Sarcina în timpul verii: la ce să te aștepți

Mare, soare, plajă, cocktail, vacanță, nisip, sandale și înghețată – câteva dintre ingredientele unei zile reușite de vară.  Ce ne facem însă când zilele de vară se transformă într-o adevarată luptă mirositoare cu căldura și umiditatea excesivă? Ba mai mult, ce ne facem când această luptă se dă în doi? Noi și bebelușul de-o parte a baricadei și căldura de cealaltă?

Iată câteva dintre neplăcerile care pot apărea în timpul verii și sfaturi pentru viitoarele mămici!

  1. Deshidratarea in sarcina

Deshidratarea apare fie în urma aportului scăzut de lichide, fie prin eliminarea lichidelor din organism prin transpirația excesivă la temperaturi ridicate. Femeile însărcinate, copiii și vârstnicii sunt mai predispuși la deshidratare. Simptomele specifice deshidratării includ limba și mucoasa bucală uscate, piele uscată, slăbiciune musculară, confuzie, scăderea presiunii arteriale și scăderea diurezei (cantitatea de urină eliminată pe zi).

  1. Umflăturile

Un alt inconvenient cu care femeile însărcinate se luptă în timpul verii este cel al gleznelor umflate. Vasele de sânge se dilată din pricina căldurii excesive, ceea ce conduce la apariția inflamațiilor. Pentru a reduce intensitatea acestui inconvenient, specialiștii recomandă femeilor însărcinate să țină picioarele cât mai mult în sus, într-o poziție semi-verticală, atunci când se odihnesc. În acest fel, gravitația își face treaba și îmbunătățește circulația sanguină.

  1. Evită constipația in sarcina!

O alta problemă destul de neplăcută care se poate acutiza în timpul verii la femeile însărcinate este constipația. Constipația este agravată de pierderea de lichide din organism în urma transpirației excesive.  Se recomandă așadar o dietă plină de fibre și un consum ridicat de lichide. Mănâncă fructe și legume bogate în apă, de la pepene roșu la coacăze, salată verde și castraveți.

  1. Căldură extremă

Un indice ridicat al temperaturii este o corvoadă pentru oricine, cu atât mai mult pentru o femeie însărcinată. Căldura excesivă ne indispune și poate deveni de-a dreptul periculoasă pentru gravide. Viitoarelor mămici li se recomandă dușurile dese ce scad temperatura corpului, precum și înotul, extrem de benefic  mai ales în lunile mari de sarcină. Gravitația redusă din apă favorizează circulația sângelui în corp, prevenind umflaturile. În apă, mămicile scapă de senzația de greutate apăsătoare din cauza burticii și se pot relaxa.

  1. Hiperpigmentarea pielii in sarcina

Soarele este inamicul femeii însărcinate, deși câteva minute de expunere pe zi nu-ți vor face niciun rău. Cu toate acestea,  expunerea prelungită la soare va determina producția în exces a melaninei, care conduce la rândul ei la apariția melasmei, denumită popular masca de gravidă. Melasma este caracterizată prin apariția la nivelul gâtului și a feței a unor pete de culoare închisă, maronii. Melasma poate să apară în orice perioadă a anului, dar se accentuează în timpul verii. Uneori, aceste pete persistă și după încetarea sarcinii, de aceea este nevoie ca femeile gravide să ia măsuri suplimentare în ceea ce privește protecția solară.

Lasă un comentariu


52 − 45 =