Igiena la menstruație, șase lucruri pe care să nu le faci

Ce este menstruația

Menstruația se referă la o serie de schimbări fiziologice, care se produc sub acțiunea hormonală în cazul femeilor aflate în perioada fertilă. Acest proces se manifestă lunar printr-o sângerare vaginală și semnalează faptul că organismul este pregătit să susțină o sarcină.

Dacă femeia nu rămâne însărcinată, în timpul mentruației se elimină mucoasa uterină. Fluidul menstrual eliminat lunar este parțial sânge și parțial țesut din interiorul uterului.

Prima menstruație apare în jurul vârstei de 11-13 ani, dar sunt și excepții medicale.

– Vezi articol: Pubertatea Prematură

Menstruația durează între trei și șapte zile, și poate fi însoțită de crampe abdominale sau chiar dureri intense, pe care femeile le combat cu analgezice, plasturi pentru menstruație sau pernuțe încălzite.

Ce riscuri ascunde o igienă precară

Menstruația este un proces fiziologic firesc, pe care trebuie să îl abordăm cu înțelegere și răbdare, mai ales atunci când vine vorba de educația fetițelor aflate în preadolescență. Important de subliniat este faptul că sângele eliminat în timpul menstruației poate crea un mediu favorabil pentru înmulțirea bacteriilor. 

Ce să faci pentru o îngrijire corectă

Menținerea igienei intime, în timpul menstruației, te ajută să îți protejezi sănătatea și să îți sporești, totodată, confortul pentru a depăși acele zile delicate. Iată câteva recomandări pe care le fac medicii, pentru o îngrijire corectă.

Cum speli zona intimă

  • curăță zona intimă, cu apă călduță și săpun, dimineața și seara (nu exagera cu spălatul deoarece vei dezechilibra flora vaginală, favorizând aparitia infecțiilor precum candidoza;
  • este ideal să-ți faci toaleta mai ales după defecare;
  • folosește produse cu pH neutru, fără parfum sau alte ingrediente agresive;
  • folosește propriul tău prosop pentru a șterge zona intima, ai grijă ca acesta să fie mereu uscat și curat (cele umede oferă bacteriilor mediul ideal pentru a se dezvolta);
  • spală și șterge corect organele genitale, din față spre spate (curățarea în direcția opusă poate aduce bacterii de la anus la deschiderea vaginului și uretră, ceea ce poate provoca apariția unor infecții);
  • spală-ți mâinile cu apă caldă si săpun, înainte și după ce schimbi tamponul sau absorbantul.

Ce alegeri faci în materie de absorbante

  • alege absorbante de calitate;
  • alege absorbantele în funcție de fluxul menstruatiei, în funcție de activitățile pe care le desfășori, dar și în funcție de stilul tău de viață (le poți combina: ziua absorbant intern și noaptea absorbant extern, spre exemplu);
  • schimbă absorbantul sau tamponul intern la fiecare patru ore, pentru a nu permite bacteriilor să se înmulțească.

Cum te îmbraci când ești la menstruație

  • folosește lenjerie intimă curată, din materiale naturale, și schimb-o în fiecare zi;
  • poartă îmbrăcăminte confortabilă, lejeră (astfel poți preveni transpirația excesiva din zona intimă, care favorizează apariția infecțiilor).

Șase lucruri de evitat la menstruație

  1. parfumurile sau spray-urile intime pentru eliminarea mirosurilor neplăcute;
  2. aruncarea absorbantele/tampoanelor interne în toaletă (pot înfunda instalațiile sanitare); aruncă-le în coșul de gunoi pentru a preveni, astfel, răspândirea infecțiilor);
  3. relațiile sexuale în exces, pe durata celor câteva zile;
  4. efortul (evită sauna, înotul, frigul);
  5. absorbantele cu căptușeală din plastic, dacă ai o piele mai sensibilă (îți pot provoca erupții cutanate);
  6. spălăturile intravaginale dese, pentru că acestea pot favoriza inclusiv apariția leziunilor. Vaginul se curăță singur printr-un sistem propriu, cu ajutorul secrețiilor (spălăturile interne dăunează; acestea pot distruge pH-ul și sunt indicate numai în cazuri speciale, la recomandarea medicului).

Dacă bărbații ar avea menstruație…

Pe fondul diverselor stări pe care le traversezi la menstruație, poate că ai momente în care îi invidiezi pe bărbați. Și, apropo de asta, ca să încheiem într-o notă amuzantă, iată un citat care ți-ar putea stârni imaginația. Dacă într-un univers paralel, ei ar fi cei care ar trebui să aibă menstruație, iată cum ar sta luccrurile:

Dacă bărbaţii ar avea menstruaţie… în mod sigur, menstruaţia ar deveni un eveniment masculin de invidiat şi demn de toată lauda. Bărbaţii ar începe să se mândrească despre cât de mult şi cât de lung este acesta… Tampoanele ar fi subvenţionate de către stat şi ar fi gratuite. Desigur, unii bărbaţi ar plăti pentru prestigiul de a avea mărci comerciale de renume, precum tampoanele Paul Newman, Muhamad Ali sau John Wayne.”.

                                                                                                     Gloria Steinem, jurnalist

Lasă un comentariu


85 − = 80