Stresul vs Sarcina

BARZA - Stresul vs Sarcina

A deveni parinte nu-i intotdeauna un lucru usor. Poate fi chiar o experienta solicitanta, cu incercari nereusite, cu rabdare pusa la incercare si cu emotii coplesitoare. Pentru ca uneori o sarcina cere eforturi indelungate. Cum traim, cum gandim, ce ganduri si ce emotii avem, toate acestea pot influenta intr-o masura mai mica sau mai mare fertilitatea.

Cum afecteaza gandurile si emotiile fertilitatea?

Nu putine sunt persoanele care traiesc mai mereu pe fuga si muncesc adesea pana la epuizare. In plus, psihicul mai este solicitat de griji personale, de ganduri negative, suparari sau traume emotionale. Toate acestea duc la stres, iar stresul poate afecta fertilitatea.

Agitatia specifica vietii moderne, cu tot mai multe lucruri de facut si parca tot mai putin timp, in combinatie cu dezamagiri si suferinte emotionale, creeaza uneori un mediu ostil si pot transforma conceperea unui copil intr-o adevarata provocare. Fie ca provoaca probleme in viata sexuala sau cauzeaza dezechilibre hormonale, stresul se poate dovedi un adevarat obstacol in calea celor ce isi doresc un copil.

Dezechilibrele hormonale afecteaza atat femeile, cat si barbatii. La femei, pot afecta vascularizarea trompelor uterine, fapt care ingreuneaza fixarea in uter a ovulului fertilizat. Totodata, o concentratie mare de hormoni ai stresului, precum adrenalina si noradrenalina, poate reduce la femei capacitatea de a produce ovule sanatoase, “apte” sa fie fecundate. In acelasi timp, barbatii se pot confrunta cu probleme in a produce spermatozoizi “in forma”, capabili sa penetreze ovulul.

Cat de mult afecteaza stresul fertilitatea?

Conform unui studiu stiintific realizat in Marea Britanie, la Universitatea Oxford, stresul cronic, de lunga durata, poate intarzia instalarea sarcinii. In cadrul cercetarilor realizate, s-a constatat ca femeile care se confruntau cu stres intens, zi de zi, reuseau mai greu sa ramana insarcinate.

Acest studiu a fost publicat in revista de specialitate Fertility and Sterility, un jurnal medical foarte apreciat in domeniu, si prezinta o cercetare la care au luat parte 274 de femei cu varste intre 18 si 40 de ani, sanatoase din punct de vedere medical, care isi doreau un copil si se straduiau sa ramana insarcinate.

Analizand concentratia in care se gaseau in saliva hormonii asociati stresului, cercetatorii au ajuns la concluzia ca exista intr-adevar o legatura directa intre un nivel mai mare de stres si dificultatea de a ramane insarcinata. Mai exact, femeile care aveau o concetratie mai mare de alfa-amilaza, un compus al adrenalinei, aveau sanse mai mici sa ramana insarcinate. Astfel, s-a observat ca posibilitatea unei sarcini scadea cu 12% atunci cand nivelul alfa-amilazei era mai ridicat.

Sanatatea afectiva, la fel de importanta ca cea fizica

Dupa cum am aflat, a fi apta din punct de vedere medical este necesar dar nu suficient pentru a ramane insarcinata. Sanatatea emotionala poate juca un rol decisiv, iar o relatie de cuplu armonioasa, un mod de viata echilibrat si o gandire pozitiva contribuie semnificativ la reusita unei sarcini. Prin urmare, ganduri bune si relaxare!

Lasă un comentariu


90 − 85 =