
Igiena la menstruație, șase lucruri pe care să nu le faci
21 aprilie 2023
Ce credeau străbunii noștri despre sarcină
24 aprilie 2023
10 întrebări ale viitoarelor mămici despre mituri în alăptare
Dragă viitoare mămică,
Știm că te gândești la momentul în care îți vei hrăni puiul la sân. E o stare înălțătoare, de care îți dorim să te bucuri. Dacă te imaginzi făcând asta, ești deja pe calea cea bună.
Din experiența altor mămici care ne scriu, frica de a nu atrage criticile celor din jur poate că te va face să ții pentru tine toate episoadele dureroase. Toți cei din jurul tău ar trebui să știe că alăptarea la sân presupune un efort și că, practic, în tot acest proces, e un schimb copleșitor de energie. Tu îți hrănești copilul din resursele de care dispui, iar liniștea și mulțumirea lui te hrănesc pe tine înapoi, înzecit.
Povestea alăptatului poate să vină și ea cu mult stres, mai ales atunci când socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg. Poate că n-o să-ți iasă din prima cu mesele bebelușului tău, poate că te vei simți la capătul puterilor și vei fi la un pas să renunți în favoarea vreunei formule. Atașarea pruncului la sân se poate devedi dureroasă, nu întotdeauna comodă și te poate determina să-ți amâni cu orele până și firescul mers la baie.
Te invităm într-o călătorie la finalul căreia sperăm să dezlegăm împreună câteva din tainele alăptării. Iată zece întrebări despre mituri în alăptare care, în mod cert, nu te vor ocoli.
Cu prietenie și loialitate,
Barza.
Mit sau realitate?
1. Sunt situații în care mama nu are lapte pentru bebeluș?
Mamele au o cantitate de lapte matern care îi este suficientă bebelușului. Factorii care pot stimula lactația sunt, însă, următorii: un stil de viață sănătos, atașarea corectă a copilului la sân, intervalul la care acesta este alăptat/numărul de mese pe zi.
2. Alăptarea e un proces firesc, natural, instinctiv sau se învață?
Da, este un proces natural, ca pornire, dar întreaga sa desfășurare are, deseori, nevoie de îndrumări. Nou-născuții vor căuta sânul mamei, dar asta nu înseamnă că se vor hrăni corect din prima. Au nevoie de o poziție favorabilă, de o atașare corectă și de multă răbdare. În același timp, mamele au și ele nevoie de informații, consiliere, liniște și sprijin. Starea psihică a mamei influențează puternic întreaga experiență a alăptării.
3. Femeile care alăptează trebuie să urmeze un regim alimentar strict?
De când sunt în burtică, bebelușii sunt obișnuiți cu alimentele pe care le consumă mamele lor. Este indicat ca proaspăta mămică să aibă o dietă echilibrată, un meniu diversificat și să facă și mișcare, în favoarea sănătății ei și a copilului, pe termen lung, nu doar în perioada alăptării. Să nu uităm că obiceiurile alimentare se moștenesc din familie. Un copil este educat de faptele părintelui său, nu de vorbele acestuia.
4. Mamele se pot confrunta cu dureri de mameloane?
Da, mamele pot resimți, mai ales în primele zile, dureri la nivelul mameloanelor. De cele mai multe ori, asta se întâmplă în cazul atașării incorecte a bebelușului la sân. După ce au dinți, copiii mai pot provoca mamei răni prin mușcături accidentale.
5. Mameloanele necesită spălare înainte de alăptare?
Nu, acestea nu necesită spălare înainte de fiecare alăptare. Este suficient dușul zilinc. Bebelușii au nevoie de mirosul mamei lor, precum și de substanțele produse de mameloane, care le fortifică sistemul imunitar.
6. Există riscul ca mamele să nu-i mai poată hrăni cu laptele lor pe copii, dacă le dau acestora și lapte praf?
Mamele trebuie să se informeze temeinic înainte de a înlocui cu orice altceva laptele produs de ele. Copiii pot primi, în anumite situații, lapte praf, fără ca acest lucru să le afecteze hrănirea la sânul mamei. Este important ca mama să ofere, în continuare, sân copilului, atâta vreme cât își dorește ca lactația să-i fie stimulată.
7. Dacă mama se îmbolnăvește sau ia un tratament, e mai bine să oprească alăptarea la sân?
Mamele pot continua sau nu alăptarea, în funcție de boala cu care se confruntă. De regulă, bebelușul primește de la mamă anticorpii, iar acest lucru îi sporește imunitatea. În cazul administrării unui tratament, medicul știe că pacienta alăptează și îi prescrie un remediu compatibil cu alăptarea. Mamei îi mai este recomandat, totodată, să citească întotdeauna prospectul medicamentelor pe care intenționează să le ia pe durata alăptării.
8. Alăptarea exclusivă la sân poate să acționeze ca o metodă de contracepție?
Alăptarea exclusivă la sân se poate dovedi o metodă contraceptivă eficientă, pe termen scurt. Acest fenomen poartă numele de amenoree lactațională. Are legătură cu activitatea hormonală din corpul femeii, iar de efectul contraceptiv se face răspunzătoare oxitocina. Oxitocina este un hormon multifuncțional care nu contribuie numai la starea de bine, ci este responsabil și pentru reflexul de alăptare (caracterizat printr-o senzație de furnicătură la nivelul sfârcului).
Oxitocina poate preveni, de asemenea, ovulația, prin trimiterea unor semnale către creier care îl instruiesc să suprime hormonul principal în stimularea ovulației. Fără ovulație, nu putem discuta de o sarcină. Atunci când bebelușul se hrănește la sân, sunt stimulate terminațiile nervoase de la nivelul sfârcurilor, care declanșează emiterea acelor semnale către creier. Atenție, însă! Utilizarea unei pompe de lapte nu produce același efect.
9. Când e momentul optim pentru a înțărca un copil?
Este alegerea mamei și, câteodată, putem discuta chiar de o alegere care aparține, într-o oarecare măsură, și copilului. Înțărcarea depinde și de felul în care mama își gestionează viața de după primul an de stat cu bebe acasă. Cercetătorii au demonstrate, însă, că micuții alăptați până la doi ani s-au dezvoltat sănătos și armonios, fără probleme.
10. Un copil alăptat la sân crește mai sănătos decât unul care nu a primit lapte matern?
Laptele matern este cea mai indicată hrană pentru copil, ajutând la dezvoltarea lui armonioasă, fără carențe. Oamenii de știință au demonstrat faptul că bebelușii alăptați la sân, au stat mai mult în brațele și la pieptul mamei lor, ceea ce i-a ajutat mult și din punct de vedere afectiv, în dezvoltarea lor emoțională.
Sursa acestui articol despre mituri în alăptare: https://www.unicef.org