Sarcina vs Cariera

BARZA - Sarcina vs Cariera

O familie fericita sau o cariera de invidiat? Ce punem in capul listei de prioritati atunci cand ne gandim la implinire si succes?

Aceasta este una dintre dilemele care pun pe ganduri multe dintre femeile aflate in cautarea echilibrului dintre viata profesionala si cea personala. Deseori, argumentul forte in favoarea carierei este cel material. Spunem si ne spunem ca ascensiunea profesionala; si implicit financiara – ne va permite un trai confortabil; iar celui mic nu-i va lipsi nimic atunci cand vom decide sa devenim parinti.

Doar ca, in ultimul timp, femeia de cariera a inceput sa ia in calcul tot mult riscurile pe care le implica amanarea unei sarcini. E un aspect sesizat si de Facebook si Apple, doua dintre cele mai puternice companii din IT, aflate intr-o competitie permanenta pentru a-si atrage cei mai buni angajati.

Congelarea ovulelor

Acestea au introdus un nou avantaj in pachetele de beneficiii: congelarea ovulelor. Astfel, cele doua companii sunt primele care incepand de anul acesta platesc pentru crioconservarea ovocitelor. Angajatele care doresc sa se concentreze momentan pe dezvoltarea profesionala pot face acest lucru fara sa se ingrijoreze in privinta fertilitatii; pe masura ce trec anii. Iar costurile nu sunt deloc de neglijat: procedura de recoltare ajunge la aproximativ 10.000 de dolari iar costul de depozitare este in jur de 500 de dolari pe an.

Din cunostintele noastre, in Romania, nu exista deocamdata companii care sa ofere acest beneficiu angajatelor. Si nu putine sunt acelea dintre noi care pun lucrurile in balanta: timp pentru bebe sau timp la birou? Iar cand esti mai atasata de scaunul de la birou decat de canapeaua de acasa; iar cei dragi te cearta ca ti-e mai draga tastatura decat familia, constientizezi si mai mult ce repede trece timpul.

Si uite asa, cu un ochi la monitor si cu celalalt la ceasul biologic; incepi din nou sa te gandesti serios ca pe langa Excel-uri ar trebui sa te preocupe si planificarea familiala. Mai ales daca in ultima vreme agenda ta a fost plina de deadline-uri, fara nici un date sau meeting romantic.

Sarcina dorita

Desigur ca lucrurile nu sunt chiar simple. Un copil nu e tocmai un proiect, e mai degraba o intamplare fericita in care toate planetele s-au aliniat: partenerul potrivit, momentul potrivit si un job child-friendly, care sa-ti permita sa pleci in concediu maternal atunci cand doresti. Fara teama ca ratezi lucruri importante pe plan profesional.

Totusi, daca pentru tine fericirea inseamna succes profesional inseamna ca esti OK. Cel putin pentru moment. Dar daca fericirea sau succesul inseamna un camin fericit, poate ca e nevoie sa faci putina ordine printre prioritati. Nu uita ca nu poti amana sarcina la nesfarsit.

Din punct de vedere medical, cel mai bun moment pentru a avea un copil, atunci cand congelarea ovulelor nu reprezintă o optiune, este pana la 30 de ani. Dupa aceasta varsta, fertilitatea scade treptat. Statistica o confirma: femeile care au implinit 35 de ani si incearca sa faca un copil au sanse mai mici sa ramana insarcinate din primul an. Mai exact, doar  65% dintre femei reusesc in primele 12 luni de incercari.

Asadar, tu cand iti propui sa devii full-time mommy?

Lasă un comentariu


5 + 2 =