
Ghidul tău pentru o sarcină sănătoasă
28 aprilie 2023
Vreau să fiu mămică
28 aprilie 2023
Dacă nu ai reușit să rămâi însărcinată, deși îți dorești acest lucru, trebuie să știi că întregul proces depinde de o serie de factori: starea ta de sănătate, vârsta ta (dar și cea a partenerului,) fertilitatea ta (dar și cea a partenerului), precum și momentul/frecvența contactelor intime. Obținerea unei sarcini nu decurge ușor și rapid pentru toate cuplurile, iar infertilitatea la femei este prima chestionată în astfel de situații.
În acest articol, Barza îți prezintă ce trebuie să știi despre fertilitatea feminină, dar și ce soluții rapide de testare ai la îndemână.
Factori de risc asociați problemelor de fertilitate feminină
Un cuplu sănătos reușește, în majoritatea cazurilor, să obțină o sarcină într-un interval de un an. Fertilitatea poate varia, însă, de la o femeie la alta, fiind influențată de factori precum:
- vârsta matură (35+);
- fumatul;
- consumul de alcool;
- obezitate;
- greutate sub medie;
- sedentarism;
- expunerea la substanțele chimice toxice;
- lipsa odihnei (turele de noapte cresc riscul de infertilitate, posibil prin afectarea producției de hormoni);
- stresul;
- istoric de menstruații neregulate sau dureroase;
- avorturi repetate.
Infertilitatea la femei: cauze
În cazul femeilor, posibilele cauze ale apariției problemelor asociate fertilității pot fi:
- tulburări de ovulație;
- tulburări hormonale (sindromul ovarelor polichistice, hipotiroidism, scăderea estrogenului);
- infecții cu transmitere sexuală (Chlamydia, Gonoreea), care pot fi diagnosticate cu teste rapide specifice;
- alte afecțiuni (polipi sau fibroame uterine);
- boala inflamatorie pelvină;
- endometrioza;
- menopauza precoce, care poate fi diagnosticată acum rapid, acasă, cu un test in vitro;
- intervenții chirurgicale abdominale sau pelvine;
- boli genetice;
- condiții medicale asociate cu absența menstruației (diabetul slab controlat, boala celiacă, unele boli autoimune- lupusul);
- cancerul și tratamentele aferente;
- problemele reproductive ale partenerului.
Simptome ale infertilității la femei
Principalul simptom al infertilității este incapacitatea femeii de a rămâne însărcinată. Un ciclu menstrual neregulat (sau absent), prea lung (+35 de zile) sau prea scurt (-21 de zile,) poate indica lipsa ovulației.
Testul de fertilitate BARZA, simplu și ușor de făcut acasă
Incapacitatea de a concepe un copil poate deveni extrem de stresantă și frustrantă. Astăzi, cuplurile care nu au succes în obținerea unei sarcini se pot ghida, simplu, ușor și rapid, cu ajutorul Testelor de fertilitate feminină &masculină Barza.
În cazul femeilor, testul determină, în doar câteva minute, pe baza urinei, nivelul hormonului FSH (Hormon de Stimulare Foliculară), în vederea evaluării funcţiei ovariene. Acuratețea rezultatelor obținute este mai mare de 98%.
Cum se tratează infertilitatea
Infertilitatea este o boală care poate fi tratată în peste 95% din cazuri. Este o tulburare complexă și poate necesita un angajament pe termen lung (din punct de vedere financiar, fizic și psihologic).
Există mai multe căi de obținere a unei sarcini, soluțiile depinzând și de cauza infertilității, dar și de vârsta viitoarei mame. Tratamentele sunt menite să restabilească fertilitatea prin:
- medicamentație (funcționează ca hormonii naturali și declanșează ovulația);
- intervenții chirurgicale (pentru corectarea problemelor care țin de anatomia uterului/trompelor);
- inseminarea intrauterină (milioane de spermatozoizi sănătoși sunt plasați în uter în timpul ovulației);
- fertilizare in vitro (FIV implică recuperarea ovulelor mature, fertilizarea lor cu spermatozoizi într-un vas de laborator, apoi transferul embrionilor în uter după fertilizare).
FIV gratis! Cui se adresează Programul National FIV 2022-2023
Multe familii vor putea să-și îndeplinească visul de a avea copii, după ce Guvernul României a finanțat Programul Național FIV 2022-2023. Începând cu 5 decembrie 2022, cuplurile și femeile singure primesc fonduri, în baza dosarelor depuse, pentru accesul la proceduri de fertilizare in vitro. Finanțarea se adresează cuplurilor sau femeilor singure care se luptă cu infertilitatea. Persoanele trebuie să fie domiciliate în România și să aibă vârsta cuprinsă între 20 și 45 de ani. Mai multe detalii, pe site-ul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse:
https://mfamilie.gov.ro/docs/16048-Proiect-Ordin-comun-MS-MFTES.pdf