Viitoarele mămici au cu siguranță numeroase întrebări legate de infecția cu COVID-19. În timp ce experții descoperă noi informații despre noile variante ale coronavirusului care provoacă COVID-19, noi am strâns cele mai frecvente întrebări care apar. Vom updata această pagină pe măsură ce apar noi studii și informații transmise de organismele internaționale.
INFORMAȚII GENERALE
Ce este COVID-19?
COVID-19 este cauzat de virusul SARS-CoV-2. Această infecție afectează plămânii, iar simptomele includ febră, tuse, dificultăți de respirație, pierderea mirosului și al gustului, iar în unele cazuri, pot apărea probleme cu stomacul. Despre simptome și cum afli dacă ai COVID-19 sau dacă ai fost infectat, poți citi aici.
SUNT ÎNSĂRCINATĂ SAU ABIA AM NĂSCUT
Mă pot infecta cu COVID-19?
Toate studiile de până acum demonstrează faptul că inclusiv persoanele însărcinate prezintă un risc crescut de infectare. Trebuie să ținem cont de faptul că o sarcină provoacă modificări în corp, ceea ce face ca o infectare cu COVID-19 să prezinte un risc mai mare pentru o formă severă decât la o persoană care nu este însărcinată.
Care sunt riscurile infecției cu SARS-COV-2, dacă sunt însărcinată sau abia am născut?
Pot apărea riscuri asociate cu COVID-19 în a doua parte a sarcinii. Cazurile înregistrate până acum în rândul mămicilor arată faptul că cele mai predispuse pentru o formă severă sunt femeile însărcinate care au alte afecțiuni asociate, cum ar fi diabetul sau obezitatea.
Femeile însărcinate, care sunt infectate cu COVID-19, sunt mai predispuse de a avea nevoie de terapie intensivă comparativ cu cele care nu sunt însărcinate. Pot apărea diverse complicații severe ale sarcinii, cum ar fi preeclampsie, eclampsie, sindrom HELLP, naștere prematură.
Riscul de mortalitate maternă a fost de 1,6%, adică de 22 de ori mai mare în grupul de femei însărcinate și infectate cu virusul SARS-CoV-2.
Femeile însărcinate care sunt asimptomatice prezintă riscuri mai scăzute în ceea ce privește viitoarele forme severe ale bolii, mai puțin riscul de preeclampsie care este și în acest caz destul de ridicat.
Cum poate COVID-19 să afecteze fătul sau nou-născutul?
Din studiile și rapoartele recente, în timpul sarcinii pot apărea următoarele provocări:
- Cresc șansele de a avea o naștere prematură
- Există posibilitatea de a pierde nașterea, dacă apar complicații
- COVID-19 poate trece la copil în timpul sarcinii, dar acest lucru pare să fie rar
După naștere, rapoartele au arătat următoarele:
- La copiii născuți de femei care au avut COVID-19 în timpul sarcinii, există un risc crescut ca cei mici să aibă nevoie de îngrijire într-o unitate de terapie intensivă neonatală
- Un nou-născut se poate infecta cu virusul, dacă este expus acestuia
ALĂPTAREA ȘI ÎNGRIJIREA NOU-NĂSCUȚILOR
Sunt infectată cu COVID-19. Pot transmite virusul bebelușului prin alăptare?
Studiile efectuate până acum arată faptul că nu există posibilitatea ca infecția cu COVID-19 să se transmită bebelușului prin alăptare. Deci, îți poți hrăni copilul în siguranță. Laptele matern este cea mai sigură și completă sursă de nutrienți, care îți protejează bebelușul de infecții.
Îmi pot ține bebelușul în brațe dacă am COVID-19?
Da, chiar este încurajată conexiunea dintre mamă și copil. În același timp este bine să ne luăm câteva masuri de precauție pentru a evita transmiterea infecției bebelușului, cum ar fi să porți masca când îl ții în brațe sau când îl alăptezi și să te speli pe mâini înainte de a lua în brațe bebelușul sau a atinge lucrurile lui.
MĂSURI DE PROTECȚIE
Ce trebuie să fac pentru a nu mă infecta?
Este important să ne protejăm și să respectăm toate măsurile pe care ni le recomandă specialiștii. Testarea acasă regulat, vaccinarea, purtarea măștilor sunt câteva moduri sigure prin care putem reduce riscul de a avea complicații în timpul sarcinii și după aceea.
Alte măsuri pe care trebuie să le respectăm:
- Scurtarea vizitelor și preferabil amânarea lor până când situația pandemică permite să ne bucurăm de toate momentele frumoase împreună cu prietenii
- Limitarea pe cât posibil a contactului cu alte persoane
- Respectarea distanțării și evitarea locurilor aglomerate
- Evitarea spațiilor neaerisite
- Respectarea normelor de igienă: spălarea pe mâini cât mai des cu apă și săpun timp de cel puțin 20 de secunde
- Folosirea unui dezinfectant pentru mâini care conține cel puțin 60% alcool
- Evitarea atingerii ochilor, nasului, gurii
Mai multe detalii despre testare și când e recomandat să ne testăm acasă, poți citi aici.
Mă pot vaccina contra COVID-19 în timpul sarcinii? Dar dacă alăptez?
Vaccinarea împotriva COVID-19 este recomandată tuturor persoanelor cu vârsta de peste 12 ani, inclusiv celor care sunt însărcinate, care alăptează, care încearcă să rămână însărcinate acum sau care ar putea rămâne însărcinate în viitor. Organizația Mondială a Sănătății recomandă acest lucru deoarece vaccinul te ajută atât pe tine, cât și fătul. Femeile însărcinate, cu afecțiuni precum diabetul sau obezitatea, sunt mai predispuse la forme severe ale bolii, decât femeile care nu sunt însărcinate. Vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în prevenirea infecției cu virusul, a dezvoltării bolilor severe și a decesului.
Studiile confirmă faptul că vaccinurile împotriva COVID-19 sunt sigure în timpul sarcinii. Oamenii de știință au comparat sarcinile femeilor vaccinate contra COVID-19 și ale femeilor nevaccinate: toate rapoartele arată că aceste femei au avut același parcurs în timpul sarcinii.
După ce te vaccinezi, anticorpii produși de corpul tău pot trece prin laptele matern și astfel îți poți proteja bebelușul.
Pot să mă vaccinez contra COVID-19 dacă încerc să rămân însărcinată?
Da, te poți vaccina dacă ești însărcinată sau dacă ți-ai planificat să rămâi însărcinată. Nu există nicio doavadă care să ateste faptul că acest tip de vaccin cauzează infertilitatea. Dimpotrivă, există cazuri în lume când persoanele vaccinate au rămas însărcinate imediat. Așadar, sarcinile neplanificate au apărut atât în grupurile vaccinate, cât și în cele nevaccinate, ceea ce demonstrează că vaccinurile nu au împiedicat sarcina.
Specialiștii Societății de Obstetrică și Ginecologie din România ne recomandă să ne vaccinăm, inclusiv să facem rapelul, deoarece nu există riscul ca acesta să producă infertilitate.