În timp ce savanții ridică din umeri, fetițele trec subit de la păpuși, la sutien și tampon

Sigur nu-i ușor să-i explici fetiței tale, aflată la o vârstă extrem de fragedă că, lunar, va întâmpina niște zile dificile. Că nu va mai putea zburda prin parc, din cauza sângerării și a durerilor menstruale. Că toată copilărie ei se va-neca de la prima picătură de sânge pe chilot. Că asta va însemna și responsabilități în plus, și griji, dar și opreliști de tot soiul. Că i se va schimba corpul, iar modificările acestuia vor fi vizibile nu doar pentru ea, ci și pentru cei din jur… Că așa va fi mulți, mulți ani de la prima menstră-ncolo.

Andreea, care are acum 28 de ani, ne povestește că a avut menstruație de la 10 ani și că i-a fost rușine să spună, la școală sau la joacă, despre schimbarea din viața ei. „Mi-a fost rușine să spun, știam doar eu și mama, atât de rușine mi-a fost… Am început să vorbesc despre menstruație, abia când au început și celelalte fete, adică doi ani mai târziu. Am mințit că și mie mi-a venit, când le-a venit lor, ca să nu fiu o ciudată. Dezavantajul a fost că eu, spre deosebire de ele, n-am avut pe cine să întreb, în primii mei doi ani <<ia vezi, m-am pătat?>> Preferam ca în zilele alea să nu mă ridic din bancă.”

La polul opus, Mona, care are acum 33 de ani, își amintește cum colegele și prietenele ei aveau menstruație de la 11-12 ani, în timp ce ea a avut abia în jurul vârstei de 14 ani. „Stăteam într-un sat la acea vreme. Din școală eram cea mai slăbuță. Spre deosebire de fetele de vârsta mea, eu nu aveam menstruație. Când erau în acele zile, ele se plângeau de una, de alta. Așa se face că m-au întrebat și pe mine, la un moment dat. Le-am zis că nu mă doare așa tare, am mințit, ca să nu creadă că sunt bolnavă sau ceva. Deși, nu ar fi fost singurele, bunica îmi făcea un ceai, nu mai știu de care, dar zicea că e bun pentru femei. Era îngrijorată, nu era normal, era semn că nu voi putea face copii. ”

Pubertatea precoce, o tulburare hormonală rară

La nivel global, a fost raportată o creștere a cazurilor de pubertate timpurie, mai ales, în timpul pandemiei de Coronavirus.
Medicii nu știu care este factorul determinat sau, mai bine zis, care sunt factorii care provoacă scăderea vârstei de intrare la pubertate și de ce există, totodată, diferențe majore influențate de rasă și gen.

Din cercetările efectuate până în prezent, obezitatea, chimicalele și stresul ar fi triada care grăbește maturizarea sexuală precoce în rândul copiilor.
Noua pubertate normală începe cel mai devreme la vârsta de 8 ani la fete și 9 ani la băieți. Dacă pubertatea începe mai devreme de-atât, doctorii trebuie să examineze copilul pentru a depista dacă suferă de o tulburare hormonală rară numită pubertate precoce, care poate declanșa pubertatea încă din pruncie.

New York Times: fetițele intrate la pubertate devreme sunt supuse unui risc mai mare de a devolta, la vârsta adultă, cancer de sân sau de col uterin.

Medicii din întreaga lume sunt preocupați de misterul pubertății timpurii după ce, în ultimele decenii, fetițele de pe tot Globul au început să dezvolte sâni, încă de pe șase sau șapte ani.
Ceea ce avea să devină un fenomen de larg interes a pornit de la medicul Marcia Herman-Giddens. Se întâmpla pe la sfârșitul anilor ’80, în vreme ce dr. Giddens coordona o echipă de specialiști, care se ocupau de copiii abuzați. Tinerii se aflau sub monitorizare în cadrul Centrului Medical al Universității Duke, din Durham, Carolina de Nord.

Primele observații care i-au ridicat, ulterior, mari semne de întrebare dr. Giddens aveau legătură cu fetițele, în rândul cărora păreau să se producă niște schimbări fizice neobișnuite. În speță, copilele abuzate dezvoltaseră sâni de la vârste foarte fragede.

La acea vreme, în SUA nu existau date relevante despre debutul pubertății, așa că dr. Giddens a demarat o cercetare care avea să dea peste cap toată lumea științifică.
Zece ani mai târziu, medicul a publicat un studiu efectuat pe 17 mii de fete, examinate pediatric. Cifrele arătau că, pe mijlocul anilor ’90, fetițele începuseră să dezvolte sâni- de obicei, primul semn de pubertate, în jurul vârstei de 10 ani. Mai mult, studiul arăta că, în rândul fetițelor de culoare, media de vârstă a intrării a pubertate scăzuse la nouă ani.

Studiile din deceniile următoare au confirmat, în zeci de țări, că vârsta pubertății la fete a scăzut cu aproximativ trei luni pe deceniu, începând cu anii ’70. O tendință similar, deși nu la fel de puternică, a fost observată și în cazul băieților.
Fenomenul este intens dezbătut de experți și, deși nu au stabilit încă legătura cauză-efect, aceștia privesc, cu îngrijorare, spre efectele pubertății precoce.

Potrivit acestora, fetele care ajung la pubertate, la vârste foarte fragede, prezintă un risc mai mare de depresie, anxietate, abuz de substanțe și alte probleme psihologice, prin comparație cu alți copii, care ajung la pubertate mai târziu.

Fetele care au menstruația mai devreme pot avea, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta cancer de sân sau cancer de col uterin, la vârsta adultă.

Sursa știre: aici👀👇
https://www.nytimes.com/2022/05/19/science/early-puberty-medical-reason.html

 

 

 

 

Lasă un comentariu


75 − 70 =