Scurgerile de lichid amniotic din timpul sarcinii și importanța depistării lor la timp
24 aprilie 2023ITS/BTS în sarcină
27 aprilie 2023Sarcina este o etapă minunată și emoționantă în viața femeii. Pe parcursul celor nouă luni, corpul nostru suferă transformări semnificative pentru a susține creșterea și dezvoltarea unui nou suflet. Pregătirea pentru sarcină este esențială pentru a asigura o experiență sănătoasă și fericită atât pentru mamă, cât și pentru bebeluș. În acest articol, vom explora câteva sfaturi importante despre pregătirea fizică, mentală și emoțională pentru sarcină.
1. Vizitează-ți medicul de familie
Dacă te-ai hotărât să fii mamă, e recomandat să îi faci o vizită medicului tău de familie. Acesta îți cunoaște în detaliu istoriul tău medical, te va consilia și îți va oferi opinia sa: este sau nu momentul potrivit pentru o sarcină?
Acum e momentul să tratezi orice problemă de sănătate nerezolvată anterior! Anumite afecțiuni latente, neglijate sau nedepistate pot afecta sarcina. În plus, după ce vei rămâne însărcinată, opțiunile terapeutice sunt restrânse și chiar contraindicate, în multe situații.
Medicul de familie, în colaborare cu ginecologul, îți va prescrie vitamine și minerale, dacă analizele indică anumite carențe.
2. Fă-ți toate analizele necesare în sarcină
Medicul de familie și medicul ginecolog îți vor recomanda, în mod obișnuit, efectuarea unor analize hormonale, de imunologie, hematologice s.a. Dacă în familia ta sau a partenerului tău există cazuri de boli rare sau de cancer, ia în calcul efectuarea unor teste de screening genetic. Ideal ar fi să faci aceste teste atât tu, cât și partenerul tău.
Pentru mai multe detalii privind analizele care trebuie efectuate, îți recomandăm articolul Ce analize trebuie să facă o viitoare mămică.
3. Testează-te pentru infecțiile cu transmitere sexuală
Infecțiile, fie ele cu sau fără transmitere sexuală, pot cauza complicații grave și pot avea efecte negative asupra copilului pe termen lung. Pentru o sarcină sănătoasă, se recomandă testarea pentru bolile cu transmitere sexuală, mai ales că majoritatea sunt asimptomatice. Îți recomandăm Testele rapide Veneris: afli în câteva minute dacă ești bine și le poți face în intimitatea căminului.
4. Adoptă un stil alimentar sănătos
Adoptă un stil alimentar care să-ți ofere toate elementele nutritive necesare, având grijă să limitezi conținutul de grăsimi saturate și trans (prezente din plin în carnea roșie, margarină, unt, produse fast-food), carbohidrații rafinați (cum sunt cei din snack-uri, produse de patiserie, dulciuri). Consumă din plin fructe și legume, proteine de bună calitate (carne albă, pește, lactate cu conținut redus de grăsimi) și cereale integrale, pentru un aport optim de fibre.
5. Fii activă în sarcină!
Știi probabil că e recomandat să faci zilnic cel puțin 30 de minute de mișcare. Găsește o activitate care îți place (aleargă, pedalează, joacă tenis) și fii consecventă. Beneficiile sunt nenumărate – pentru corp, minte și moral, căci ai nevoie ca sarcina să te găsească în cea mai bună „versiune” a ta.
De asemenea, este indicat ca în ultimele luni de sarcină să faci anumite exerciții fizice gândite special pentru travaliu și naștere: exercițiile Kegel, înclinarea pelviană, poziția croitorului sau a cizmarului și alte tipuri de gimnastică pentru graviduțe. Astfel, îți obișnuiești mușchii pelvici cu efortul nașterii, tonificându-i pentru a îmbunătăți circulația sângelui și a suporta mai ușor travaliul. În plus, previi astfel apariția unor probleme după naștere și vei putea să te recuperezi mult mai repede.
6. Lasă-te de fumat!
Dacă ești fumătoare, e necesar să renunți cu cel puțin câteva săptămâni înainte la acest viciu, pentru siguranța sarcinii și sănătatea fătului. Fumatul în timpul sarcinii dublează riscul de sarcină extrauterină, precum și placenta previa, travaliu prematur, sângerări vaginale, avort spontan ș.a.
7. Renunță la alcool!
Dacă ești pregătită să rămâi însărcinată în orice moment, e absolut necesar să elimini consumul de alcool. Alcoolul, chiar consumat ocazional și în cantități mici, trece în fluxul tău sanguin și mai departe, traversează bariera placentara și ajunge direct la făt.
8. Ai grijă la cafeină!
E bine ca în perioada premergătoare sarcinii să descrești treptat cantitatea de cafea pe care o consumi, pentru a ajunge să te limitezi la o ceașcă, atunci când vei fi gravidă. Limita acceptată de cofeină în timpul sarcinii este de 200 mg. Deși nu s-au pronunțat în unanimitate în privința impactului pe care îl are cafeina asupra fătului, obstetricienii recomandă totuși cumpătarea și precauția în privința consumului de cafea pe perioada maternității.
Esti pregătită? Atunci e timpul să citești Vreau să fiu mămică și Cât durează până rămân însărcinată.