Ce presupune educatia sexuala?

Barza - De ce avem nevoie de educatie sexuala

Sexul este inca, pentru unele persoane si in unele medii, un subiect tabu. Atat in scoli, unde se vorbeste destul de rar despre educatia sexuala, dar si in familie. Este un subiect delicat, nu tocmai usor de abordat, iar unii parinti evita sau amana sa discute despre asta. Copiii devin, insa, adolescenti, iar interesul pentru sex devine firesc. O buna informare cu privire la sanatatea sexuala este deci necesara si este bine sa fie facuta din timp, treptat, cu informatii adecvate fiecarei varste.

Internetul si mass media nu pot substitui implicarea unui parinte, a unui psiholog sau a unui cadru medical specializat in domeniu. In media intalnim deseori sexualitate, dar mult prea rar educatie sexuala. Este nevoie, deci, de educarea publicului tanar cu privire la responsabilitatile pe care sexul le implica si cum pot fi abordate armonios si sanatos relatiile intime.

Tinerii trebuie sa fie pregatiti pentru inceperea vietii sexuale, sa cunoasca riscurile la care se pot expune si cum se pot proteja de infectiile intime cu transmitere sexuala si nu numai, dar si de sarcinile neplanificate.

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, educatia sexuala presupune inclusiv a invata despre aspectele cognitive, emotionale, sociale, interactive si fizice ale sexualitatii. Totodata, educatia sexuala trebuie sa fie adecvata varstei si corecta din punct de vedere stiintific, avand ca scop  inzestrarea copiilor si tinerilor cu informatii, competente si valori pozitive legate de propria sexualitate. Mai mult decat atat, ei au nevoie sa inteleaga ce inseamna o relatie sanatoasa, respectul fata de sanatatea lor sexuala si a altora.

Astfel, pentru ca tinerii sa se bucure cu adevarat de viata de cuplu si, implicit, de viata sexuala, ei trebuie sa detina cunostinte despre sexualitate, despre cum functioneaza aparatul reproductiv la fiecare dintre sexe (in completarea informatiilor de la orele de biologie si anatomie) si sa invete cum pot avea grija de igiena intima.

Aceste notiuni trebuie, insa, completate de cunostinte privind comportamente sexuale si relatii sexuale. În adolescenta, la fel ca si personalitatea, identitatea sexuala este in formare, iar ceea ce stie un tanar despre sex si cum se raporteaza la sex sunt lucrurile ce vor modela viitorul adult si modul in care acesta abordeaza relatiile cu sexul opus si chiar viata de familie.  Faptul ca fiecare persoana poate percepe diferit placerea sexuala, poate fi, de exemplu, unul dintre subiectele ce ar putea ajuta tinerii sa aiba o perspectiva mai ampla asupra sexului ca nevoie si parte a relatiei de cuplu.

Lasă un comentariu


+ 89 = 99