Sarcină versus Carieră
28 aprilie 2023Complicații și afecțiuni ale sarcinii
28 aprilie 2023Perioada dinaintea nașterii unui copil este plină de anticipație, emoții și temeri. Este important să te asiguri că ai pregătit totul înainte ca micuțul să vină pe lume. Știm că aceste pregătiri pot fi uneori copleșitoare, dar organizarea și planificarea pot ajuta la simplificarea lucrurilor. Barza îți înțelege temerile și în acest articol te ajută să faci pregătiri de naștere: 5 lucruri de făcut înainte de marele eveniment. Ai grijă de tine și bucură-te relaxată când îți vei strânge bebelușul la piept pentru prima dată!
Învinge-ți teama de naștere
Este perfect normal să simți teamă în fața necunoscutului, mai ales dacă ești la primul bebe. Dar este important să înțelegi că poți depăși frica pentru a te bucura de această experiență minunată.
Una dintre cele mai bune modalități să învingi teama este să te informezi și pregătești în prealabil. Citește cărți despre naștere, urmează cursuri prenatale și discută cu alți părinți și experți în domeniu. Cu cât știi mai multe despre naștere, cu atât te vei simți mai încrezătoare și mai pregătită.
E important să comunici cu alți părinți pentru a le afla poveștile și sfaturile, cât și pentru susținere emoțională. A vorbi deschis despre anxietăți te ajută să obții sprijinul emoțional necesar pentru a depăși teama. În plus, vei simți că ești parte a unei comunități de femei care au depășit cu succes temerile și fricile.
Practică tehnici de relaxare și respirație, care pot fi eficiente în gestionarea anxietății și a stresului dinainte de naștere. Tehnicile de respirație profundă, meditație sau yoga prenatală te ajută să îți menții calmul, să te concentrezi în timpul nașterii.
Află mai multe pe subiect din acest articol.
Exerciții pentru o naștere mai ușoară
Momentul în care aduci pe lume o nouă viață este unul extraordinar și memorabil pentru totdeauna. Cu toate acestea, multe viitoare mămici resimt o anumită teamă în legătură cu nașterea și tot procesul care o însoțește. Din fericire, există metode și tehnici care te pot ajuta să îți depășești temerile. Exersează-le, ai încredere în tine și vei transforma nașterea într-o experiență pozitivă și înțeleaptă.
Una dintre metode o reprezintă cursurile Lamaze, în care cuplurile învață despre procesul de naștere – diferitele etape ale nașterii, modul în care corpul se pregătește pentru acest eveniment și posibile intervenții medicale care pot avea loc, despre tehnici de relaxare și respirație, precum și despre dezvoltarea încrederii în capacitățile proprii ale femeii de a da naștere.
Este indicat ca în ultimele luni de sarcină să faci anumite exerciții fizice gândite special pentru travaliu și naștere. Documentează-te despre exercițiile Kegel, înclinarea pelviană, poziția croitorului sau a cizmarului și alte tipuri de gimnastică pentru graviduțe. Astfel, îți obișnuiești mușchii pelvici cu efortul nașterii, tonificându-i pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a suporta mai ușor travaliul. În plus, previi astfel apariția unor probleme după naștere și vei putea să te recuperezi mult mai repede.
O alegere importantă: naștere naturală sau cezariană?
Aceasta este una dintre cele mai importante decizii pe care trebuie să le iei legate de naștere. Atât nașterea normală, cât și cea prin cezariană, au avantaje și dezavantaje. Alegerea dintre ele poate fi influențată de mai mulți factori, inclusiv de indicațiile medicale și preferințele mamei.
Nașterea naturală e modalitatea tradițională de a aduce un copil pe lume. Procesul începe cu travaliul: uterul se contractă, deschide colul uterin și permite trecerea fătului prin canalul de naștere. Nașterea naturală are avantajul că poate avea o perioadă de recuperare mai rapidă și mai ușoară pentru mamă. De asemenea, copilul poate beneficia de o serie de avantaje: un proces de adaptare mai bun la viața extrauterină, un sistem imunitar mai puternic.
Cu toate acestea, nașterea naturală poate fi, uneori, un proces lung și dificil. Durerea poate fi intensă, iar unele femei pot avea complicații, cum ar fi ruperea perineului sau necesitatea unei intervenții instrumentale.
Pe de altă parte, cezariana este o intervenție chirurgicală în care copilul este extras prin incizia abdomenului și uterului mamei. Această procedură poate fi programată în avans sau poate fi necesară în cazul unor complicații care pun în pericol sănătatea mamei sau a copilului. Avantajele cezarienei includ o planificare mai precisă, reducerea riscului de traumatisme perineale și posibilitatea de a evita travaliul și durerea asociată cu nașterea vaginală.
Cu toate acestea, cezariana implică o perioadă de recuperare mai lungă și mai dificilă pentru mamă, din cauza intervenției chirurgicale și a riscurilor asociate cu orice procedură invazivă. De asemenea, copilul poate avea un risc crescut de probleme respiratorii și de adaptare la viața extrauterină.
Pentru a te decide mai ușor, te invităm să citești mai multe informații privind tipul de naștere care ți se potrivește.
Pregătește-ți bagajul pentru maternitate
Nu lăsa pe ultima sută de metri pregătirile pentru momentul plecării la maternitate pentru a naște. Este important să ai bagajul bine pregătit și organizat pentru a te bucura de o experiență cât mai confortabilă și plăcută cu putință. Faptul că știi că e totul pregătit pentru tine și bebelușuș tău și că nu vă lipsește nimic contribuie la starea ta de bine și relaxare.
Din bagaj nu trebuie să lipsească toate documentele și actele necesare, cum ar fi actul de identitate, cardul de sănătate și orice contract / formular de admitere dacă naști la un spital privat. În timpul șederii în spital, vei avea nevoie de haine confortabile și ușor de îmbrăcat atât pentru tine, cât și pentru bebeluș, plus 1-2 păturici și scutece de unică folosință pentru nou-născuți.
De asemenea, pregătește din timp borseta cu produse de igienă personală de bază, cum ar fi săpunul, șamponul, periuța și pasta de dinți, peria de păr, deodorantul și absorbantele igienice. Este posibil să ai nevoie și de câteva produse pentru igiena bebelușului, cum ar fi șamponul și săpunul delicat.
Nu în ultimul rând, pentru a trece timpul mai ușor, poți lua cu tine o carte sau revistele preferate. Inspiră-te în alcătuirea bagajului de naștere din acest articol.
Organizează camera pentru bebeluș și pregătește-ți familia pentru noul membru
Pregătirea camerei pentru bebeluș este un alt aspect important, care poate necesita o perioadă mai lungă de timp. Dacă spațiul nu permite să îi dedici bebelușului o cameră întreagă, este bine să faci din timp modificările care se impun pentru amenajarea unui colțișor în camera părinților sau a frățiorilor/surioarelor.
Asigură-te că ai mobilierul necesar, cum ar fi pătuțul, comoda cu sertare pentru hainele și obiectele bebelușului. Curăță camera și asigură-te că este un mediu sigur pentru copil.
Acum este momentul să montezi un sistem de supraveghere video, dacă dorești, și să te asiguri că ai toate obiectele esențiale, cum ar fi scutecele, hăinuțe și jucării pentru primele luni, biberoane și alte accesorii necesare.
Dacă nu ești la prima sarcină, bebelușul va fi întâmpinat acasă nu doar de tati, ci și de un frățior sau o surioară de vârste apropiate. De aceea, e bine să stai de vorbă pe durata sarcinii cu cel mic, să îi explici că în curând vor avea un nou partener de joacă. Trebuie obișnuiți cu ideea că nu vă mai fi singur(ă) la părinți pentru a nu simți că și-a pierdut locul în familie, nu mai este la fel de îndrăgit(ă) sau noul membru este mai important.
Uite cum îți poți pregăti familia pentru venirea acasă a noului bebeluș.
***
Pregătirile înaintea nașterii sunt esențiale pentru a te asigura că totul decurge cât mai lin posibil și a te simți pregătită să îți întâmpini noul membru al familiei. Prin planificare și pregătire adecvată, poți reduce stresul și poți să te bucuri mai mult de această perioadă specială din viața ta.
Barza îți dorește naștere ușoară și bebeluș voios!