelul ei hormonal este crescut, pielea fiind astfel mai sensibilă la radiații. Astfel, arsurile pot apărea mult mai ușor, iar riscul dezvoltării melanomului (cancer de piele) este mai ridicat.
De asemenea, este cunoscut faptul că razele solare distrug acidul folic din organism și, după cum știm, acidul folic este crucial în dezvoltarea sănătoasă a bebelușului.
Ce trebuie să faci ca să te bucuri de o zi de plajă perfectă
Este recomandat să mergi la plajă fie dimineața devreme, fie după-amiaza, după ora 17:00, când soarele nu este foarte puternic.
Asigură-te că, în vacanță, vei purta îmbrăcăminte lejeră și confortabilă. E important ca pielea ta să respire. În sarcină, temperatura corpului tău va fi mai ridicată decât în mod normal, motiv pentru care vei resimți căldura mai acut și vei transpira mai ușor. Ca să eviți insolația și să ai o vară cu amintiri frumoase, nu uita:
- să folosești produse care să îți asigure protecție solară;
- să-ți protejezi capul cu o pălărie;
- să eviți statul direct pe nisip sau pe malul mării pentru a reduce riscul infecțiilor urinare;
- să-ți schimbi costumul de baie după înot și să ai grijă de igiena zonei intime, iar pentru asta poți folosi, de fiecare data când mergi la toaletă, Șervețelele intime cu bicarbonate Barza;
- să te asiguri că bei suficientă apă (hidratarea este importantă pe toată durata sarcinii și nu numai);
- să te asiguri că ai gustări sănătoase (fructe, salate);
- să te expui la soare cu pauze dese (e indicat să faci pauze pe tot parcursul zilei, pentru a te odihni într-un spațiu umbrit și răcoros).
Ce trebuie să știi despre înot pe timpul sarcinii
Este important să urmezi sfatul medicului, pentru că acesta îți poate interzice înotul în ultima lună de sarcină. În general, înotul reprezintă o activitate fizică ideală în sarcină, dacă totul decurge bine: ajută la îmbunătățirea circulației sanguine, crește tonusul muscular, alungă oboseala și conferă o stare de bine.
Este recomandat să stai în apă 10-15 minute și să te asiguri că efortul depus nu este foarte solicitant. E indicat să intri în apă treptat, încât să nu existe o schimbare bruscă de temperatură pentru organism.
Pentru siguranța ta, evită:
- apa foarte rece sau foarte adâncă;
- valurile puternice (un val te-ar putea doborî cu ușurință din picioare, ceea ce ar fi riscant pentru sarcina ta);
- să înoți singură (înoată însoțită, să poți primi repede ajutor, dacă întâmpini probleme).
Întotul în mare vs. înotul în piscină pe timpul sarcinii
În general, înotul în piscină este permis în sarcină, exceptând cazurile în care apa nu este tratată corespunzător. Dacă nu sunt respectate proporțiile recomandate de substanțe dezinfectante sau dacă filtrarea apei nu se face în mod corect, poate apărea riscul de infecții urinare sau iritații la nivelul pielii.
***
În cazul în care apar primele simptome care indică o posibilă infecție urinară, te poți testa rapid, acasă sau în camera de hotel, cu un test Veneris ce depistează infecțiile urinare și are o precizie similară testelor de laborator.
Mai multe informații despre infecțiile urinare poti citi și în ACEST ARTICOL.