Amniotest: monitorizează pierderile de lichid amniotic
28 iunie 2023Mituri despre sexul în sarcină
29 iunie 2023Pe durata celor nouă luni de sarcină, este recomandat să eviți anumite proceduri cosmetice. Acestea pot implica substanțe chimice, care se pot dovedi dăunătoare atât pentru tine, cât și pentru bebelușul din burtică. Află cu Barza care sunt acele proceduri cosmetice de evitat în sarcină!
Tratamentele invazive la nivelul pielii corpului
Nu folosi loțiuni și gelurile agresive, exfoliante sau astringente, și nici tratamente invazive la salon (abraziune, peeling s.a.).
Evită loțiunile anticelulitice ce intensifică circulația sângelui, la nivel local. Evită, de asemenea, cremele ce conțin retinoizi topici, parabeni (conservanți) sau acid salicilic.
Tratamentele de întinerire facială
Procedurile de întinerire facială care implică utilizarea substanțelor chimice agresive, cum ar fi exfolianții chimici sau peelurile chimice, pot fi dăunătoare în timpul sarcinii. Aceste substanțe pot fi absorbite în piele și pot ajunge la bebeluș. Discută cu medicul tău despre alternative sigure pentru întreținerea pielii în timpul sarcinii.
Tratamentele pentru slăbire sau remodelare corporală
Procedurile de slăbire sau remodelare corporală care implică utilizarea substanțelor chimice sau a terapiilor termice pot fi nesigure în timpul sarcinii. Discută cu medicul tău, înainte de a urma astfel de tratamente.
De asemenea, pe durata sarcinii, poți opta pentru metode sigure și naturale, dacă vrei să îți menții o greutate corporală optimă.
Manichiura și pedichiura la salon
Este indicat să eviți să îți faci manichiura sau pedichiura la saloanele de înfrumusețare, deoarece aici se folosesc substanțe chimice. Acestea se pot dovedi toxice pentru sarcina ta. Poți opta, în schimb, pentru variante sigure și naturale, cum ar fi lacurile de unghii fără substanțe nocive.
Ai grijă și în privința ustensilelor folosite în saloane! Acestea trebuie să fie sterilizate chiar sub ochii tăi. Astfel, te asiguri că nu există riscul de a contracta infecții.
Nu împrumuta altora obiectele destinate îngrijirii tale personale, pentru a evita riscul contractării unei infecții!
Epilarea cu ceară
Dacă preferi epilarea cu ceară, trebuie să ții cont că pielea ta tinde să fie mai sensibilă pe timpul sarcinii. Prin urmare, procedeul ar putea deveni mai dureros. E bine să eviți, totodată, cremele depilatoare, deoarece conțin substanțe chimice al căror impact asupra sarcinii nu este cunoscut.
Tratamentele cu laser
Anumite tratamente cu laser, cum ar fi epilarea cu laser sau tratamentele pentru reducerea cicatricilor sau a petelor pigmentare, pot avea un impact negativ asupra fătului.
Deși nu există suficiente studii pentru a determina siguranța acestor proceduri în timpul sarcinii, este recomandat să le eviți pe durata gravidității.
Vopsirea părului cu substanțe chimice agresive
Unele substanțe chimice folosite în vopsirea părului pot fi absorbite în piele și îți pot crea neplăceri, pe timpul sarcinii.
Deși nu există suficiente dovezi pentru a demonstra că aceste substanțe sunt periculoase în timpul sarcinii, este recomandat să eviți vopsirea părului în primul trimestru și să discuți cu medicul tău înainte de a o face în trimestrele următoare.
Dacă, însă, plănuiești să îți îndrepți sau ondulezi părul, în mod permanent, e mai bine să amâni o astfel de schimbare. Substanțele chimice folosite în timpul acestor proceduri sunt foarte puternice și ar putea avea un impact nedorit asupra sănătății sarcinii tale.
***
Când ești însărcinată, înainte de a urma orice procedură cosmetică, este indicat să discuți cu medicul tău despre riscurile asociate oricăror tehnici. Există atât proceduri cosmetice de evitat în sarcină, cât și variante sigure pentru care poți opta! Pentru a afla mai multe pe subiect, te invităm să citești ghidul despre ritualuri de îngrijire permise în sarcină.