Riscuri în sarcina peste 35 de ani
23 iunie 2023Stadiile sarcinii, săptămână cu săptămână
26 iunie 2023Sarcina predispune femeile la apariția multor afecțiuni de natură dentară. De aceea, se recomandă vizita la medicul stomatolog în perioada sarcinii, precum și exigența în îngrijirea dinților. Ca să eviți riscurile și complicațiile dentare în sarcină, află cu Barza ce ai de făcut!
Medicul stomatolog este cel care îți cunoaște istoricul medical. De aceea, el este cel mai în măsură să-ți ofere sfaturi pentru îngrijirea danturii. Totodată, el știe care sunt procedurile sigure în timpul sarcinii, pentru mămică și pentru bebeluș.
Probleme dentare cu care te poți confrunta în sarcină
Deși multe femei parcurg cele 9 luni de sarcină fără a dezvolta vreo afecțiune dentară, există anumite probleme ce pot apărea în timpul sarcinii. Iată care sunt acestea!
Gingivita de sarcină
Se manifestă prin inflamarea gingiilor, frecventă mai ales în primul trimestru de sarcină. Afecțiunea se dezvoltă din cauza depunerii unui strat bacterian pe țesutul gingival, sensibilizându-l. Variația nivelului de hormoni din timpul sarcinii stă la baza apariției acestei afecțiuni.
În cazul gingivitei, gingiile ajung să rețină și să dezvolte o mulțime de bacterii cauzatoare de boli. Acestea pot ajunge în tot corpul prin sânge și, în unele cazuri, chiar și în uter.
Risc ridicat de cădere a dinților
În concepția populară, se zicea că pentru fiecare sarcină, o femeie își va pierde cel puțin un dinte. Foarte multe femei însărcinate sunt predispuse căderii dinților, dintr-o mulțime de motive reale, care nu au nicio legătură cu acest mit.
Consumul ridicat de carbohidrați în timpul sarcinii, grețurile matinale ce cresc aciditatea bucală, senzația de greață în timpul perierii dinților și pofta ridicată de dulciuri reprezintă doar câțiva dintre factorii ce influențează apariția problemelor de natură dentară.
Tumori gingivale
Impropriu denumită tumoare, această afecțiune reprezintă creșterea în exces a gingiei și poate conduce la dificultăți în masticație, sângerări, uneori durere locală. Acestea sunt benigne și nu reprezintă formațiuni canceroase.
Carii dentare
În folclor se spunea că de apariția cariilor se face vinovat bebelușul, care „consumă” calciul din oase. Cariile dentare pot apărea, însă, în timpul sarcinii fie din cauza consumului de dulciuri, fie din cauza amânării periajului.
Informează-te să nu cazi în capcana miturilor!
Riscurile și complicațiile dentare în sarcină: ce ai de făcut
Periajul regulat al dinților și folosirea unei ațe dentare – principalele arme în prevenirea infecțiilor – se pot dovedi problematice în timpul sarcinii, în special din cauza grețurilor matinale și a sensibilității crescute a gingiilor.
Specialiștii recomandă folosirea unei periuțe de dinți cu perii mai fini, o pastă de dinți care să curețe, dar care să nu aibă un gust pregnant, precum și clătirea cavității bucale cu apă de gură. De asemenea, stomatologii sfătuiesc mămicile care se confruntă cu grețurile matinale să nu se spele pe dinți imediat după un episod de vomă.
Refluxul și voma repetate deteriorează smalțul dintilor, iar actiunea de periere îi zgârie și îi agresează. Periajul în timpul sarcinii trebuie făcut cu atenție, acordând suficient timp acestei activități.
Ce trebuie să ai în vedere dacă ajungi la stomatolog
Deși nu există o bază reală pentru a susține argumentul conform căruia mersul la dentist reprezintă un risc în timpul sarcinii, este important să-ți informezi stomatologul că ești însărcinată.
În acest caz, dacă urmezi o anumită schemă de tratament, dacă prezinți o sarcină cu risc ridicat sau dacă ai anumite probleme de sănătate, dentistul tău poate recomanda amânarea anumitor proceduri dentare până la încheierea sarcinii.
Acest lucru este legat de efectuarea radiografiilor dentare care, în timpul sarcinii, necesită precauție suplimentară. Totodată, folosirea anumitor analgezice și medicamente anestezice în timpul procedurilor dentare necesită acordul obstetricianului.
Respectă protocolul de îngrijire stomatologică în timpul sarcinii și totul va fi bine! Citește și acest articol referitor la mersul la dentist în timpul sarcinii pentru a afla mai multe informații pe subiect.