Sexul în timpul sarcinii. Benefic sau contraindicat?
27 aprilie 2023Infecțiile uro-genitale în sarcină
27 aprilie 2023Menopauza este parte din viața fiecărei femei și este absolut normală. Că ne place sau nu, îmbătrânim, iar organismul nostru resimte trecerea anilor în fiecare celulă a sa. Astfel, pe măsură ce înaintăm în vârstă, își pierde din aptitudinile firești și trece printr-o serie de schimbări, așa cum este și menopauza. Prin urmare, încetarea funcției de reproducere este o consecință inevitabilă a îmbătrânirii. Află cu Barza de ce apare menopauza prematură, o afecțiune delicată care poate avea un impact puternic asupra femeii.
Ce este menopauza prematură
Spre deosebire de menopauza firească, normală din punct de vedere biologic, menopauza prematură apare în jurul vârstei de 40 de ani. Asta înseamnă cu mult înainte de împlinirea vârstei corespunzătoare (50-51, ca medie), motiv pentru care este catalogată drept o afecțiune.
Menopauza prematură afectează 1 din 100 de femei
Potrivit statisticilor, menopauza prematură afectează 1 din 100 de femei cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani.
De asemenea, chiar și femeile mult mai tinere se pot confrunta cu această problemă. 1 din 1000 de femei, cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani, se confruntă cu menopauza.
Cauzele menopauzei premature
În multe dintre cazuri, această afecțiune este determinată de:
- factori genetici (anomalii ale cromozomilor, ex: sindromul Turner);
- o deficiență de ovule avută chiar de la naștere (de obicei moștenită de la mamă, care s-a confruntat și ea cu menopauza precoce);
- rareori, infecții precum oreionul sau tuberculoza;
- un sistem imunitar slăbit în urma intervențiilor chirugicale/a infecțiilor virale netratate sau tratate incorect;
- tratamente împotriva cancerului (1 din 3 femei care au făcut chimioterapie/radioterapie în copilărie sau în adolescență se confruntă la maturitate cu menopauza prematură);
- stilul de viață nesănătos și obiceiuri alimentare proaste;
- munca într-un mediu toxic;
- diverse boli, precum obezitatea, afecțiunile autoimune (poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă), afecțiunile tiroidiene și bolile inflamatorii intestinale.
Cum se manifestă menopauza prematură
Simptomele întâlnite, de obicei, sunt asemănătoare cu cele ale menopauzei normale:
- menstre neregulate (până la absența ciclului menstrual pentru o perioadă ce poate depăși 2-3 luni);
- bufeuri (senzații bruște de căldură);
- uscăciune la nivelul vaginului;
- disconfort la nivelul vezicii urinare;
- incontinență urinară;
- creștere în greutate;
- scăderea libidoului;
- senzația de ochi uscați;
- un aspect uscat al pielii;
- dureri musculare sau dureri ale articulațiilor;
- migrene și insomnie;
- fluctuații ale stării de spirit;
- pierderi de memorie.
Riscuri și afecțiuni asociate menopauzei premature
Femeile care intră precoce lamenopauză prezintă un risc mai mare de a se confrunta și cu alte probleme de sănătate, printre care:
- infertilitate;
- boli cardiovasculare;
- osteoporoză;
- cistită;
- diferite forme de cancer (cancer ovarian, cancer mamar, de colon);
- Alzheimer (mai ales în cazul femeilor cu istoric al acestei boli în familie).
Explicația constă în faptul că aparitia menopauzei provoacă diminuarea nivelului de estrogeni, iar acești hormoni au, în mod obișnuit, un rol important în protejarea întregului organism. Prin urmare, un nivel mai mic de estrogeni creează dezechilibre ale sistemului imunitar și poate produce multiple daune în toate procesele biologice.
Cum depistezi menopauza prematură
Utilizând un test de menopauză Barza, poți afla în numai câteva minute dacă sistemul tău reproductiv este în parametri optimi.
Este un test rapid, pe bază de urină, care depistează hormonul foliculostimulant (FSH), specific perimenopauzei și menopauzei. Testul are o precizie de peste 99% și se poate efectua acasă, în orice moment al zilei.
Cu siguranță, nici o femeie nu este pregătită pentru un diagnostic de menopauză precoce, însă odată observate unele simptome specifice, un diagnostic sigur, aflat cât mai devreme, este absolut necesar.
***
Menopauza prematură este o afecțiune delicată și, totodată, gravă, care necesită atenție deosebită, cât mai din timp. Urmând tratamentele adecvate fiecărei persoane în parte, simptomele pot fi ținute sub control, iar efectele pot fi ameliorate.
Pentru că sănătatea este prioritară, iar lucrurile importante nu trebuie amânate!