Diabetul gestațional: important să știi
23 iunie 2023Riscurile și complicațiile dentare în sarcină
23 iunie 2023Dacă ai peste 35 de ani și încă nu a venit Barza, află că nu ești un caz singular. Potrivit sociologilor, în zilele noastre, tot mai multe femei aleg să dea naștere primului copil cât mai târziu cu putință. Cariera, eforturile de a dobândi o locuință proprie, distracțiile îi determină pe oameni să amâne conceperea unui copil. Ei bine, sarcina peste 35 de ani este o provocare biologică, însă nu trebuie să renunți la visul de a deveni mămică. Asta prespune, însă, să ai răbdare cu corpul tău și să-ți acorzi o atenție sporită.
Ce trebuie să știi despre scăderea fertilității
Femeile se nasc cu un număr limitat de ovule, de care vor dispune de-a lungul vieții lor. În jurul vârstei de 27 de ani, fertilitatea scade cu puțin față de perioada anterioară. Însă, în intervalul 35-38 ani, aceasta înregistrează o scădere dramatică.
După vârsta de 35 de ani multe femei se confruntă cu dificultatea obținerii unei sarcini pe cale naturală, iar acestea se văd nevoite să recurgă la diverse proceduri de reproducere umană asistată.
În prezent, însă, tehnologiile medicale permit femeilor să opteze pentru congelarea ovocitelor, ceea ce înseamnă prezervarea fertilității pentru perioade de timp de ordinul anilor. Prin urmare, o femeie poate amâna venirea pe lume a primului copil, până la momentul pe care îl simte oportun.
7 riscuri în cazul unei sarcini peste 35 de ani
Înaintarea în vârstă nu numai că face dificilă conceperea unui copil pe cale naturală, dar sarcina poate fi expusă și anumitor riscuri și complicații. Aceste riscuri pot varia de la femeie la femeie și pot fi influențate de factori precum: starea generală de sănătate, istoricul medical al viitoarei mămici, dar și stilul de viață adoptat. Iată, așadar, care sunt riscurile comune, asociate sarcinii la 35+!
Dificultatea de concepe pe cale naturală
Șansele de a concepe scad odată cu înaintarea în vârstă, deoarece ovulele se împuținează, iar calitatea acestora se degradează. Dacă încerci de mai mult de șase luni să obții o sarcină, Barza îți pune la dispoziție două instrumente, pentru o mai bună planificare familială, cu ajutorul cărora poți afla:
- dacă și când ovulezi;
- dacă cuplul este fertil, funcția ovariană și nivelul de spermatozoizi sunt optime.
Anomalii genetice în cazul fătului
Riscul de a avea un copil cu anumite anomalii genetice crește odată cu avansarea vârstei materne (din cauza scăderii calității ovulelor).
Hipertensiune arterială gestațională și boală cardiovasculară
Aceste boli afectează atât sănătatea mamei, cât și a făctului.
Diabetul gestațional
Femeile care rămân însărcinate după vârsta de 35 de ani sunt mai predispuse la dezvoltarea diabetului gestațional. Mai multe informații despre acest subiect sunt disponibile în articolul dedicat acestui subiect, pe care îl poți citi AICI.
Risc de avort spontan sau naștere prematură
Riscul de naștere prematură crește odată cu vârsta maternă înaintată, ceea ce poate avea consecințe pentru dezvoltarea copilului.
Alte riscuri în sarcina peste 35 de ani
- riscul obținerii unei sarcini multiple (cauzată de implantarea mai multor embrioni);
- alte complicații imprevizibile ale travaliului, care să necesite cezariana.
Curaj! Totul va fi bine în sarcina peste 35 de ani!
Este important să reții că majoritatea femeilor care duc o sarcină peste 35 de ani ajung cu bine la termen și au copii sănătoși.
Ba mai mult, un studiu efectuat în cadrul Universității din California de Sud arată că sarcina după 35 de ani îmbunătățește abilitățile mentale ale mamei. Rezultatele sunt direct legate de fluxul de hormoni din timpul sarcinii – estrogen și progesteron. S-a demonstrat că acești doi hormoni îmbunătățesc chimia și funcționarea creierului, mai ales dacă sarcina a avut loc ceva mai târziu în viața femeii.
Pentru siguranța ta și a sarcinii tale, nu uita să te asiguri că primești o îngrijire prenatală adecvată și că urmezi sfaturile medicale cu rigurozitate!