Menopauza prematură, o afecțiune delicată
27 aprilie 2023Ce presupune educatia sexuala?
28 aprilie 2023Infecțiile urogenitale în sarcină pot avea un impact semnificativ asupra sănătății mamei și a copilului nenăscut. Aceste infecții pot afecta tractul urinar și organele genitale, cauzând simptome neplăcute și potențiale complicații.
Află cu Barza care sunt cauzele celor mai comune infecții urogenitale și cum îți pot afecta sarcina, dacă nu le depistezi din timp și dacă nu le tratezi corespunzător!
Care sunt cauzele comune ale infecțiilor urogenitale
În mod normal, tractul urinar este un mediu steril, lipsit de prezența bacteriilor. Infecțiile urinare pot apărea atunci când bacteriile intestinale ajung în tractul urinar. Printre cauze se numără:
Uretra scurtă
Uretra femeilor este mai scurtă decât a bărbaților, aflându-se, astfel, în apropierea deschiderii vaginale și a anusului. Acest lucru permite ca bacteriile intestinale să migreze către uretră și să pătrundă în tractul urinar.
Igiena necorespunzătoare
O igienă necorespunzătoare a zonei genitale poate favoriza transferul bacteriilor de la anus către uretră.
Relații sexuale
Activitatea sexuală, în special raporturile anale, pot facilita transferul bacteriilor intestinale către zona genitală și uretră.
Constipația
Atunci când există o tulburare a tranzitului intestinal sau o constipație persistentă, materiile fecale pot exercita presiune asupra vezicii urinare sau a uretrei. Acest lucru poate favoriza refluxul bacteriilor în tractul urinar.
Disfuncție la nivelul vezicii
Anumite condiții medicale, cum ar fi vezica neurogenă sau vezica hiperactivă, pot provoca golirea incompletă a vezicii urinare. Acest lucru poate duce la stagnarea urinei și la creșterea riscului de infecții urinare.
Diabet zaharat
Femeile cu diabet zaharat au un risc crescut de a dezvolta mai ușor astfel de infecții, deoarece zahărul din urină poate determina înmulțirea bacteriilor.
Care sunt cele mai comune infecții urogenitale
Infecția tractului urinar (ITU)
Infecția tractului urinar este una dintre cele mai frecvente infecții întâlnite în timpul sarcinii. Aceasta poate afecta rinichii, ureterele, vezica urinară sau uretra. Bacteriile care ajung în tractul urinar pot provoca simptome precum:
- usturime la urinare;
- nevoia frecventă de a urina;
- durere pelvină.
Candidoza vaginală
Infecția cu Candida albicans, cunoscută sub numele de candidoză vaginală, este o infecție fungică comună în timpul sarcinii.
Schimbările hormonale și creșterea nivelului de zahăr din secrețiile vaginale îi pot favoriza dezvoltarea. Printre simptomele comune se numără:
- mâncărimea vaginală;
- senzația de arsură;
- secreția albă, similară brânzei.
Dacă ai simptome care te fac să te gândești că ai putea suferi de această infecție, te poți testa rapid, la domiciliu.
Infecții cu transmitere sexuală (ITS)
Infecțiile cu transmitere sexuală, cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul și herpesul genital, pot apărea și în timpul sarcinii. Aceste infecții se pot transmite de la mamă la copil, în timpul nașterii, și pot cauza complicații serioase.
Îți recomandăm, pentru un diagnostic rapid, testele specifice Veneris.
Cum afectează sarcina infecțiile urogenitale
Infecțiile urogenitale nedepistate și netratate corect în timpul sarcinii pot duce la:
- dezvoltarea hipertensiunii arteriale;
- naștere prematură;
- aducerea pe lume a unui copil cu greutate mai mică decât cea normală.
Una din 10 femei însărcinate, care se confruntă cu o astfel de infecție, nu va avea simptome. Din acest motiv, chiar dacă nu ai niciun simptom, este important să previi îmbolnăvirea prin testare frecventă.
Cum poți preveni dezvoltarea infecțiilor urogenitale în sarcină
- printr-o igienă adecvată a zonei genitale;
- prin urinare, deoarece aceasta ajută la golirea completă a vezicii atunci când mergi la baie;
- prin evitarea hainelor strâmte, care pot reține umezeala;
- prin utilizarea prezervativelor în timpul contactului sexual pentru a reduce riscul de infecții cu transmitere sexuală;
- prin efectuarea regulată a controalelor prenatale și a testelor de depistare a infecțiilor.
În timpul sarcinii și nu numai, infecțiile urogenitale necesită o atenție adecvată și tratament prompt. Cu ajutorul unui diagnostic precoce și a unui tratament adecvat, astfel de afecțiuni pot fi gestionate în mod eficient, evitând complicațiile.
Despre infecțiile uro-genitale în sarcină și importanța depistării lor la timp a vorbit și Dr. Bogdan Ivănescu în emisiunea Doctor MIT, la Romania TV. Ce anume poate cauza o infecție genitală și cum te pot ajuta testele Veneris să ai grijă de sănătatea sexuală? Află răspunsurile de la Doctor MIT.