Ce analize trebuie să facă o viitoare mămică
28 aprilie 2023Infertilitatea la femei: cauze, simptome, tratament
28 aprilie 2023Sarcina este o perioadă minunată și emoționantă în viața unei femei. În timp ce corpul tău se transformă pentru a adăposti și a hrăni un nou suflet, este crucial să acorzi o atenție specială sănătății tale și a bebelușului în curs de dezvoltare. Barza îți oferă ghidul tău pentru o sarcină sănătoasă, cu sfaturi și informații esențiale pentru a-ți menține starea de bine.
Ce (nu) mănâncă o viitoare mămică?
Înainte de a intra în bucătărie, trebuie spus că cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru tine și bebelușul tău este, bineînțeles, să renunți la obiceiurile alimentare nesănătoase.
Mai puține dulciuri
N-o să-ți placă să auzi asta, dar e bine să guști mai rar din dulciuri. Chiar dacă ești pofticioasă și nu ai probleme cu silueta, doza de dulciuri trebuie redusă și înlocuită cu fructe. Astfel de bunătăți, împreună cu produsele de patiserie conțin mult zahăr rafinat și făină albă, motiv pentru care e bine ca desertul să provină din livezi și nu din cofetării. Fructele, în toate formele și culorile, trebuie să devină desertul tău preferat. Pentru că nu conțin ingrediente procesate, iar bebelușul tău o să-ți fie recunoscător.
O atenție sporită trebuie să acordăm și brânzeturilor
Brânzeturile, produsele lactate nepasteurizate sau slab pasteurizate pot conține o bacterie numită Listeria, responsabilă pentru avortul spontan. Poți consuma fără griji urdă, fiind ușor de digerat datorită procentului mic de grăsime saturată.
Carnea
De asemenea, carnea nepreparată corespunzător este și ea un aliment care prezintă riscuri. E bine de știut și faptul că ficatul trebuie consumat cu moderație. Conține vitamina A, iar în exces aceasta poate cauza malformații fătului.
Pe lista cu alimente care nu ne fac bine se mai află și mezelurile sau produsele din carne procesată. Acestea sunt “condimentate” cu diverse E-uri și coloranți care nu sunt deloc pe gustul unui bebeluș ce vrea să crească sănătos. Să-ți mai spunem despre fast-food, despre excesul de ceai negru, verde sau despre efectele cofeinei? Cu siguranță știi prea bine că acestea ar trebui evitate.
Pește
Deși peștele e unul dintre alimentele sănătoase, recomandate a fi consumate cel puțin o dată pe săptămână, anumite tipuri de pește (macroul, știuca și tonul, de exemplu – în general cele de proveniență oceanică) conțin cantități mai mari de mercur. E bine să le eviți. Poți consuma însă cu încredere păstrăv, crap și somon dar și pești oceanici de mici dimensiuni – aceștia au cantități de mercur inofensive.
Legumele sunt benefice
De asemenea, acum că vei fi mămică, coșul tău de cumpărături trebuie să conțină mai multe legume. Acestea conțin carbohidrați complecși, o sursă importantă de energie în timpul sarcinii. Mazărea, lintea, spanacul, salata verde, varza, sfecla, fresh-urile de portocale și orice fruct proaspăt nu trebuie să lipsească din meniul tău. Acestea conțin acid folic, un ingredient mportant în sarcină: ajută la formarea de celule sănătoase și este extrem de important în prevenirea anomaliilor sistemului nervos.
În plus, protejează fătul de diverse malformații. În ce privește alimentația vegetariană și cea vegană, părerile medicilor sunt împărțite însă studiile vin să confirme că poți avea o sarcină perfect sănătoasă dacă te hrănești corespunzător.
Astfel, dacă ești adepta unei alimentații vegetariene, important este să iți iei necesarul de proteine dintr-o gamă cât mai variată de produse vegetale: cereale, legume, fructe, nuci, alune și semințe. Nu uita că o gravidă are nevoie să consume cu aproximativ 20% mai multe proteine decât în mod normal, pentru ca bebelușul să se dezvolte armonios.
Hidratează-te corespunzător!
Nu subestima importanța hidratării adecvate în timpul sarcinii!
Bea cantități suficiente de apă pe parcursul zilei pentru a-ți menține organismul hidratat și pentru a susține dezvoltarea adecvată a bebelușului.
Fii activă, dar rămâi zen
E important să fii atentă la alimentație, să te hrănești cum trebuie și cât trebuie. Dar pentru ca sarcina să se dezvolte normal iar bebe să crească armonios, e recomandat să adopți un stil de viață bazat pe mișcare și o stare de spirit cu mult zen.
Așadar, încearcă pe cât posibil să nu te stresezi, să faci zilnic activități care te relaxează și mișcare. De exemplu, gimnastica pentru mămici are beneficii multiple, atât pentru tine, cât și pentru bebeluș. Făcând exerciții special gândite pentru femeile însărcinate, te încarci cu energie și bună dispoziție. În același timp, îți oxigenezi organismul și îmbunătățești circulația sângelui pentru ca burtica ta să susțină mai ușor sarcina.
Nu te limita însă doar la gimnastica de interior. Pentru un sistem imunitar puternic, e bine să diversifici activitățile fizice. Plimbările în parc, exercițiile de yoga și înotul sunt binevenite. Evită totuși efortul prelungit sau activitățile casnice foarte solicitante.
Dormi suficient
Mișcarea poate face minuni pentru corp și minte dar numai dacă ai grijă să dormi suficient. Mai exact, atât cât trebuie pentru a te simți odihnită. Pentru cele mai multe femei, nevoia de somn crește atunci când sunt însărcinate dar fie că vorbim de 7-8 ore sau 9-10, important e să te asiguri că nu sari peste porția de odihnă.
Somnul te ajută să-ți reîncarci bateriile și regenerează celulele. Dacă nu dormi suficient, riști să ajungi la stări de epuizare și să pui în pericol sarcina. Prin urmare, ai grijă să fii în formă pentru momentele în care cel mic are chef de joacă și dă din mânuțe și din piciorușe, solicitând burtica.
Sănătatea intimă
Un alt aspect important este să ai grijă de sănătatea ta intimă. Evită produsele cosmetice de calitate îndoielnică și dușurile vaginale pentru a nu produce iritații zonei intime. Folosește cu încredere șervețe intime cu bicarbonat de sodiu de la Barza pentru menținerea stării de prospețime.
Nu uita că infecțiile urinare sunt destul de frecvente la femeile însărcinate, fiind de cele mai multe ori cauzate de modificările prin care organismul trece dar și de modul în care ne îngrijim. O igienă corespunzătoare și o atenție sporită ne pot ajuta să prevenim astfel de neplăceri.
Analize și medicamente
Pentru a te asigura că tu și bebelușul sunteți amândoi OK și sarcina decurge normal, e bine să nu sari peste analizele trimestriale de rutină. Fie că vorbim despre analizele de sânge și urină, de ecografii sau alte tipuri de teste (Papanicolau), vizitele constante la medic sunt importante dacă vrei să-i asiguri micuțului tău un start sănătos în viață.
În același timp, mergând la controalele periodice, ai grijă de tine. Poți preveni eventuale complicații ale sarcinii sau poți rezolva diferite probleme care ți-ar putea pune viața în pericol dacă nu ar fi descoperite devreme.
Îți recomandăm să citești despre ce analize trebuie să facă o viitoare mămică și analizele de făcut în al doilea trimestru de sarcină.
Așadar, nu neglija semnalele pe care corpul tău ți le trimite și ai grijă să fii bine. Fii atentă la ce mănânci, odihnește-te atât cât simți că ai nevoie și mergi la ginecolog. Te vei bucura astfel de o sarcină mai ușoară și de un bebe sănătos.