Cum alegi cel mai bun test de sarcină
9 martie 2023Mituri în alăptare
21 aprilie 2023Menstruația se referă la o serie de schimbări fiziologice, care se produc sub acțiunea hormonală în cazul femeilor aflate în perioada fertilă. Acest proces se manifestă lunar printr-o sângerare vaginală și semnalează faptul că organismul este pregătit să susțină o sarcină. Află cu Barza mai multe despre igiena la menstruație, ce e bine să faci și ce să eviți.
Ce este menstruația
În timpul mentruației se elimină mucoasa uterină. Fluidul menstrual eliminat lunar este parțial sânge și parțial țesut din interiorul uterului.
Prima menstruație apare în jurul vârstei de 11-13 ani, dar există și excepții medicale explicate prin fenomenul pubertății precoce, tot mai des întâlnit în rândul copiilor și preadolescenților.
Menstruația durează între trei și șapte zile și poate fi însoțită de crampe abdominale sau chiar dureri intense, care pot fi ameliorate cu plasturii termici împotriva durerilor menstruale de la Barza.
Scapă de crampe cu plasturii termici
Plasturii termici Barza, pe bază de cărbune activ, generează căldură terapeutică, pentru ameliorarea durerilor menstruale și lombare. Aceștia:
- contribuie la stimularea circulației, încălzind zona pentru a calma disconfortul și inflamația;
- sunt recomandați pentru o purtare confortabilă în orice moment al zilei.
Ce să faci pentru o îngrijire corectă
Sângele eliminat în timpul menstruației poate crea un mediu favorabil pentru înmulțirea bacteriilor, în lipsa unei igiene corecte. Menținerea igienei intime te ajută să îți protejezi sănătatea și să îți sporești, totodată, confortul pentru a depăși acele zile delicate. Iată câteva recomandări pe care le fac medicii:
Cum speli zona intimă
- spală-ți mâinile cu apă caldă si săpun, înainte și după ce schimbi absorbantul;
- folosește produse cu pH neutru, fără parfum sau alte ingrediente agresive; în acele zile, poți opta, de pildă, pentru Șervețelele intime Barza cu soluție de bicarbondat de sodiu (ajută la protejarea zonei intime de infecții fungice, precum candidoza, și la eliminarea senzației de disconfort și a mirosurilor neplăcute);
- curăță zona intimă cu apă călduță și săpun, dimineața și seara, dar și după fiecare defecare;
- spală și șterge corect organele genitale, din față spre spate (niciodată invers!);
- folosește propriul tău prosop pentru a șterge zona intimă și ai grijă ca acesta să fie mereu uscat și curat (cele umede oferă bacteriilor mediul ideal pentru înmulțire).
Cum alegi îmbrăcămintea
- folosește lenjerie intimă curată, din materiale naturale, și schimb-o în fiecare zi;
- poartă îmbrăcăminte confortabilă, lejeră (așa poți preveni transpirația excesivă din zona intimă, care favorizează apariția infecțiilor).
Șase lucruri pe care să NU le faci la menstruație
- nu folosi parfumuri sau spray-uri intime pentru eliminarea mirosurilor neplăcute;
- nu păstra un absorbant mai mult de patru ore, pentru a nu permite bacteriilor să se dezvolte;
- evită spălăturile intravaginale dese (vaginul se curăță singur printr-un sistem propriu, cu ajutorul secrețiilor);
- nu arunca absorbantele/tampoanele interne în toaletă;
- evită efortul solicitant (sauna, înotul), dar și statul în frig;
- relații sexuale.