Anunțarea sarcinii, un moment important
7 iulie 2023Decizia potrivită: naștere naturală sau cezariană?
10 iulie 2023Sarcina este o perioadă minunată și emoționantă, dar poate veni la pechet cu anumite provocări pentru corpul unei femei. Printre acestea se numără și incontinența urinară, o afecțiune comună care poate afecta femeile în perioada de graviditate. Află cu Barza cum recunoști incontinența urinară în sarcină, dar și cum poți gestiona această problemă, atunci când te confrunți cu ea.
Incontinența urinară în sarcină: cauze
Incontinența urinară în sarcină poate fi cauzată de mai mulți factori. Iată care pot fi aceștia!
Presiunea exercitată de făt
Pe măsură ce fătul crește în uter, acesta poate exercita o presiune asupra vezicii urinare și a mușchilor pelvieni, provocând scurgeri de urină.
Hormonii produși în sarcină
Hormonii produși în timpul sarcinii (în special progesteronul) pot afecta tonusul mușchilor pelvieni. Acest lucru duce la pierderea controlului asupra vezicii urinare. În același timp, relaxina, un alt hormon produs în timpul sarcinii, ajută, după cum îi spune și numele, la relaxarea ligamentelor și articulațiilor pelvine, în ideea de a pregăti corpul pentru naștere. Acțiunea relaxinei poate duce, de asemenea, la slăbirea mușchilor pelvieni, ceea ce poate provoca incontinență urinară.
Simptomele incontinenței urinare în sarcină
Incontinența urinară în sarcină poate varia, ca grad de severitate, și poate fi experimentată în diferite moduri. Simptomele comune includ:
- pierderea involuntară a urinei la tuse, strănut sau râs;
- nevoia frecventă și urgentă de a urina;
- imposibilitatea de a menține jetul urinar până la sfârșit;
- pierderi de urină în timpul activităților fizice sau în timpul somnului.
Cum să treci mai ușor peste incontinența urinară în sarcină
Există mai multe opțiuni de tratament disponibile pentru a o gestiona și trata. Măsurile pe care le poți lua se concentrează, în general, pe adoptarea unui program menit să te ajute în gestionarea disconfortului pe care îl întâmpini.
Dozează-ți atent aportul de lichide
Poți trece mai ușor peste dificultatea cauzată de urinarea necontrolată dacă îți limitezi consumul de lichide înainte de culcare. Totodată, dacă eviți băuturile care îți pot irita vezica urinară (cafeaua, băuturile carbogazoase) îți vei reduce nevoia de a urina frecvent.
Golește-ți vezica urinară la intervale regulate de timp
Urinarea la intervale regulate de timp te poate ajuta să previi suprasolicitarea vezicii. Astfel, poți reduce pierderile involuntare de urină.
Descoperă beneficiile exercițiilor Kegel și include-le în rutina ta
Să nu uităm, bineînțeles, de exercițiile Kegel. Acestea implică contractarea și relaxarea mușchilor pelvieni pentru a le întări și a îmbunătăți funcționarea. Vorbim de niște exerciții simple și eficiente, care pot fi realizate oriunde și pot ajuta la reducerea simptomelor incontinenței urinare.
Utilizează absorbante pentru pierderile involuntare de urină
Pentru mai mult confort și protecție, poți folosi absorbante concepute special pentru incontinența urinară. Acestea rețin cantități semnificative de urină și mențin zona intimă curată. Astfel, poți continua să te bucuri de activitățile tale cotidiene fără disconfort sau temeri legate de scurgerile de urină incontrolabile.
În plus, pentru o reîmprospătare ca la carte, dar și pentru a ține la distanță infecțiile fungice, poți folosi cu încredere, ori de câte ori simți nevoia, șervețele intime cu bicarbonat de sodiu de la Barza.
***
În cazurile severe sau în situațiile în care incontinența urinară îți afectează în mod semnificativ calitatea vieții și nu te mai poți bucura de experiența gravidității, este recomandat să te adresezi medicului tău, fără amânare.