Ritualuri de îngrijire permise în sarcină
28 aprilie 2023Suntem pregătiți să avem un copil ?
28 aprilie 2023Corpul tău suferă numeroase modificări pe durata celor nouă luni de sarcină. Acesta se adaptează pentru a susține dezvoltarea normală a fătului. În această perioadă, e firesc să te confrunți cu unele mici neplăceri. Există, însă, manifestări care ar trebui să te trimită urgent în cabinetul medicului tău. Unele simptome îți pot indica faptul că sănătatea ta sau a bebelușului tău este în pericol. Iată o listă de semnale de alarmă în timpul sarcinii, pe care nu trebuie să le ignori!
Sângerarea vaginală în timpul sarcinii
Sângerările vaginale în timpul sarcinii reprezintă o urgență medicală si necesită un consult de specialitate. În primul trimestru de sarcină, sângerările vaginale pot fi cauzate de un avort spontan sau pot fi consecința unei sarcini extrauterine.
În ultimul trimestru de sarcină, acestea mai pot indica probleme grave ale placentei.
Durere abdominală sau pelvină intensă/persistentă
Orice durere acută, în zona abdomenului sau pelvisului, ce apare în primele două trimestre de sarcină poate fi interpretată ca un semn al unui posibil avort.
Febră și frisoane în timpul sarcinii
Febra și frisoanele, confundate adesea cu semnele unei răceli, reprezintă o reacție a sistemului imunitar la inflamațiile și infecțiile din organism. Unele infecții pot fi periculoase pentru sănătatea fătului și necesită tratament medical de urgență.
Senzație de arsură la urinare și aspect neobișnuit al urinei
Acestea sunt simptome comune ale infecțiilor urinare. Pe durata sarcinii, riscul ca infecțiile de acest tip să se propage la nivelul rinichilor sunt ridicate, din cauza modificărilor hormonale.
Secreții vaginale anormale în timpul sarcinii
Secrețiile vaginale urât mirositoare, cu o textură neobișnuită sau care provoacă o senzație de mâncărime și/sau arsură trebuie să te trimită la obstetrician!
Dacă ai suspiciuni, dar nu poți ajunge fix în acel moment la medic, îți poți face un test specific, din gama Veneris, acasă la tine.
Durere de cap foarte puternică, însoțită de tulburări de vedere
În ultimul trimestru de sarcină, aceste semne pot indica preeclampsia- o afecțiune prenatală severă, cauzată de hipertensiune!
Umflarea feței, a degetelor și a picioarelor
Ca urmare a retenției de apă, edemul este relativ comun în timpul sarcinii.
Dacă observi, însă, o umflare excesivă a degetelor și a tălpilor, însoțită de cea a zonei din jurul ochilor, anunță imediat medicul. Ar putea fi un semn al preeclampsiei.
Vărsături persistente
Grețurile matinale sunt obișnuite, în special, în primele trei luni de sarcină. Situația se schimbă, dacă acestea persistă, cresc în intensitate și afectează starea generală, cauzând o dezhidratare puternică.
Mâncărime intensă la nivelul mâinilor și picioarelor
Senzația acută de mâncărime însoțită, de obicei, de scaune deschise la culoare, colorarea urinei și îngălbenirea pielii reprezintă simptome ale colestazei de sarcină (o afecțiune de origine hepatică, ce poate afecta sănătatea bebelușului).
Inactivitatea bebelușului
În al doilea și al treilea trimestru de sarcină ar trebui să monitorizezi zilnic mișcările fătului din pântece. În cazul în care nu simți nicio mișcare timp de câteva ore, e cazul să îți anunți medicul cât mai repede.
Travaliu prematur
În ultimul trimestru de sarcină fii atentă la semnele care ar putea prevesti un travaliu prematur:
- presiune pelvină (simți bebelușul în partea inferioară a bazinului);
- durere lombară persistentă;
- crampe abdominale asemănătoare celor care însoțesc menstruația;
- apariția contracțiilor la interval de 20 de minute.
***
Dacă te confrunți cu oricare dintre aceste semnale de alarmă în timpul sarcinii, solicită cât mai curând ajutor medical! Doar un specialist este în măsură să îți confirme sau să îți infirme îngrijorările. Tot acesta te poate ajuta să depășești, cu bine, toate momentele tensionate.