Infecțiile urinare în sarcină
24 aprilie 2023Ce trebuie să știi despre Covid 19, Răceală și Gripă
24 aprilie 2023Ce sunt durerile menstruale?
Durerile menstruale sau dismenoreea, cum i mai se spune în termeni medicali, afectează o mare parte dintre femei. Femeile cele mai afectate de dureri menstruale au între 15-25 ani, iar durerile apar la aproximativ 50% dintre acestea. De cele mai multe ori durerea apare înainte de menstruație și poate persista câteva zile.
În timp ce unele femei nu simt niciun disconfort la instalarea lunară a ciclului menstrual, unele femei se confruntă lună de lună cu dureri în partea inferioară a abdomenului și a spatelui. Durerile menstruale pot fi atât de neplăcute încât pot afecta activitatea curentă de acasă, de la școală sau de la serviciu.
De obicei, cele mai intense dureri au loc după aproximativ 2 ani de la instalarea primei menstruații, se reduc în intensitate pe parcursul anilor și pot dispărea după ce are loc prima naștere.
Care este cauza apariției durerilor menstruale?
Lună de lună uterul de contractă și este un fenomen normal. Totuși, pe perioada menstruației durerile devin mai puternice pentru că uterul se contractă favorizând astfel eliminarea mucoasei endometriale. Vinovați de apariția contracțiilor care au loc la nivelul uterului sunt anumiți hormoni, numiți prostaglandine. Un nivel ridicat de prostaglandine conduce către dureri menstruale severe. Prostaglandinele induc la nivelul uterului contracții uterine care sunt asemănătoare contracțiilor din travaliu si expulzie (nașterea copilului).
Durerile menstruale cresc în intensitate atunci când:
- Pubertatea a început la vârste fragede, de 11 ani sau mai puțin;
- Aveţi are sub 30 ani;
- Vă confruntați cu un flux menstrual abundent (menoragie);
- Fumați;
- Aveți o viață sedentară, lipsită de efort fizic;
- Vă confruntaţi cu stres emoțional, anxietate
- Nu aveţi/ aţi avut sarcină
- Urmați o cură de slăbire care a dezechilibrat organismul
- Aveţi ciclu menstrual neregulat
Tratamentul durerilor menstruale
Durerile menstruale se pot trata relativ ușor cu ajutorul antiinflamatoarelor și antispasticelor, recomandate de medicul dumneavoastră. Este important să fie administrate imediat ce se instalează menstruația lunară și să continue tratamentul încă 2-3 zile până la ameliorarea durerilor.
Anticoncepționalele pot ajuta la reducerea durerilor menstruale deoarece acestea conțin hormoni care împiedică instalarea ovulației lunare. De asemenea, și alte metode contraceptive vor diminua durerile menstruale precum: steriletul, inelele vaginale sau injecțiile.
Soluții pentru ameliorarea durerilor menstruale
Folosirea căldurii este recunoscută în procesul de ameliorare al durerilor menstruale minore asociate sau nu cu dureri de spate. În loc de sticlă cu apă caldă ținută pe abdomen, puteți folosi plasturii termici Barza.
Plasturii termici Barza, pe bază de cărbune activ, generează căldură terapeutică și calmează durerile menstruale timp de 12 ore. Se aplică pe lenjeria intimă, în interior, este discret și calmează durerea precum și inflamația pelvină cronică.
Administrarea de suplimente alimentare, precum vitamina E, B1, B6, omega-3, magneziu sau fitoestrogeni poate fi benefică, dacă medicul vi le recomandă;
Benefice pot fi și: reducerea stresului, exercițiile fizice regulate (este recunoscut faptul că femeile care practică mult sport au mestre mai puțin dureroase), consumul de alimente sărace în sare, odihna, renunțarea la alcool, cafea și fumat.
Practicarea de yoga, presopunctură sau acupunctură pot fi de ajutor pentru a reduce intensitatea durerilor menstruale.
***
În cazul în care de obicei nu suferiți de dureri menstruale iar dintr-o dată acestea vă dau bătăi de cap, trebuie să comunicați imediat medicului. Durerile pot ascunde probleme medicale precum afecțiuni la nivelul sistemului reproductiv sau o infecție, afecțiuni care trebuie rezolvate cât mai rapid posibil.