De ce apar grețurile în sarcină
4 iulie 2023Testul de sarcină din sânge Barza
5 iulie 2023Nașterea este un moment unic în viața unei femei. Să aduci pe lume un nou suflet este o experiență extraordinară și emoționantă. Cu toate acestea, pentru multe femei, gândul la naștere este însoțit de frică și anxietate. Este perfect normal să simți teamă în fața necunoscutului, dar este important să înțelegi că poți depăși această frică. Citește aceste sfaturi și strategii, învinge-ți teama de naștere și bucură-te de experiența minunată de graviduță.
Informează-te și pregătește-te
Una dintre cele mai bune modalități de a-ți învinge teama este să te informezi și să te pregătești în prealabil. Cunoașterea este putere, așa că citește cărți despre naștere, urmează cursuri prenatale și discută cu alți părinți sau cu experți în domeniu.
Cu cât ai mai multe informații despre procesul de naștere, cu atât te vei simți mai încrezătoare și mai pregătită.
Comunică cu alți părinți
Împărtășirea experiențelor cu alți părinți poate fi de mare ajutor în depășirea temerilor legate de naștere. Află poveștile lor, ascultă-le sfaturile și încurajările. Ești parte a unei comunități de oameni care au trecut prin aceeași experiență și au depășit cu succes temerile și fricile.
Ține totuși cont de faptul că fiecare astfel de experiență diferă de la mămică la mămică. Organismul tău, modul în care a decurs sarcina până acum dar și starea emoțională pot favoriza o naștere mai ușoară. Tocmai de aceea, nu trebuie să te lași influențată de experiențele care povestesc despre travalii lungi și chinuitoare.
Există femei care au parte de o naștere rapidă și fără dureri foarte mari. În plus, atunci când ești informată și știi la ce să te aștepți, nașterea nu mai pare la fel de înfricoșătoare. Iar odată ce reușești să alungi starea de neliniște și ai încredere în forțele tale, durerile vor fi mult mai ușor de suportat.
Caută susținere emoțională
Desigur că această frică nu este întotdeauna ușor de învins, mai ales atunci când există antecedente medicale neplăcute. Nu ezita să ceri ajutorul pentru a depăși o traumă din trecut precum pierderea unei sarcini. În plus, o comunicare cât mai deschisă cu medicul pe durata sarcinii îți poate da liniștea atât de necesară. Ai încredere în el. Până la urmă, tocmai din acest motiv l-ai ales. Discută, de asemenea, posibilitatea ca partenerul tău să asiste la naștere, dacă acest lucru te-ar ajuta să te simți mai confortabil sau în siguranță.
De asemenea, nu ezita să îți exprimi emoțiile și temerile față de naștere în fața partenerului, a familiei și a prietenelor apropiate. Există grupuri de susținere pentru femeile însărcinate, unde poți întâlni alte femei care trec prin aceeași experiență și vă puteți împărtăși îngrijorările și speranțele voastre.
Exersează tehnici de relaxare și respirație
Tehnicile de relaxare și respirație pot fi foarte eficiente în gestionarea anxietății și a stresului asociate cu nașterea. Poți învăța tehnici de respirație profundă, meditație sau yoga prenatală, care te vor ajuta să fii calmă și concentrată în timpul nașterii.
Un curs Lamaze este o bună idee. Vei învăța cum să respiri în travaliu, cum să te relaxezi și cum să te pregătești pentru o naștere (mai) ușoară. În plus, un astfel de curs îți poate oferi informații importante nu doar despre naștere, ci și despre alăptare și îngrijirea bebelușului.
Creează un plan de naștere personalizat
Un plan de naștere te poate ajuta să te simți mai în control și să îți exprimi dorințele și preferințele legate de naștere. Discută cu medicul cu care vei naște despre opțiunile disponibile și elaborați un plan care îți oferă siguranța necesară.
Învinge-ți teama de naștere, gândește pozitiv!
Nu în ultimul rând, este foarte important modul în care tu privești nașterea. Dacă o vezi ca pe ceva absolut normal, ca pe o experiență menită să îți aducă împlinire, atunci vei aștepta momentul cu mai puțină anxietate și mai multă încredere că totul va fi bine, că poți face față cu brio.
În orice caz, a te gândi că nașterea înseamnă suferință sau că presupune riscuri nu îți face nici un bine. Mai ales că, dacă durerea devine prea mare, medicul nu te va lăsa să suferi mai mult decât este cazul și îți va ameliora durerea prin anestezie epidurală.
Concentrează-te pe imaginea bebelușului gângurind fericit în brațele tale! Lasă deoparte grijile privind durata travaliului sau cum îți vei recăpăta silueta de odinioară. Continuă cu încredere pregătirile de naștere, despre care poți citi un mini-ghid în ACEST ARTICOL.