Pot rămâne însărcinată dacă nu am orgasm?
27 aprilie 2023Menopauza prematură, o afecțiune delicată
27 aprilie 2023O sarcină dorită este o bucurie infinită, pe care doar părinții o pot înțelege pe deplin. E pasul de la cuplu la familie, în adevăratul sens al cuvântului. Asta nu înseamnă, însă, că relația de cuplu se încheie. Ea doar se transformă. Cu alte cuvinte, sarcina nu exclude romantismul din relația de cuplu și nici sexul. Sexul în timpul sarcinii, benefic sau contraindicat? Sigur aceasta este gândul care îi neliniștește pe viitorii părinți.
Află cu Barza cum te poți bucura de relații intime împlinite, atât timp cât sarcina ta are o evoluție normală.
De ce este benefic sexul în timpul sarcinii
Medicii și psihoterapeuții sunt de părere că momentele intime din timpul sarcinii pot ajuta enorm de mult relația de cuplu. Astfel, energia pozitivă împărtășită contribuie la o mai bună înțelegere între viitorii părinți, iar afecțiunea reciprocă poate diminua gradul de stres specific acestei perioade.
Pe durata sarcinii, sexul face bine și trupului. Orgasmul tonifică mușchii uterului, iar viitoarea mămică va face mai ușor față contracțiilor, la momentul nașterii.
Deși există diverse mituri privind sexul în timpul sarcinii, cele mai multe sunt neîntemeiate. Odată depășite temerile, în perioada de graviditate, sexul se poate dovedi o experiență foarte plăcută, mai plăcută chiar decât obișnuia să fie.
De ce este sexul mai intens și mai plăcut atunci când ești însărcinată
Există o explicație științifică: vaginul beneficiază de o mai bună lubrifiere, iar intensificarea fluxului sangvin, la nivelul vulvei, produce o excitare mai puternică, favorizând orgasmul. În același timp, cuplul, eliberat de grija pentru contracepție, se poate bucura în voie de momentele intime.
Când poate deveni sexul riscant în sarcină
Există cazuri în care medicul ginecolog poate considera că sexul nu este recomandat, în primele săptămâni sau pe o perioadă mai mare a sarcinii. Este vorba despre acele sarcini cu probleme sau complicații.
Totodată, atunci când, de pildă, apar sângerari vaginale sau dureri în timpul sau după actul sexual, este bine să iei legătura cu medicul tău. Astfel, vei primi în timp util cele mai bune sfaturi.
E important să știi că, în timpul sarcinii, cervixul devine mult mai sensibil, iar actul sexual poate provoca sângerări ușoare.
Fie că există antecedente de sarcini pierdute sau nașteri premature, probleme precum insuficiență cervicală, cervix dilatat, complicații la nivelul placentei sau alte probleme de sănătate intimă, medicul ginecolog este singurul în măsură să confirme sau nu probabilitatea unui avort sau a unui travaliu prematur.
Află mai multe și din articolul Mituri despre sexul în sarcină.
Bucură-te de sarcină, dar și de sex
Dacă sarcina se dezvoltă fără probleme, cel puțin până spre finalul ei, te poți bucura în voie de viața sexuală.
Pe măsură ce momentul nașterii se apropie tot mai mult, în ultimele luni de sarcină, este indicat să ai o nouă discuție cu medicul, pentru ca tu să știi sigur dacă e necesar sau nu să faci o pauză de sex, spre binele bebelușului.
Așadar, acolo unde există dorință sexuală, iar partenerii se simt confortabil unul cu celălalt, sexul nu trebuie evitat.