Contraceptivele, între necesitate și risc
28 aprilie 2023Pregătiri de naștere: 5 lucruri de făcut înainte de marele eveniment
28 aprilie 2023O familie fericită sau o carieră de invidiat? Tot mai multe femei se află în căutarea echilibrului dintre viața profesională și cea personală. Sarcină versus Carieră?! Află cu Barza care sunt acele aspecte comune asupra cărora poți reflecta înainte de a lua o decizie!
Deseori, argumentul forte în favoarea carierei este cel material. Spunem că ascensiunea profesională și, implicit, financiară ne permite un trai confortabil, atât pentru noi înșine, cât și pentru copil. Doar că, în ultimul timp, femeia de carieră a început să ia în calcul tot mai mult riscurile pe care le implică amânarea aducerii pe lume a unui copil.
Să îmbini cariera cu sarcina este un subiect complex și personal. Nu există o rețetă unică, fiecare persoană trebuie să ia în considerare circumstanțele și prioritățile individuale.
Evaluarea priorităților personale
Lucrurile nu sunt chiar simple. Un copil nu e tocmai un proiect. E mai degrabă o întâmplare fericită în care toate planetele s-au aliniat: ai găsit partenerul potrivit, momentul potrivit și un job child-friendly, care să îți permită să pleci în concediu maternal atunci când dorești. Și asta fără teama că ratezi lucruri importante pe plan profesional.
Totuși, dacă pentru tine fericirea înseamnă succes profesional, înseamnă că ești OK momentan. Dar dacă fericirea sau succesul înseamnă un cămin fericit, poate că e nevoie să îți faci puțină ordine în gânduri și în priorități. Nu uita că nu poți amâna sarcina la nesfârșit!
Din punct de vedere medical, cel mai bun moment pentru a avea un copil este până la 30 de ani. După această vârstă, fertilitatea scade treptat. Statistica o confirmă: femeile care au împlinit 35 de ani și încearcă să facă un copil au șanse mai mici să rămână însărcinate din primul an. Mai exact, doar 65% din femei reușesc în primele 12 luni de încercări.
Asigură-te că vei avea parte de sprijin
Este benefic să știi că ai oameni pe care te poți baza, fie că este vorba de partener, familie sau prieteni. Aceste persoane îți pot oferi sprijin emoțional sau material pe tot parcursul sarcinii și al creșterii copilului. Astfel, ai putea reuși să îți gestionezi mai bine responsabilitățile profesionale și familiale.
Importanța unei bune comunicări cu angajatorul
Este important să discuți deschis cu angajatorul despre intențiile tale. Poți discuta despre planurile de a deveni părinte și despre modul în care intenționezi să te ocupi de sarcină și carieră.
Angajatorii pot oferi opțiuni și soluții flexibile pentru a te ajuta să îmbini cele două aspecte. Poți lua în considerare opțiuni cum ar fi concediul prenatal și postnatal, programul flexibil de lucru sau lucrul de acasă.
Despre criogenarea ovulelor
Referitor la acțiunile angajatorilor, poate îți amintești cum Facebook și Apple, două din cele mai puternice companii din IT, aflate într-o competiție permanentă pentru a-și atrage cei mai buni angajați, s-au lovit de fenomenul maternității întârziate și au inclus un nou avantaj subalternelor: posibilitatea congelării ovulelor.
Angajatele care doresc să se concentreze pe dezvoltarea profesională pot face acest lucru fără să se îngrijoreze în privința fertilității, pe măsură ce trec anii. Procedura de recoltare ajungea la, aproximativ, 10.000 de dolari, iar costul de depozitare atingea suma de 500 de dolari pe an.
Ceasul biologic
Nu puține sunt femeile care pun în balanță: timp pentru bebe sau timp la birou? Iar când ești mai atașată de scaunul de la birou decât de canapeaua de acasa și cei dragi te ceartă că ți-e mai dragă tastatura decât familia, conștientizezi și mai mult ce repede trece timpul.
Și uite așa, cu un ochi la monitor și cu celălalt la ceasul biologic, începi să te gândesti serios că, pe lângă Excel-uri, ar trebui să te preocupe și planificarea familială. Mai ales dacă, în ultima vreme, agenda ta a fost plină de deadline-uri, fără niciun meeting romantic.
***
În concluzie, este important să reții că, oricum, nu există o rețetă unică sau corectă în ceea ce privește echilibrul dintre sarcină și carieră. Fiecare persoană și fiecare situație diferă, iar tu trebuie să iei deciziile care sunt potrivite pentru tine și familia ta.