În cazul mamiferelor, perioada de gestație variază de la o specie la alta. De departe, femela-elefant experimentează cea mai lungă gestație din lume, care poate dura aproximativ 23 de luni. La polul opus, speciile mai mici tind să aibă o perioadă de gestație mai scurtă, iar Virginia Opossum (o specie din America de Nord) deține recordul absolut. În aproximativ 12 zile de la împerechere, femela dă naștere puilor.
Dar să revenim la bipezi și la o sarcină-record care a scris istorie. Beulah Hunter, din SUA, avea 25 de ani când a rămas însărcinată pentru o perioadă de un an și zece zile.
Se întâmpla în 1945, iar tânăra aflase că avea să aducă pe lume un copilaș abia în luna a doua de sarcină. Grețurile matinale au fost cele care au pus-o pe gânduri, așa că a mers la medic. După marea veste, femeia a continuat să se prezinte periodic la controale, fătul se dezvolta normal, totul se arăta a fi în parametri optimi. Niciun semn nu prevestea că Beulah va sări de termenul unei sarciuni normale cu aproape 100 de zile.
Uluitor pentru medici a fost mai ales faptul că bebelușul nu doar că s-a născut perfect sănătos, dar a și supraviețuit. Mămica a dat naștere unei fetițe perfecte pe nume Penny Daiana.
Medicul Daniel Beltz a avut-o în grijă pe gravidă și tot el a fost cel care a făcut public testul de sarcină, cu data la care fusese acesta efectuat (împreună cu alte rapoarte medicale), pentru că oamenii se îndoiau de veridicitatea întâmplării. Sarcina nemaiîntâlnită apucase să stârnească valuri de critici. Era, pur și simplu, de necrezut! Cu toate actele doveditoare în mână, medicul a declarat despre sarcină că aceasta s-a dezvoltat precum una normal. Aspectele pe care le-a remarcat au fost legate de faptul că doar ritmul cardiac al fătului a putut fi detectat mai târziu, iar primele sale mișcări în burtică s-au făcut și ele simțite abia după șase luni.
În ciuda complicațiilor apărute, la 21 februarie 1945, fetița a venit pe lume sănătoasă, arătând ca un bebeluș normal. La naștere, micuța Penny Daiana cântărea doar 3.14 kg, o greutate mică pentru un copil care s-a dezvoltat intrauterin timp de peste un an de zile. Fetița a avut un parcurs firesc precum orice alt copil născut la termen, însă venirea sa pe lume a rămas, încă, un mister pentru medici. Specialiștii nu își pot explica de ce aceasta a mai stat în burtică încă trei luni și cum a fost posibil să rămână în viață.
După ce a devenit mămică, Beulah Hunter a doborât și recordul stabilit anterior, prin cele 58 de zile state în plus, în așteptarea bebelușului său.
O altă sarcină neobișnuit de lungă a fost raportată în China. Televiziunile de știri au preluat cazul, după ce Wang Shi a susținut că a rămas însărcinată în februarie 2015, iar nașterea propriu-zisă s-a produs în 2016, adică 18 luni mai târziu. Deși la controalele inițiale femeia fusese diagnosticată cu placenta previa, aceasta a adus pe lume un băiețel sănătos, de circa 3.6 kg.
Placenta previa se referă la situația în care palcenta acoperă total sau partial colul uterin, așa încât poate determina sângerare vaginală severă în timpul sarcinii sau la naștere. În cazul unui astfel de diagnostic, gravida este sfătuită să nască prin cezariană.
Surse:
https://www.scarymommy.com/longest-pregnancy
https://historyofyesterday.com/the-woman-who-was-pregnant-for-12-months-9942662fd4fb