Nuu, nu acum, gripă, te rog!

Știu că anotimpul preferat al gripei este sezonul rece, iarna mai exact. Anul trecut am trecut printr-o gripă tare urâtă exact când la serviciu era mai multă nevoie de mine. Rapoarte de final de an, predarea proiectului la care am lucrat atât de mult, știți cum este… Și gripa nu este o boală chiar ușoară, nu poți merge bolnav la serviciu. Nu te simți fizic bine și riști să-i îmbolnăvești și pe cei din jur. Nuu, nu acum, gripă, te rog! Nu am timp de tine… iar! ☹

Oricând te ”pricopsești” cu gripă nu este momentul potrivit, evident! Deja de data trecută mi-am propus să fiu atentă să nu o pățesc din nou, dar se pare că nu am reușit să scap nici de data asta. Gripa nu este doar o răceală ușoară, gripa te afectează sever și te face incapabil să-ți urmezi rutina zilnică. Nu e de joacă cu ea! Ca să identifici mai ușor gripa, află că ea debutează brusc cu febră de 39 – 40 de grade, fiind frecvent însoțită de stări de oboseală, tuse, durere de cap, frisoane, nas înfundat, amețeală, dureri musculare etc. Perioada de incubație este de la câteva ore până la zile.

Este important de știut despre gripă că:

 • Pentru că există mai multe tipuri de tulpini virale și deseori apar mutații ale acestora, oamenii pot să se îmbolnăvească de mai multe ori de același tip de gripă.
 • Trei subtipuri din cele patru ale virusului Influenza afectează oamenii: subtipurile A, B și C.. Nu se cunoaște ca subtipul D să afecteze oamenii, însă există riscul de a se întâmpla asta.
 • Gripa tip A, numită şi gripă porcină, gripa mexicană, sau gripa nord-americană a izbucnit în Mexic în luna aprilie 2009 și a evoluat ca o pandemie, răspândindu-se în întreaga lume. Deși a fost o boală gripală ușoară și cu mortalitate relativ scăzută, de la declanșarea sa în aprilie 2009 și până în august 2010, pandemia a provocat între 150.000 și 575.000 de decese în lume.
 • Virusul se răspândește atunci când o persoană inhalează secrețiile respiratorii sau atinge obiectele contaminate de o persoană infectată și apoi își atinge nasul, gura sau ochii.
 • O persoană poate fi contagioasă pentru ceilalți atât înainte de apariția simptomelor, cât și în timpul manifestării acestora.
 • Dacă este lăsată netratată sau în cazuri mai severe, gripa de tip B poate duce la: pneumonie, bronşită, insuficiență respiratorie, insuficiență renală, miocardită sau chiar la inflamația inimii.
 • Tusea poate să dureze mai mult de două săptămâni. La copii, mai pot apărea și diareea și stările de vomă, acestea fiind însă rare în cazul adulților.
 • Vaccinarea anuală împotriva gripeieste recomandată de Organizația Mondială a Sănătății pentru cei ce prezintă un risc ridicat. Vaccinul este eficient împotriva a trei subtipuri de virus gripal, din cele patru subtipuri, și este de obicei tolerat bine de organism. Vaccinarea făcută pentru un an poate să nu mai fie eficientă și în anul următor, deoarece virusul evoluează foarte rapid.

De unde ştiu că am avut gripă şi nu altceva?

Simptomele de gripă sunt foarte asemănătoare cu cele de răceală și de Covid 19. Ei bine, dacă te gândești de unde știu atât de sigur că am avut gripă și nu altceva, află că m-am testat. Am folosit Testul rapid Barza alert pentru Gripa A si B. Cutia conține 2 kituri de testare antigen virus Gripa A si B și l-am efectuat din exsudat nazal. Rezultatul testului rapid este gata în 15 minute și are o sensibilitate >97,9%. Este important să aflăm tipul de gripă cu care ne confruntăm, întrucât virusurile de tip A sunt mult mai răspândite și produc cele mai grave epidemii. Virusurile de tip B sunt mai ușoare. În urma diagnosticului stabilit, se poate urma tratamentul pentru gripă adecvat.

De asemenea, din acest articol poți afla diferențele dintre răceală, gripă și Covid 19.

Cum mă apăr de gripă? 

 1. Vaccinul antigripal este cel mai bun mod de a preveni gripa.
 2. Spală-te frecvent mâinile cu apă și săpun. Numără până la 20 când te speli pe mâini. Și dacă apa și săpunul nu sunt la îndemână, folosește un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.
 3. Rezistă să nu-ți atingi fața. Virusul gripal poate pătrunde în corp prin ochi, nas sau gură prin mâinile noastre. Mâinile sunt cele responsabile de transportul virusului de pe o suprafață contaminată.
 4. Curăță și dezinfectează în mod regulat suprafețele comune. La locul de muncă, păstrează biroul, telefonul și clanța ușii curate, mai ales dacă alte persoane trec deseori. Dacă ai împrumutat stiloul sau alte bunuri cuiva, curăța-le înainte de a le pune la loc.

Anul asta nu lăsa gripa să te învingă, fă-ți un plan de prevenire și pune-l în aplicare! E important să nu spui iar ”Nuu, nu acum, gripă, te rog!”

 

Surse: https://pharmasave.com

https://ro.wikipedia.org

 

Lasă un comentariu


− 1 = 7