Schimbări în cuplu care apar odată cu sarcina
27 aprilie 2023Atenție, tătic! Ce se schimbă când devii părinte
27 aprilie 2023Dieta preconcepție trebuie să pregătească viitoarea mămică și corpul acesteia pentru a purta o sarcină. Anumite alimente sunt recunoscute pentru proprietățile lor în îmbunătățirea fertilității, sporind șansele de a rămâne însărcinată.
Află cu Barza tot ce trebuie să știi despre dieta preconcepție, pentru ca sarcina să decurgă normal iar bebelușul să se dezvolte armonios!
Redu consumul de alcool!
Un pahar de vin ocazional sau o bere cu prietenii nu vor diminua șansele tale de a rămâne insărcinată. Ai grijă să nu fii deja însărcinată! Alcoolul poate afecta profund dezvoltarea fătului.
Perioada indicată pentru a evita complet consumul de alcool este perioada dintre ovulație și menstruație. Dacă ciclul menstrual este neregulat, este dificil de stabilit perioada ovulației, iar specialiștii recomandă evitarea completă a consumului de alcool.
Redu consumul de cofeină!
Modul în care cofeina afectează fertilitatea rămâne un subiect de dezbatere între specialiști. Aceștia sunt însă de acord că un consum scăzut de cofeină nu va influența procesul de concepție. Limita maximă recomandată este de mai puțin de 300 de miligrame pe zi. Dar este indicat să renunți complet la cafea, dacă ai probleme de concepție sau încerci fertilizarea in vitro.
Pont Barza: Renunțarea rapidă la cafeină poate provoca dureri de cap puternice, de aceea este recomandat să o scoți treptat din dietă.
Regândește consumul de carbohidrati rafinați!
Când auzim termenul carbohidrați, cele mai multe dintre noi ne gândim la paste, orez și faină albă. De fapt, carbohidrații se împart în două categorii: carbohidrați rafinați și carbohidrați complecși.
Carbohidrații rafinați se găsesc în pâine, pastele albe, orez, zahăr și prăjituri. Indiferent dacă te pregătești să faci un copil sau nu, această grupă de carbohidrați nu este benefică dietei. Produsele ce conțin carbohidrați rafinați trec prin procese ce le afectează capacitățile nutriționale, pierzând nutrimente importante pentru organism.
Pentru femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice, una dintre cauzele ale infertilității, specialiștii recomandă atenție sporită la cerealele integrale. Sindromul ovarelor polichistice este o dereglare hormonală ce se poate înrăutăți atunci când nivelul de insulină din sânge crește brusc. Carbohidrații rafinați se află în spatele acestei creșteri accelerate a nivelului insulinei.
Carbohidrații complecși sunt o sursă importantă de energie în timpul sarcinii. Alimentele care îi conțin ar trebui să facă parte dintr-o dietă sănătoasă pentru femeile însărcinate. Acești carbohidrați sunt numiți carbohidrați cu indice glicemic scăzut, deoarece eliberează energie treptat în organism, menținând nivelurile de zahăr din sânge stabile.
Carbohidrații complecși – cerealele integrale, orezul brun, pâinea integrală și pastele integrale – furnizează energie pe termen lung. Totodată, ei sunt, de obicei, o sursă bogată de fibre, vitamine și minerale esențiale.
Mănâncă fructe și legume variate!
Desigur, acest sfat nu este folositor doar femeilor care încearcă să rămână însărcinate, ci tuturor celor care vor să urmeze o dietă echilibrată. Fructele și legumele sunt extrem de bogate în vitamine și minerale și conțin antioxidanți, micronutrimente ce luptă împotriva radicalilor liberi.
Pont Barza: Cu cât fructele și legumele din farfurie sunt mai colorate și mai variate, cu atât vei avea parte de un aport mai ridicat de nutrimente.
Mănâncă pește!
Peștele conține acizi Omega 3, acizi esențiali pentru sănătatea organismului, dar pe care corpul nostru nu îi poate produce în mod individual.
Acizii grași Omega 3 se găsesc doar în anumite tipuri de pește, precum tonul, somonul, halibutul și fructele de mare, dar și în compoziția nutrițională a nucilor și în semințele anumitor plante.
Acizii Omega 3 sunt foarte importanți pentru dezvoltarea sănătoasă a bebelușului și vin la pachet cu o mulțime de alte beneficii pentru gravidă. Acești acizi reduc riscul nașterii premature, reduc șansele apariției preeclampsiei și luptă împotriva depresiei postnatale.
Crește aportul de fier!
Un sfat excelent pentru viitoarele mămici este să crească aportul de fier în perioada preconcepției. Este important să faci acest lucru înainte de sarcină întrucât odată ce vei fi însarcinată, bebelușul va consuma resursele tale de fier, iar ție îți va fi mult mai dificil să menții un nivel sănătos al acestui mineral în organismul tău.
Ba mai mult, dacă la începutul sarcinii fierul se regăsește în cantitate prea mică în corpul tău, cresc șansele dezvoltării anemiei postpartum.
Pont Barza: Dacă urmezi o dietă vegana sau pur și simplu nu consumi carne roșie sau produse cunoscute ca surse de fier, cere medicului tău vitamine și suplimente bogate în fier.
Ia suplimente multivitaminice!
Este destul de dificil să iei toate vitaminele necesare unei sarcini sănătoase doar din alimentație, de aceea poți apela la suplimentele multivitaminice pentru a completa aportul de vitamine corpului.
Cele mai bune sfaturi cu privire la consumul de vitamine prenatale le poți primi doar de la medic. Nu ezita să întrebi la următoarea vizită ce complex de multivitamine ai nevoie să iei.
Dacă îți dorești să devii mamă, află mai multe din ACEST ARTICOL despre cum să îți pregătești corpul pentru sarcină.