Între 20 și 30 de ani:
Pregătirea pentru a rămâne însărcinată

Strict din punct de vedere fizic, această vârstă este perioada de început la care ai putea să te gândești să rămâi însărcinată – cu cât ești mai aproape de această vârstă, cu atât șansele de a rămâne însărcinată sunt mai mari. Ciclurile menstruale neregulate din perioada adolescenței s-au dus, astfel că ovulația este mult mai ușor de anticipat. În plus, ovulele tale (te naști cu un anumit număr de ovule) sunt sănătoase și mai tinere, fiind bune candidate pentru fertilizare.

Află când poți face un test de sarcină.

Între 20 de ani și 30 de ani nu este doar mai ușor să rămâi însărcinată, ci este și mai usor să fii însărcinată. În mod normal, un trup tânăr poate suporta kilogramele în plus din timpul sarcinii cu mai multă ușurință. Articulațiile tale au fost supuse la uzură minimă și ești probabil la ani distanță de problemele medicale care apar odată cu vârsta.

Și dacă tu ești tânară, atunci și părinții tăi sunt, ceea ce înseamnă mai multe mâini care să te ajute și mai multă distracție pentru copiii tăi. Și nu doar faptul că bunicii pot ajuta la îngrijirea copiilor este important.  Este, de asemenea, minunat că în anii următori ei încă mai pot să ia parte la activitățile școlare ale nepoților sau chiar să-i însoțească în excursii.

Riscul complicațiilor legate de sarcină este în general mai redus atunci când ai 20 de ani, cu o singură excepție notabilă: preeclampsia sau hipertensiunea indusă de sarcină. Preeclampsia are mai puțin legatură cu vârsta, această condiție fiind mai mult legată de faptul că se manifestă la prima sarcină. Astfel, experiența de a deveni mamă pentru prima dată poate copleși atât emoțional, cât și fizic.

Te supui  unui risc mai mare de a avea un copil cu o greutate mică la naștere atunci când continui să ai obiceiuri nesănătoase precum fumatul, o nutriție deficitară și sex neprotejat cu diferiți parteneri, obicei care poate conduce la boli cu transmitere sexuală.

Află care sunt riscurile infecțiilor cu transmitere sexuală în sarcină.

În timp ce factorii fizici ai sarcinii sunt, în general, favorabili vârstei de 20 de ani – ceea ce nu înseamnă neapărat că aceasta este decada pentru a avea un copil – este mai important ce simțiți și ce vă doriți: carieră sau o viață împlinită de familie. Este posibil să nu fi avut suficient timp să vă împliniți dorințele și planurile, cum ar fi cele legate de cariera profesională sau să nu fi petrecut destul de mult timp cu partenerul.

Ceea ce vă lipsește din experiența de viață, totuși, se poate compensa cu entuziasmul de a deveni mămică. O femeie de 20 de ani nu petrece atât de mult timp gândindu-se la sarcină, spun specialiștii. Ea poate fi mai optimistă și mai puțin anxioasă la gândul că va avea un copil, urmând cursuri și devenind mămică. În plus, doar câțiva ani pot sa facă diferența în pregatirea emoțională.