Infertilitatea – o stare care se poate vindeca
7 iulie 2023Anunțarea sarcinii, un moment important
7 iulie 2023În timp ce unele femei nu simt niciun disconfort în timpul ciclului menstrual, alte femei se confruntă lună de lună cu dureri crunte. Aceste dureri pot fi atât de neplăcute, încât pot afecta activitatea de zi cu zi. Negestionate corespunzător, acestea te pot impiedica să ajungi, de pildă, la școală sau la job. Potrivit statisticilor, durerile menstruale afectează 50% din femeile cu vârsta cuprinsă între 15-25 ani. Află de la Barza soluții pentru ameliorarea durerilor menstruale și treci cu grație peste fiecare zi de menstruație!
Ce sunt durerile menstruale
Dismenoreea, așa cum mai sunt numite durerile menstruale, se instalează în partea inferioară a abdomenului și a spatelui, afectând o mare parte din femei. De cele mai multe ori, durerea apare înainte de menstruație și să persiste rcâteva zile.
De obicei, cele mai intense dureri au loc după aproximativ doi ani de la instalarea primei menstruații și se reduc în intensitate pe parcursul anilor, putând chiar să dispară după ce are loc prima naștere.
Care este cauza apariției durerilor menstruale
La menstruație, durerile devin mai puternice pentru că uterul se contractă, ajutând la eliminarea mucoasei endometriale. Vinovați de apariția contracțiilor care au loc la nivelul uterului sunt anumiți hormoni, numiți prostaglandine. Un nivel ridicat de prostaglandine induce, lunar, contracții uterine asemănătoare contracțiilor din travaliu si expulzie.
Durerile menstruale cresc în intensitate atunci când:
- pubertatea a început la o vârstă fragedă;
- ai sub 30 ani;
- nu ai avut, încă, o sarcină;
- te confrunți cu un flux menstrual abundent (menoragie);
- ești fumătoare;
- ai o viață sedentară;
- te confrunți cu anxietatea;
- urmezi o cură de slăbire (ai organismul dezechilibrat);
- ai un ciclu menstrual neregulat.
Soluții pentru ameliorarea durerilor menstruale
Durerile menstruale pot fi inconfortabile, dar există mai multe soluții care pot ajuta la ameliorarea simptomelor. Iată câteva sugestii!
Antiinflamatoarele și antispasticele
Durerile menstruale se pot trata cu ajutorul antiinflamatoarelor și antispasticelor, recomandate de medicul tău.
Plasturii termici Barza, o metodă eficientă în lupta cu durerile menstruale
Căldura aplicată local este recunoscută în procesul de ameliorare a durerilor menstruale. În loc de sticlă cu apă caldă ținută pe abdomen, poți folosi plasturii termici Barza. Sunt concepuți pe bază de cărbune activ și generează căldură terapeutică, calmând durerile menstruale, precum și inflamația pelvină, timp de 12 ore.
Anticoncepționalele
Anticoncepționalele pot ajuta la reducerea durerilor menstruale. Acestea conțin hormoni care împiedică instalarea ovulației lunare. Există, însă, și alte metode contraceptive care pot diminua durerile menstrelor tale (steriletul, inelele vaginale sau injecțiile).
O dietă sănătoasă
În lupta cu disconfortul lunar, îți poate fi de ajutor să eviți alimentele procesate și cofeina. Nu uita, mai puțină sare în mâncare, mai puțin alcool și renunțarea la fumat pot contribui, din plin, la amelioarea acelor dureri.
Administrarea de suplimente alimentare
Dacă ai acordul medicului tău, calciul, vitamina D, vitamina E, B1, B6, omega-3, magneziu sau fitoestrogenii se pot dovedi benefici în amelioarea durerilor lunare.
Exercițiile fizice regulate
Este recunoscut faptul că femeile care practică mult sport au mestre mai puțin dureroase.
Tehnici de relaxare
Practicarea de yoga, presopunctură sau acupunctură pot fi de ajutor pentru a reduce intensitatea durerilor menstruale.
Ceaiurile medicinale
În acele zile, te poți bucura de beneficiile ceaiurilor pe bază de mărar, creţişoară, coada şoricelului sau zmeur.
***
În cazul în care, de obicei, nu suferi de dureri menstruale, dar dintr-o dată acestea îți dau bătăi de cap, trebuie să iei imediat legătura cu medicul tău. Durerile pot ascunde probleme medicale precum afecțiuni la nivelul sistemului reproductiv sau o infecție, iar acestea trebuie diagnosticate și tratate cât mai rapid posibil.
Ca să nu stai ca pe jar până la data programării, poți obține acasă un diagnostic rapid cu ajutorul testelor din gama Veneris ().