După 40 de ani:
Mai în vârstă dar, de asemenea, mult mai înțeleaptă

Nu exista nici un dubiu: din punct de vedere medical este perioada cea mai dificilă pentru o viitoare sarcină. Până acum ai pierdut din ovulele de calitate, ceea ce face concepția mai greoaie ca niciodată. Ai ramas doar cu acele ovule cărora le ia mai mult timp sa răspunda “indicațiilor” corpului pentru a fi eliberate și funcționează mai puțin bine în cursul fertilizării. Acest lucru crește riscul de anormalități cromozomale și avort spontan.

Între timp, ciclurile tale menstruale devin din ce în mai neregulate înainte de menopauză, ceea ce compromite fertilitatea.  În altă ordine de idei, femeile care fac parte din această grupă de vârstă și care sunt conștiente de importanța sănătății lor nu se gândesc neapărat la îngrijirea prenatală, ele presupunând că absența menstruației, care semnalează o sarcina, reprezintă un prim semn al menopauzei.

Află dacă ești în perioada de menopauză sau premenopauză.

Interesant este faptul că, deși la această vârstă este mai greu sa rămâi însărcinată, este vârsta la care ai șanse mari să ai o sarcină multiplă, ceea ce constituie, în sine, un factor de risc. Este posibil ca schimbările nivelurilor hormonale din timpul menopauzei să afecteze ovulația asemenea unui medicament natural pentru fertilitate: în loc să fie stimulată eliberarea unui singur ovul, așa cum este normal, poate avea loc o ovulație multiplă.

Află mai multe detalii despre ovulație.

Analiza de sânge standard care estimează defectele cromozomale (cum ar fi sindromul Down) este, în mod obișnuit, considerată o pierdere de timp și bani. Screeningul, în mod invariabil, va arăta riscul, care acum este accelerat, cu un raport de 1 la 86 la vârsta de 40 de ani și de 1 la 21 la vârsta de 45 de ani. Femeile de peste 40 de ani, care optează să se testeze, se îndreaptă direct către testele definitive – proba de vilozitate amniotică sau corială, care presupune prelevarea de țesut placentar și prezintă un risc de avort de aproximativ 1%.

Sarcina poate agrava suferințele cronice, cât și semnele înaintării în vârstă, cum ar fi articulațiile anchilozate și dureroase, venele varicoase. Totul se amplifică în sarcină. Mai mult decât atât, un metabolism mai lent poate avea efecte profunde:  chiar dacă mănânci la fel, poți câștiga în greutate de două ori mai mult decât în sarcina anterioară/ sarcinile anterioare.

Medicii se pot grăbi în a puncta dezavantajele unei sarcini târzii, dar o listă cu plusuri  echilibrează balanța. Ai o situație financiara mai stabilă, care îți permite să te concentrezi mai mult pe maternitate. Mai mult decât atât, experiența de viață te-a facut mai răbdatoare și mai flexibilă. Perioada primei maternități poate schimba serios rutina bine stabilită de mult timp, dar o femeie de 40 de ani știe mai mule despre suișurile și coborâșurile vieții și poate să le facă față mai bine.

Află cu 5 zile mai devreme dacă ești însărcinată.

În plus, cu siguranță te-ai afirmat deja profesional, iar acum ești mai tentată să stai acasă sau mult mai încrezatoare privind modul în care vei îmbina cariera profesională cu maternitatea. Ești mult mai pricepută și nu îți este frică să îți negociezi termenii angajării. Mamele mai în vârstă vor cere un loc de muncă mai prietenos cu persoanele cu familie, timp flexibil, partajarea modului de lucru, posibilitatea de a lucra de acasă.

Această încredere în sine se cunoaște și în relația cu medicul, față de care ești mai deschisă să îi spui preferințele în ceea ce privește metoda de a naște.  Femeile care sunt puțin mai în vârstă tind să fie mai active în ceea ce privește sarcina și starea generală de sănătate. Când vine vorba despre vizitele la obstetrician, ele pot să pună sub semnul întrebării mai multe lucruri care sunt considerate standard în practica medicală și care vizează analizele de laborator, testele pentru diabet și ecografia.

Nu în ultimul rând, femeile cu vârsta peste 40 de ani, au învățat de a lungul anilor să găsească trucuri care le-au folosit foarte mult când au devenit mame pentru a doua oară. De exemplu: cum să-și facă mai ușor timp pentru ceaiul de după-amiază și cum să găsească o zi liberă pe săptămână, în care să lase copilul cu un alt membru al familiei. Ele știu acum că este important să își facă timp și pentru ele, fiind conștiente că acest lucru le ajută să fie mai bune ca mame.

Căutați întotdeauna sfatul direct al medicului, pentru orice întrebare sau problemă cu privire la sănătatea dumneavoastră sau a altor persoane!