
Infertilitatea la bărbați: cauze, simptome, soluții
14 iunie 2023
Sunt însărcinată?
14 iunie 2023
Dacă îți dorești să devii mămică și ai decis că acum e momentul potrivit, probabil că te simți, deja, copleșită de emoții, dar și neobosită în a-ți planifica totul. Ei bine, obținerea unei sarcini nu se rezumă doar la a avea contact intim neprotejat cu partenerul tău. Cu siguranță, prietenele ți-au împărtășit multe sfaturi ca să rămâi gravidă.
Barza vine și ea în întâmpinarea ta cu câteva tehnici prin care îți poți pregăti corpul pentru rezultate optime privind concepția unui copil. Și nu uita: îți oferim o gamă largă de teste care te ajută să afli, cu precizie, dacă ai rămas însărcinată.
Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a te asigura că îți crești șansele să rămâi însărcinată la momentul dorit. De asemenea, e indicat să eviți să faci unele lucruri, pentru a te bucura că vezi cât mai curând cele două liniuțe.
7 sfaturi ca să rămâi gravidă
Urmărește să ai contact sexual la ovulație
Ai cele mai mari șanse să rămâi însărcinată dacă ai contact sexual în intervalul optim al ovulației, care începe cu cinci zile înainte de ovulație și se termină la două zile după ovulație. Află cât de util este să îți identifici fereastra fertilă, iar pentru asta poți folosi cu încredere Testul de ovulație Barza.
Pregătește-ți corpul cu acid folic
Suplimentele cu acid folic reduc riscuri precum avortul spontan, nașterea prematură și dezvoltarea insuficientă a fătului. Stabilește doza optimă de acid folic cu medicul tău specialist.
Păstrează-ți o greutate normală
Femeile supraponderale și subponderale prezintă un risc crescut de tulburări de ovulație. Un stil de viață cumpătat te va ține departe și de diabetul gestațional, mai târziu, în sarcină.
Evită cantitățile mari de cofeină
Specialiștii spun că este sigur consumul de până la 200 miligrame de cofeină pe zi (echivalentul unei căni de cafea de aproximativ 300 ml). O cantitate mai mare poate crește riscul de avort spontan, deși dovezile existente sunt neconcludente.
Discută cu medicul despre medicamentele pe care le iei
Anumite medicamente, chiar și cele disponibile fără prescripție medicală, pot face dificilă conceperea unui copil.
Dacă ai 35+ și nu rămâi însărcinată, discută cu medicul tău
În jurul vârstei de 27 de ani, fertilitatea scade cu puțin față de perioada anterioară, însă în intervalul 35-38 ani, aceasta înregistrează o scădere dramatică.
Alege un lubrifiant „prietenos cu fertilitatea”
Lubrifiantul poate face dificilă concepția, pentru că ingredientele sale, cum ar fi petrolul, siliconul, parabenii și glicerina pot dăuna spermei.
7 lucruri pe care să NU le faci, dacă vrei să rămâi însărcinată
Nu te limita la a face sex doar în ziua ovulației
Urmărește să ai contact sexual regulat, la fiecare două-trei zile, începând la scurt timp după sfârșitul menstruației. Acest lucru te poate ajuta să nu ratezi perioada fertilă a lunii.
PONT: Cu ajutorul calculatorului de ovulație Barza e simplu să afli care este cea mai bună perioadă pentru concepere.
Nu consuma alcool
Consumul de alcool contribuie la scăderea fertilităţii.
Nu fuma și nu consuma alte substanțe toxice
Tutunul are efecte negative asupra fertilității, ca să nu mai vorbim de sănătatea ta generală, precum și de cea a fătului. Fumatul poate accelera atrezia ovulelor (instalarea menopauzei precoce, mai devreme de 40 de ani).
Nu exagera cu exercițiile fizice solicitante
Exercițiile fizice intense, efectuate de mai mult de cinci ori pe săptămână, au fost asociate cu scăderea ovulației.
Nu te îngrijora dacă nu rămâi însărcinată din prima
Infertilitatea afectează atât bărbații, cât și femeile. Statistic vorbind, în aproape 40% din cazuri, bărbatul este cel care nu poate concepe. În funcție de sursa problemei, adresați-vă ginecologului, urologului sau medicului de familie.
Acum sunt disponibile și pe piața din România teste de diagnosticare rapidă a fertilității în cuplu, de la Barza. Eficiența lor este similară testelor de laborator, iar rezultatele sunt disponibile în 10-15 minute.
Nu trebuie să îți impui să ai contact sexual în fiecare zi
Alege să ai contact sexual o dată la două-trei zile, ca sperma să aibă timp să se refacă. Dimineața poate fi un mai bun moment pentru concepție. Câteva studii au sugerat că numărul și calitatea spermatozoizilor sunt în creștere dimineața, după un somn odihnitor.
Nu este necesar să practici poziții sexuale deosebite
Cea mai mare cantitate de spermatozoizi este eliberată în momentul ejaculării, iar aceștia vor călători către ovul. Natura își va urma, oricum, cursul și fără scheme complicate de contorsionism.