Sarcina peste 35 de ani. Riscuri

Creşterea unui copil  e o călătorie minunată care aduce în viața unei mame atât bucurii, cât și noi provocări, indiferent de vârstă. Dar există oare “cea mai potrivită vârstă” pentru a deveni mămică? Vârsta medie la care femeile devin mame a crescut constant în ultimii ani dar, în mod tradițional, sarcina la o vârstă de peste 35 de ani e considerată riscantă.

Poate dura mai mult să rămâi însărcinată.

Te naști cu un număr limitat  de ovule. La vârsta de 30 de ani, o femeie are doar 12% din rezerva ovariană cu care s-a născut şi doar 3% la 40 de ani. Astfel, şansele să rămâi insărcinată după 30 de ani sunt de 75% în primul an, după 35 de ani – 66%, după 40 de ani – 44%. Dacă ai mai mult de 30 de ani și îţi doreşti să rămâi însărcinată, apelează la testele de ovulatie pentru identificarea celor mai fertile zile ale lunii.

Riscul de anomalii creşte odată cu vârsta.

Ovulele cu care ne naştem îmbătrânesc, iar riscul apariţiei anomaliilor creşte odată cu vârsta. Dacă la 25 de ani riscul de sindrom Down este de 1: 1250, la 35 de ani este de 1: 400, iar la 40 de ani de 1:100.

Riscul de avort spontan este mai mare.

Dacă până la 24 de ani riscul de avort spontan este de 9%, acesta creşte la peste 20% între 35-40 de ani. Vârsta tatălui este la fel de importantă.

Riscurile de a face diabet gestațional (de sarcină) cresc.

Acest tip de diabet apare numai în timpul sarcinii și e mai comun în cazul femeilor trecute de 30 de ani. Controlul atent al zahărului din dietă și activitatea fizică sunt esenţiale.

S-ar putea să ai nevoie de o cezariană.

Mamele peste 35 de ani se pot confrunta cu un risc mai mare de complicații la naștere, iar acestea pot face cezariana necesară.

Cu toate astea, studiul efectuat în cadrul Universității din California de Sud arată că sarcina după 35 de ani îmbunătățește abilitățile mentale ale mamei. Rezultatele sunt direct legate de fluxul de hormoni din timpul sarcinii – estrogen și progesteron. S-a demonstrat că acești doi hormoni îmbunătățesc chimia și funcționarea creierului, mai ales dacă sarcina a avut loc ceva mai târziu în viața femeii.

2 Comentarii pentru “Sarcina peste 35 de ani. Riscuri”

  • Valerica marian spune:

    Aș vrea sa raman insarcinata dar

  • Frățilă Maria spune:

    Dacă la 44 de ani îmi mai doresc o sarcină – și lucrez la asta- pot lua acid folic chiar dacă încă nu știu dacă s-a "legat" ceva. Sau trebuie să aștept confirmarea sarcinii?

Lasă un comentariu


+ 49 = 54