Ce presupune educatia sexuala?
28 aprilie 2023Stresul versus Sarcina: cum influențează stresul fertilitatea și sarcina
28 aprilie 2023Menopauza este o etapă firească în viața fiecărei femei și vine cu o serie de transformări prin care organismul trece odată cu înaintarea în vârstă. Aceasta se poate instala mai devreme sau mai târziu, în funcție de datele genetice ale fiecărei persoane, dar și în funcție de alți factori care pot impacta de timpuriu fertilitatea feminină. Cum poți afla dacă ești la menopauză e o temă pe care, probabil, o discuți des cu prietenele.
Află cu Barza ce ai de făcut, dacă suspectezi că experimentezi, deja, schimbările pe care le aduce menopauza.
Ce este menopauza și când apare
Menopauza este un proces fiziologic, natural și normal pentru orice femeie, care se manifestă prin încetarea ciclurilor menstruale. Ca urmare a îmbătrânirii, organismul oprește activitatea aparatului genital, iar acesta nu mai produce, practic, ovule.
Menopauza se instaleaza treptat, de obicei, între 40 și 55 de ani și apare după aproximativ un an de la ultima menstruație avută.
Factori care pot grăbi instalarea menopauzei
- un stil de viață nesănătos (fumatul);
- extirparea uterului;
- îndepărtarea chirurgicală a ovarelor.
Simptomele menopauzei
Menopauza nu este o boală sau o tulburare, însă provoacă o serie de transformări atât fizice, cât și emoționale. În cele mai multe cazuri, disconfortul constă în:
- dereglarea menstruației;
- bufeuri (senzații sufocante de căldură intensă) sau frisoane;
- palpitații;
- transpirație mai accentuată;
- creștere în greutate;
- migrene și stări de amețeală;
- durere în timpul contactului intim (uscăciune vaginală);
- stări de nervozitate;
- depresie;
- insomnie.
Schimbările hormonale mai pot accentua dezvoltarea sau pot favoriza apariția unor afecțiuni precum hipertensiunea arterială, osteoporoza, afecțiuni ale sistemului nervos (nevroza) sau predispoziția în fața infecțiilor vaginale și urinare.
Pentru a trece mai ușor peste disconfortul provocat de menopauză, poți apela, dacă este cazul, la diverse tratamente. Acestea necesită, însă, o vizită la medic, deoarece trebuie să fie personalizate, în funcție de condițiile fiecărui organism.
Cum poți afla rapid și confortabil, dacă ești la menopauză
Dacă experimentezi o serie de simptome care te pun pe gânduri, există un test care te poate ghida. Menopauza poate fi depistată, în doar câteva minute, cu ajutorul testului de menopauză Barza, un test rapid, care determină prezența în urină a hormonului FSH (hormonul foliculostimulant).
Acest produs este un dispozitiv medical, de diagnosticare in vitro, care depistează perioada de perimenopauză sau menopauză. Are o precizie de peste 99% și poate fi făcut acasă, simplu și ușor, în orice moment al zilei.
Sfaturi pentru îngrijirea de bază la menopauză
La menopauză, pielea are nevoie de o îngrijire blândă, care să îi asigure o hidratare profundă și care să îi redea fermitatea și aspectul sănătos. În cazul transpirațiilor excesive asociate perioadei de perimenopauză, poți folosi Șervețelele umede din gama Confort de la Multi Care, concepute special pentru acele momente în care simți nevoia de o reîmprospătare, dar nu dispui de intimitatea băii de acasă.
Alte trucuri pentru menținerea igienei:
- orientează-te în alegerile tale spre produse de curățare cu pH scăzut, fără ingrediente agresive;
- ai grijă ca, atunci când faci baie, temperatura apei să nu fie extrem de ridicată (astfel, eviți uscărea și iritarea pielii).