Hormonii care determina dereglarile de menstruatie

dereglari-mesntruatie

Ciclul menstrual este un proces complex, prin care corpul unei femei se pregateste pentru o eventuala sarcina. Functionarea corespunzatoare a acestuia este data de activitatea hormonala.
Cand echilibrul hormonal este perturbat, apar cunoscutele intarzieri ale menstruatiei, care pun pe ganduri orice femeie: sunt insarcinata? E ceva in neregula cu corpul meu?

Care sunt principalii hormonii implicati in desfasurarea ciclului menstrual care pot cauza dereglarile de menstruatie:

Hormonii FSH si LH

FSH si LH, acesti doi hormoni secretati de glanda pituitara stimuleaza aparitia foliculilor la suprafata ovarelor, induc productia de estrogen si progesteron si contribuie la maturizarea ovulului.
Ritmul de aparitie al foliculilor este esential pentru desfasurarea procesului de ovulatie.
Daca ovulatia se produce cu intarziere, in mod firesc, intregul proces al ciclului menstral va avea de suferit si astfel, menstruatia va veni cu intarziere.

Estrogenul si progesteronul

Estrogenul si progesteronul sunt hormoni secretati de catre ovare, la „indicatiile” glandei pituitare si au un rol esential in desfasurarea regulata a ciclului menstrual.
Progesteronul este produs de corpus luteum – invelisul gol al foliculului ce ramane la suprafata ovarului dupa eliberarea ovulului.
Secretia de progesteron si de estrogen este esentiala pentru pregatirea corpului pentru o eventuala sarcina, facilitand procesul de fertilizare.
Orice dezechilibru dintre estrogen si progesteron va perturba desfasurarea ciclurilor menstruale si va cauza, astfel, intarzierea menstruatiei.

Dereglarile de menstruatie (hormonale) pot avea numeroase explicatii: afectiuni ginecologice sau endocrine, tratamente medicamentoase, un nivel mare de stres, dieta dezechilibrata, greutate sub sau peste limita normala, sedentarism s.a.

Daca te confrunti in mod frecvent cu intarzierea menstruatiei, cel mai potrivit este sa te adresezi cat mai curand medicului ginecolog, pentru a te indruma, in functie de istoricul tau medical si stilul de viata pe care il ai!

Un Comentariu pentru “Hormonii care determina dereglarile de menstruatie”

  • Karla spune:

    Buna ziua luna trecut am avut ciclu de 2 ori. Am fost la medic si mi-a sp ca nu este nimic grav doar o dereglare de hormoni. Mentionez ca pana luna trecută am avut menstratia regulată.
    Luna asta trebuia sa imi vina pe 22 si imi întârzie. Nu inteleg motivul de ce întârzie? .

Lasă un comentariu


+ 48 = 56