
Ce trebuie să știi despre Covid 19, Răceală și Gripă
24 aprilie 2023
Testul Barza care indică săptămâna de sarcină
24 aprilie 2023
Incontinența urinară -o problemă reală și de actualitate, despre care este bine să vorbim, ne poate afecta atât fizic, cât și emoțional. Te întrebi cum poți ajunge să te confrunți cu scurgeri de urină, cauzate de un simplu strănut sau de banale activități fizice? Află cu Barza cum să te îngrijești de sănătatea perineului tău, evitând, pe cât posibil, disconfortul și senzațiile neplăcute asociate pierderilor de urină incontrolabile!
Ce este incontinența urinară
Incontinența urinară este o problemă des întâlnită și înseamnă pierderea controlului vezicii urinare. Aceasta apare deoarece mușchii pelvieni (perineul) s-au slăbit pe măsură ce corpul tău a trecut prin stres (efort), naștere sau îmbătrânire.
Severitatea variază de la scurgeri ocazionale de urină, atunci când tușești sau strănuți, până la nevoia de a urina, care poate să fie atât de bruscă și puternică, încât să nu poți ajunge la timp la toaletă.
Pentru a evita apariția acestei probleme, este esențial să acorzi o atenție deosebită îngrijirii perineului. Perineul este compus dintr-un set puternic de mușchi, ce joacă un rol important în susținerea greutății organelor abdominale, controlul vezicii urinare și bunăstarea intimă.
Cum poți preveni apariția incontinenței urinare
Incontinența urinară nu poate fi întotdeauna preîntâmpinată. Iată, însă, ce poți să faci pentru reducerea riscurilor majore:
- menține o greutate sănătoasă;
- fă exerciții pentru podeaua pelvină;
- evită iritanții vezicii urinare (cofeina, alcoolul și alimentele acide);
- consumă multe fibre (pot preveni constipația, o cauză a incontinenței urinare);
- evită fumatul (consumul de tutun poate crește riscul de incontinență urinară).
Cauze și factori de risc în incontinența urinară
Infecții ale tractului urinar
Infecțiile îți pot irita vezica urinară, provocându-ți nevoia puternică de a urina și, uneori, incontinență. Depistează, în doar câteva minute, afecțiunile intime ca să te lămurești dacă ele se fac sau nu vinovate de problemele tale de urinare!
Constipație
Scaunul tare face ca nervii vezicii să fie hiperactivi și să mărească, astfel, frecvența urinară.
Sarcină
Modificările hormonale și greutatea crescută a fătului pot duce la incontinență urinară.
Naştere
Problemele legate de zona pelviană, inclusiv incontinența, sunt surprinzător de frecvente, afectând una din trei femei și până la 80% din femeile însărcinate sau care au născut recent.
Nașterea naturală poate, așadar, să slăbească mușchii responsabili de controlul vezicii urinare.
Îmbătrânire
Îmbătrânirea mușchiului vezicii urinare poate scădea capacitatea vezicii urinare de a stoca urina. De asemenea, contracțiile involuntare ale vezicii urinare devin mai frecvente pe măsură ce îmbătrânești.
Menopauză
După menopauză, femeile produc mai puțin estrogen, un hormon care ajută la menținerea sănătoasă a mucoasei vezicii urinare și a uretrei. Deteriorarea acestor țesuturi poate agrava incontinența.
Află rapid dacă ești la menopauză sau dacă este cazul să excluzi această cauză, legată de apariția incontinenței!
Obezitate
Surplusul de greutate crește presiunea asupra vezicii urinare și a mușchilor din jur ducând, astfel, la slăbirea lor și permițând urinei să se scurgă (când tușești sau strănuți).
Predispoziții genetice sau anumite afecțiuni medicale
Dacă un membru din familia ta a dezvoltat incontinență urinară, există un risc mai mare ca și tu să te confrunți cu această problemă. Totodată, bolile neurologice sau diabetul pot favoriza apariția incontinenței urinare.
Ai grijă de perineu, tratează incontinența urinară
Incontinența urinară se poate trata, astfel încât să scapi de simptomele supărătoare. Cum? Simplu: întărește-ți mușchii pelvieni! Execută exerciții Kegel corect, în fiecare zi, cu sau fără dispozitive special destinate.
Iată câteva beneficii ale acestor exerciții:
- tratează incontinența urinară;
- pot crește flexibilitatea și elasticitatea perineului;
- pot ajuta la o naștere cu perineul intact;
- pot ajuta la recuperarea gravidei după ce a născut;
- îmbunătățesc viața sexuală.
***
Dacă incontinența urinară îți afectează activitățile zilnice, nu te jena și nu ezita să abordezi, deschis, acest subiect cu medicul tău. Sfaturile specialistului împreună cu ajustarea stilului de viață pot remedia simptomele supărătoare, permițându-ți să te bucuri de toate activitățile preferate, până la adânci bătrâneți!