Semnale de alarma in timpul sarcinii

Corpul tau sufera numeroase modificari pe durata celor 9 luni de sarcina, adaptandu-se pentru a sustine dezvoltarea normala a fatului. E normal sa te confrunti cu unele mici neplaceri in aceasta perioada, insa exista manifestari ce ar trebui sa te alarmeze, deoarece pot pune in pericol siguranta sarcinii.

Care sunt simptomele pe care nu trebuie sa le ignori niciodata in timpul sarcinii:

Sangerare vaginala in timpul sarcinii

Sangerarile vaginale in timpul sarcinii reprezinta o urgenta medicala si necesita o consultatie de specialitate imediat ce se constata aparitia acestora! Atunci cand apar in primul trimestru de sarcina, sangerarile vaginale pot fi cauzate de un avort spontan sau pot fi consecinta unei sarcini extrauterine.
Pe de alta parte, sangerarile vaginale in ultimul trimestru de sarcina pot indica probleme grave ale placentei.

Durere abdominala sau pelvina intensa, ori persistenta

Orice durere acuta in zona abdomenului sau pelvisului ce apare in primele doua trimestre de sarcina poate fi interpretata ca un semn al unui posibil avort.

Febra si frisoane in timpul sarcinii

Febra si frisoanele, confundate adesea cu semnele unei raceli, reprezinta o reactie a sistemului imunitar la inflamatiile si infectiile din organism. Unele infectii pot fi periculoase pentru sanatatea fatului si necesita tratament medical de urgenta.

Senzatie de arsura la urinare si aspect neobisnuit al urinei

Acestea sunt simptome comune ale infectiilor urinare, iar pe durata sarcinii, riscul ca infectiile de acest tip sa se propage la nivelul rinichilor sunt ridicate, din cauza modificarilor hormonale.

Durere de cap foarte puternica, insotita de tulburari de vedere

Atunci cand apar in ultimul trimestru de sarcina, aceste semne pot indica preeclampsia – o afectiune prenatala severa, cauzata de hipertensiune!

Varsaturi persistente

„Greturile de dimineata” sunt obisnuite, in special in primele trei luni de sarcina, insa situatia se schimba daca acestea persista, cresc in intensitate si afecteaza starea generala, cauzand o dezhidratare puternica.

Secretii vaginale anormale in timpul sarcinii

Sanatatea florei vaginale este la fel de importanta si in timpul sarcinii. Secretiile vaginale urat mirositoare, cu o textura neobisnuita sau care provoaca o senzatie de mancarime si/sau arsura trebuie sa te trimita la obstetrician.

Mancarime intensa, in special la nivelul mainilor si picioarelor

Senzatia acuta de mancarime, insotita de obicei de scaune deschise la culoare, colorarea urinei si ingalbenirea pielii reprezinta simptome ale colestazei de sarcina, o afectiune de origine hepatica ce poate afecta sanatatea bebelusului.

Inactivitatea bebelusului

Daca esti in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina, ar trebui sa monitorizezi zilnic miscarile fatului din pantece. In cazul in care nu simti nicio miscare timp de cateva ore, e cazul sa iti anunti medicul cat mai repede.

Umflarea fetei, a degetelor si a picioarelor

Urmare a retentiei de apa, edemul este relativ comun in timpul sarcinii; din cauza proceselor chimice intense ce au loc in corpul tau acum.
Daca observi insa o umflare excesiva a degetelor si a talpilor; insotita de cea a zonei din jurul ochilor, anunta imediat medicul, deoarece ar putea fi un semn al preeclampsiei.

Travaliu prematur

De asemenea, in ultimul trimestru de sarcina, remarca semnele care ar putea prevesti un travaliu prematur:

  • presiune pelvina (simti bebelusul in partea inferioara a bazinului);
  • durere lombara persistenta;
  • crampe abdominale asemanatoare celor care insotesc menstruatia;
  • aparitia contractiilor la interval de 20 de minute.

In oricare dintre aceste situatii, solicita cat mai curand ajutor medical! In special daca esti la prima sarcina, exista situatii in care te poti ingrijora mai mult decat ar fi cazul.
In aceste situatii, e de preferat sa fii excesiv de precauta si sa iti anunti obstetricianul, decat sa ignori simptome ce ar putea pune in pericol sanatatea ta si a fatului.
Medicul e in masura sa iti confirme sau sa iti infirme ingrijorarile si sa te ajute sa depasesti cu bine acele momente.

Lasă un comentariu


50 − = 44