Complicații și afecțiuni ale sarcinii
28 aprilie 2023Ce analize trebuie să facă o viitoare mămică
28 aprilie 2023Metoda calendarului este o tehnică utilizată de femei pentru a determina perioadele fertile și infertile ale ciclului menstrual. Această metodă, nelipsită de riscuri, se bazează, de fapt, pe estimarea momentului ovulației. Află cu Barza care sunt avantajele și dezavantajele metodei calendarului, atunci când ai o viață sexuală activă!
Cum funcționează metoda calendarului
Această metodă se bazează pe identificarea datei la care are loc ovulația și calcularea unui interval de timp sigur pentru sex. Este vorba despre acea perioadă în care nu poți rămâne însărcinată.
Concret, metoda calendarului funcționează în baza faptului că ovulația are loc cam la mijlocul ciclului menstrual. Adică, are loc în cea de-a 14-a zi, dacă ciclul tău este unul regulat, de 28 de zile. Acest lucru înseamnă să te abții de la sex, începând cu o săptămână înainte și, inclusiv, 1-2 zile după ovulație.
Nu uita că, de la momentul ovulației, un spermatozoid are la dispoziție cel mult 24 de ore pentru a fecunda ovulul. Ține cont că spermatozoizii au o durată de viață, dar și o capacitate de fecundare de până la 7 zile.
Riscuri ale metodei
Metoda calendarului le poate da bătăti de cap femeilor care nu au un ciclu regulat. De pildă, la unele femei, ciclul poate varia între 25 și 35 zile (doar una din trei femei are un ciclu regulat). Celelalte nu pot fi sigure în ceea ce privește perioada lunară de fertilitate. Prin urmare, pot avea oricând surpriza unei sarcini neașteptate.
În plus, studiile au arătat că unele femei pot fi fertile chiar din prima zi a ciclului menstrual. Conform unor cercetări din USA, inclusiv femeile cu cicluri regulate pot rămâne însărcinate în prima zi a ciclului menstrual.
Se mai știe că secreția hormonilor implicați în menstruație poate varia în funcție de starea noastră de sănătate sau poate fi influențată de nivelul de stres la care suntem supuse. În consecință, ciclul menstrual și ovulația pot fi afectate relativ ușor, iar calculele făcute pentru a depista “zilele senine” din calendar se pot dovedi, uneori, inutile sau greșite.
De aceea, unii medici nu consideră metoda calendarului o metodă reală de contracepție, ci o loterie cu rezultate ce depind de fluctuațiile estrogenului și progesteronului. Cu alte cuvinte, nu poți fi niciodată sigură 100% când vine vorba de perioada fertilă, cu atât mai puțin dacă faci parte din rândul adolescentelor sau al femeilor aflate la premenopauză. Cercetările au demonstrat că metoda poate avea o rată de eșec cuprinsă între 15% și 40%.
Avantaje ale metodei calendarului
Utilizând metoda calendarului vei evita eventualele dezechilibre hormonale ce pot fi cauzate de pilulele contraceptive. De asemenea, vei putea evita și un dezechilibru al pH-ului vaginal, ce ar putea fi cauzat de prezervative.
Spre deosebire de unele anticoncepționale, metoda calendarului nu provoacă întârzieri sau probleme de revenire a fertilității. Această metodă se va dovedi extrem de utilă la concepție. Tu și partenerul tău veți ști care sunt momentele în care trebuie să vă străduiți un pic mai mult, pentru obținerea unei sarcini.
Pentru a-ți spori șansele, pe lângă notițele din calendar, poți folosi un test de ovulatie de la Barza. Este un test rapid, conceput să determine cea mai bună perioadă în care poți rămâne însărcinată.
Sfatul Barza
Nu te baza (doar) pe metoda calendarului, dacă rolul de mămică nu ți se potrivește încă. În plus, metoda nu poate fi folosită imediat, pentru că necesită măcar șase luni pentru calcule și verificări. Totodată, trebuie să ai în vedere că metoda calendarului nu te protejează împotriva infecțiilor intime.
În concluzie, dacă ai un ciclu capricios, uită de metoda calendarului! Nu e pentru tine nici dacă ești o fire spontană și nu vrei să-ți programezi contactele sexuale în functie de perioada fertilă a lunii.