Fumatul în timpul sarcinii

De ce este fumatul atât de periculos pentru bebelușul meu?

Fumul de țigară conține, pe lângă cianidă, peste 4000 de compuși chimici nocivi, iar cel puțin 60 dintre aceștia pot cauza cancer. În România, o persoană din patru fumează zilnic, atrag atenția specialiștii.

Dacă gravida fumează în timpul sarcinii, monoxidul de carbon și nicotina emanate de fumul de țigară trec de bariera placentei și ajung în sângele fătului. Printre cele mai grave complicații care pot apărea din pricina fumatului în timpul sarcinii se numără nașterea prematură, greutatea prea mică la naștere sau chiar făt mort la naștere. Explicația: nicotina și monoxidul de carbon diminuează cantitatea de oxigen pe care o primește fătul, generând diverse complicații și afecțiuni. Raportul scăzut de oxigen se traduce adeseori prin dublarea riscului de naștere prematură.

Afecte negative asupra bebelușului:

Dimensiunea și greutatea bebelușului

În general, un pachet pe zi se traduce prin scăderea la jumătate a greutății copilului la naștere. Două pachete pe zi sau mai multe pot scădea greutatea bebelușului chiar sub un kilogram.

Organismul și plămânii

Bebelușii mici în greutate au, de asemenea, organe nedezvoltate. Plămânii lor nu vor fi pregătiți să lucreze pe cont propriu, ceea ce înseamnă că își vor petrece primele zile sau chiar săptămâni conectați la aparate. Chiar și după această perioadă critică, bebelușii  vor avea pe viitor probleme de respirație din cauza plamanilor nedezvoltati și din cauza efectelor adverse ale nicotinei. Copiii născuți de gravide fumătoare sunt mai predispuși la a dezvolta astm și mai predispuși la sindromul morții subite.

Inima

Bebelusii mămicilor care au fumat în primul trimestru de sarcină sunt mai predispuși la a dezvolta afecțiuni ale inimii, riscul ridicându-se chiar până la 70%.

Creierul

Fumatul în timpul sarcinii poate încetini dezvoltarea normală a creierului. Copiii gravidelor fumătoare pot prezenta dizabilități în învățare, probleme de comportament și un IQ mai scăzut.

Lasă un comentariu


+ 86 = 92