Riscurile și complicațiile dentare în sarcină
23 iunie 2023Testul de sarcină pe săptămâni
26 iunie 2023După ce ai văzut cele două liniuțe ale testului Barza, sigur îți vei dori să știi ce schimbări urmează să se producă în corpul tău, pas cu pas. Sigur vidoclipurile uimitoare, care surprind dezvoltarea fetușilor, te vor impresiona până la lacrimi. Bucură-te de perioada de graviditate și află cu Barza stadiile sarcinii, săptămână cu săptămână, ca să știi ce va face bebe până la termen!
40 de săptămâni și o minune
Bebelușul petrece în burtică aproximativ 38 de săptămâni, dar durata medie a sarcinii este socotită ca fiind de 40 de săptămâni. Acest lucru se explică prin faptul că sarcina este luată în calcul din prima zi a ultimei menstruații, nu de la data concepției, care are loc, în general, două săptămâni mai târziu.
Medicul care îți urmărește sarcina îți poate oferi o dată estimativă a nașterii bebelușului tău. Călătoria voastră în doi se va dovedi un lung proces al schimbărilor profunde. Iată cu ce te va surprinde bebe de la o săptămână la alta!
Săptămâna 1
Deoarece data probabilă a nașterii este calculată din prima zi a ultimei menstruații, această săptămână intră în calculul celor 40 de săptămâni, deși concepția nu este, încă, finalizată.
Săptămâna 2
Spre sfârșitul acestei săptămâni are loc fertilizarea ovulului de către sermatozoizi.
Săptămâna 3
La treizeci de ore după concepție, celula se împarte în două. Trei zile mai târziu, această celulă numită și zigot se divizează în alte 16 celule. După încă două zile, zigotul migrează din trompele uterine în uter. La șapte zile după concepție, zigotul se implantează în mucoasa uterină. În acest stadiu, din punct de vedere medical, zigotul poartă numele de blastocist.
Săptămâna 4
La acest stadiu, bebe este mai mic decât un bob de orez. Celulele se divid, însă, rapid și pun bazele sistemelor din organism.
Săptămâna 5
În această etapă, se formează sistemul nervos central (creier și măduva spinării).
Săptămâna 6
La acest stadiu, formațiunea de celule ia numele de embrion și măsoară, aproximativ, 3 mm lungime.
Săptămâna 7
În această etapă, embrionului îi bate inima. Placenta și sacul amniotic sunt dezvoltate și asigură condiții optime de hrănire și creștere.
Săptămâna 8
Embrionul măsoară acum, aproximativ, 1,3 cm lungime. Capul este mai mare comparativ cu restul corpului, ceea ce duce la un aspect disproporționat.
Săptămâna 9
Embrionul dezvoltă ochi, gură și limbă. Mușchii în formare încep să îi permită mișcări din ce în ce mai dese.
Săptămâna 10
Embrionul a devenit făt și măsoară, aproximativ, 2,5 cm lungime. Toate organele corpului sunt formate. Încep să apară degete la mâini și la picioare. Creierul este activ.
Săptămâna 11
Inima este în continuă dezvoltare. Se formează mugurii dinților temporari.
Săptămâna 12
Se disting și se definesc degetele de la mâini și de la picioare, deși sunt încă lipite între ele cu o pieliță.
Săptămâna 13
Fătul înoată destul de energic în lichidul amniotic. În acest stadiu de dezvoltare, acesta măsoară mai mult de 7 cm lungime.
Săptămâna 14
Ochii sunt complet dezvoltați, iar pleoapele sunt lipite. Bebelușul poate să plângă. Corzile vocale i s-au dezvoltat. La acest moment, poate fi surprins cum își suge degetul cel mare. Îi cresc unghii.
Săptămâna 16
Fătul are, aproximativ, 14 cm lungime. I-au crescut genele și sprâncenele. Apar papilele gustative.
Săptămâna 18-20
La făt apare sughițul.
Săptămâna 20
Fătul măsoară, aproximativ, 21 cm lungime. Urechile sunt pe deplin funcționale, așa încât el poate auzi sunete înfundate din lumea exterioară. Buricele degetelor au dezvoltat amprente. Se disting organele genitale și se formează mugurii dinților permanenți.
Săptămâna 24
Fătul are în jur de 33 cm lungime. Atât pleoapa superioară, cât și pleoapa inferioară capătă mobilitate, permițându-i să deschidă și să închidă ochii. Pielea este acoperită cu păr fin și protejată de un strat de ceară (vernix). Vernixul ajută la expulzarea fătului. Acesta este, practic, și prima lui păturică, primul lapte de corp și prima formă de protecție în lupta cu bacteriile. Vernixul îi protejează și auzul, atenuând zgomotele puternice și având un efect antifonic. În această etapă, copilul începe să exerseze respirația cu ajutorul plămânilor.
Săptămâna 28
Copilul cântărește, aproximativ, 1 kg și măsoară, aproximativ, 25 cm. Corpul s-a armonizat cu dimensiunea capului, căpătând proporții uniforme.
Săptămâna 32
Bebelușul își petrece cea mai mare parte a timpului dormind. Mișcările sale sunt mai puternice și mai coordonate. În pregătirea pentru naștere, este posibil să-și fi schimbat, deja, poziția, întorcându-se cu susul în jos.
Săptămâna 36
Copilul are aproximativ 46 cm lungime. Poziționat cu capul în jos, acesta ar trebui să fie pregătit pentru venirea pe lume. Dacă se naște acum, șansele sale de supraviețuire sunt excelente. Plămânii i se dezvoltă într-un ritm rapid, la acest stadiu.
Săptămâna 40
Copilul are, aproximativ, 51 cm lungime și este gata să se nască. Specialiștii nu pot explica exact ce factori contribuie la declanșarea travaliului. Cel mai probabil putem vorbi de o combinație de factori fizici, hormonali, dar și de natură emoțională, privind conexiunea copil – mamă.
Numără cu Barza cele mai frumoase săptămâni din viața ta!
Testul de sarcină cu determinarea săptămânii este un test imunologic, care detectează prezența hormonului hCG (hormonul secretat de placentă în timpul primelor luni de sarcină) în urină, cu o acuratețe de peste 99%. Mai exact, acesta este special conceput să indice vârsta sarcinii, astfel: de la prima la a doua săptămână, de la a doua săptămână la a treia și de la a treia săptămână în sus.
Sursă articol: American Pregnancy Association, https://americanpregnancy.org/