Desi prioritatile tale se indreapta acum spre sanatatea copilului si evolutia normala a sarcinii, nu ai de ce sa neglijezi micile ritualuri de ingrijire specific feminine; care te fac sa te simti bine in pielea ta.
Daca te temi ca procedeele si produsele cosmetice ar putea avea un impact negativ asupra bebelusului; e bine sa stii ce anume e permis si ce e interzis pe durata celor 9 luni.
Ingrijirea pielii in timpul sarcinii
DA
Nu te sfii sa te hidratezi din belsug – pielea ta are nevoie de o mai multa atentie acum, deoarece tinde sa isi piarda din elasticitate. Foloseste o crema de corp hranitoare si maseaza-te usor in fiecare zi pe abdomen si coapse, iar pentru ten, alege o crema adecvata tipului specific (normal, gras sau mixt) si cu un factor de protectie solara (SPF) 15, cel putin.
NU
Fereste-te de lotiunile si gelurile agresive, exfoliante sau astringente, cat si de tratamentele invazive la salon (abraziune, peeling s.a.).
Evita lotiunile anticelulitice ce intensifica circulatia sangelui la nivel local, cremele ce contin retinoizi topici, parabeni (conservanti) sau acid salicilic.
Machiajul in timpul sarcinii
DA
Poti continua sa te machiezi asa cum iti doresti, insa e nevoie sa fii atenta la ce produse cosmetice alegi.
Opteaza pentru produsele fara parabeni si noncomedogenice si pe cat posibil, fara parfum. Alege fardurile, fondul de ten si pudra de la marci de incredere – ghideaza-te dupa principiul „mai putin, dar mai bun”.
NU
Nu imparti trusa de machiaj cu prietenele in nicio circumstanta, pentru a evita riscul unei infectii!
Manichiura si pedichiura in timpul sarcinii
Iti poti ingriji in continuare unghiile asa cum iti doresti, insa evita sa inhalezi vaporii emanati de lacul de unghii sau de dizolvant – e de preferat sa ocolesti saloanele de infrumusetare, care adesea sunt slab ventilate.
Daca totusi te programezi la salon, ai grija in privinta ustensilelor! Acestea trebuie sa fie sterilizate chiar sub ochii tai, pentru a te asigura ca nu exista riscul de a contacta infectii serioase; o idee buna este sa iti aduci propriile instrumente de acasa.
Epilarea in timpul sarcinii
DA
Modificarile hormonale specifice sarcinii pot sa cauzeze o dezvoltare excesiva a parului de pe corp, asa ca nu vei putea evita epilarea.
Poti folosi cu incredere lama de ras, desi ai putea constata ca firele vor deveni mai aspre si mai inchise la culoare, ori poti apela la ceara epilatoare.
NU
In privinta epilarii cu ceara, trebuie insa sa tii cont ca pielea ta tinde sa fie mai sensibila acum, asa ca procedeul ar putea fi mai dureros. Evita acum cremele depilatoare, deoarece contin substante chimice al caror impact asupra sarcinii nu este cunoscut si nu iti doresti sa risti.
Ingrijirea si colorarea parului
DA
Nu exista contraindicatii privind folosirea samponului sau a balsamului de par, asa ca poti folosi aceleasi produse ca si inainte. Exista unele controverse in privinta vopselei de par, insa nu sunt dovezi ca ar putea dauna intr-adevar sarcinii.
Poti sa iti vopsesti parul daca iti doresti sa acoperi firele albe sau sa iti pastrezi look-ul, insa e bine sa alegi sortimentele fara amoniac si peroxid.
Ai grija ca pielea sa intre in contact cat mai putin cu vopseaua – poarta manusi si evita sa aplici prea multa vopsea pe scalp. De asemenea, aeriseste bine camera in care are loc vopsirea, deoarece vaporii ar putea sa iti cauzeze neplaceri.
NU
Daca insa planuiesti sa iti indrepti sau ondulezi parul in mod permanent, e mai bine sa amani o astfel de schimbare. Substantele chimice folosite in timpul acestor proceduri sunt foarte puternice si ar putea avea un impact nedorit.