Te simți pregătită pentru un copil?

Când te simți pregatită să devii mămică? Cum îți dai seama că într-adevar poți face pasul cel mare? Există o formula ideală care să mă ajute să-mi dau seama de asta?

O serie de întrebari ce trec prin mintea fiecărei femei care își dorește să devină mămică la un moment dat. Tocmai pentru că a-ți asuma rolul de părinte este o decizie pe cât de importantă; pe atât de dificil de luat, este nevoie să treci printr-un mic proces de reflecție înainte de a face acest pas. Iată câteva puncte de atins care te vor ghida.

  1. Voi fi mamă când mă voi simți stăpână pe sentimentele și emoțiile mele.

Deși societatea (și nu numai!) încurajează femeile să devină mame la vârste tinere, multe dintre noi nu se simt pregătite emoțional pentru a face acest pas. Fie se simt imature din acest punct de vedere; fie nu cred că posedă, afectiv și cognitiv, suficiente cunoștințe pentru a putea crește un copil echilibrat și sănătos din punct de vedere emoțional.

Indiferent de perspectiva ta asupra acestor aspecte, nu trebuie să te lași descurajată. Devenirea noastră ca părinte este un proces de învățare continuu. Vei face greșeli, dar vei ști să le îndrepți și vei reusi să fii o mamă minunată pentru copilul tău.

  1. Voi fi mamă cand îmi voi permite din punct de vedere financiar.

Aspectul financiar a fost și este un subiect aprins dezbătut între experții în parenting. Deși unii specialiști consideră că o situație materială bună rezolva multe dintre dilemele cu care se confruntă noii parinți; ambele tabere sunt de acord că situația financiară a cuplului reprezintă doar o mica parte din ceea ce înseamnă să fii parinte. Desigur, o situație financiară bună ajută, dar ea nu va putea înlocui niciodată dragostea voastră; și tot ceea ce îi puteți oferi copilului vostru din punct de vedere afectiv.

  1. Voi fi mama când voi trece peste temeri.

Dacă nu voi ști cum să-mi cresc bebelușul? Dacă voi face ceva greșit? Daca îl voi răni? Daca nu voi ști cum să discut cu copilul meu?

Nu trebuie să-ți faci griji, fiecare femeie își pune aceste întrebari la un moment dat, indiferent de cât de sigură ar fi pe calitățile de mămică pe care le posedă. Discută cu partenerul tău sau cu cineva apropiat despre aceste lucruri, cere sfaturi, informează-te și bazează-te pe tendința ta naturală de nurturing. Vei reuși să treci peste aceste temeri și te vei simți mai pregatită ca oricând.

  1. Voi fi mamă când ne vom simți amândoi pregătiți.

Există o mulțime de momente în viața de cuplu în care unul sau altul vor face, la un moment dat, o serie de compromisuri. Când vine vorba de a aduce un copil pe lume însă, este necesar ca ambii parteneri să-și dorească asta și să vadă acest aspect ca pe o dorință comună, ceva ce își doresc în egală masură. În acest fel, se vor simți mai pregătiți să facă față provocărilor vieții de părinte, vor avea o relație mai bine sudată și vor reuși să-și crească bebelușul având la dispoziție cele mai bune informații și cele mai puternice arme.

  1. Voi fi mamă pentru ca mi-am dorit dintotdeauna asta.

O mulțime de femei își pot imagina și asimila rolul de părinte încă din copilarie. Jocul cu păpușile este în opinia multor psihopedagogi un exercițiu pregătitor pentru viață, care imită viața de familie și provocările acesteia.

Pentru alte femei însă, acel mult-discutat instinct matern este o ecuație cu multe necunoscute. Indiferent de categoria în care te încadrezi, este important să iei decizia de a deveni părinte atunci când consideri situația oportuna. Vei fi mai mulțumită cu tine în acest fel. Nu-ți face griji, vei fi o mamică minunată pentru copilul tău!

Lasă un comentariu


2 + 2 =